Azure, Beach, Blue
Andere

Kroatië wordt gemakkelijker te bezoeken

Het wordt een stuk gemakkelijker om Kroatië te bezoeken: het land krijgt de Euro & wordt onderdeel van Schengen

Gepubliceerd door
Pasmaatje·24-7-2022
Delen

Ahoy Piraat!

Kroatië is één van onze favoriete landen aan de Adriatische Zee, net als Albanië, Montenegro, Griekenland, Slovenië en Italië. Stuk voor stuk prachtige landen, maar zodra je voorbij Slovenië komt, was het altijd wat onpraktisch, omdat je Schengen verlaat.

Dat niet alleen, maar je Euro's omrekenen in Kuna's is altijd een heel gedoe geweest. Daar komt binnenkort verandering in, want Kroatië gaat zowel de Eurozone als de Schengenzone in!

Volg je ons al op Instagram? Check onze prachtige Instagrampagina nu!

Details

Eurozone

Op 1 januari 2023 neemt Kroatië afscheid van de Kuna. Op dit moment is 1 Euro, ongeveer 7,5 Kuna. Kroatië wordt het 20e land dat de Euro tot zijn beschikking heeft. Naast Kroatië hebben België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje de Euro. Ook in Montenegro en Kosovo kan je met de Euro betalen, maar deze landen zijn geen onderdeel van de EU.

Schengenzone

Een precieze datum dat Kroatië de Schengenzone joint is nog niet bekend, maar dat zal waarschijnlijk in de tweede helft van 2024 zijn. De Schengenzone is een groep van landen zonder tussengrenzen. Dit houdt in dat je gemakkelijk vanuit Nederland naar Duitsland of België kan gaan, zonder dat je paspoort twee keer gecheckt moet worden. Dit is nog wel het geval voor Kroatië. Het bespaart voor een landen vele vertragingen die bij de grensovergangen ontstaan.

Het Schengengebied bestaat uit 26 landen: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden & Zwitserland.

Word lid van onze Facebookgroep voor al je vragen 👇🏻

Impressie