Andere

Auto huren op vakantie? 7 zaken om op te letten

Een deal van , 17. aug. 2019 11:00

Ahoy Piraten,

Ga je binnenkort op vakantie en wil je op je bestemming zoveel mogelijk vrijheid, dan is een auto huren ideaal. Je ziet veel meer van de omgeving en bent niet afhankelijk van dure taxi’s of onvoorspelbaar openbaar vervoer. Om gedoe te voorkomen, is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten.

1. Reserveer je auto vooraf

Weet je al voor vertrek dat je een auto wilt huren, reserveer ‘m dan alvast vanuit Nederland of België. Bij de meeste internationale verhuurders kan dat gemakkelijk online én in het Nederlands. Ook kun je dan op je gemak de huurvoorwaarden en kleine lettertjes controleren. Hoe zit het bijvoorbeeld met de leeftijdsgrens (en eventuele toeslag), de borg en in welke landen en gebieden mag je rijden?

Sommige verhuurders bieden tegen betaling een premium/priority optie om lange wachtrijen te omzeilen; perfect als je net een lange vlucht achter de rug hebt. Bij aankomst op de luchthaven kun je ontspannen je huurauto oppikken en direct naar je hotel rijden.

2. Check de reviews

Loop niet zomaar bij een willekeurige verhuurder naar binnen, maar zoek online naar klantbeoordelingen. Dat is zo eenvoudig als het intypen van de naam van het bedrijf op Google. Zijn er veel negatieve reviews, dan kun je beter een alternatief zoeken.

3. Kies een geschikte auto

Het is verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan als je een auto huurt. Een compacte stadsauto is prima als je daadwerkelijk in en rond de stad rijdt en weinig bagage bij je hebt. In de bergen verbruikt een kleine motor echter relatief veel brandstof. Een groter model met een krachtigere motor - die niet steeds tot het uiterste wordt gedreven - is in dat geval zuiniger. Bovendien kun je er veel meer bagage in kwijt.

4. Ga voor all-inclusive

Niets is vervelender dan je huurauto inleveren en geconfronteerd worden met hoge kosten, omdat er ergens een krasje of deukje zit. Heb je geen zin in dit soort problemen, kies dan voor een all-inclusive pakket. Je huurauto is daarmee verzekerd tegen schade en diefstal. Bovendien kun je een ongelimiteerd aantal kilometers rijden zonder bijkomende kosten. Check wel even wat er precies is inbegrepen in het pakket om verrassingen te voorkomen.

5. 24-uurs regel

De minimumperiode voor het huren van een auto is doorgaans één dag, waarbij de huur altijd wordt berekend over 24 uur. Breng de auto daarom ook altijd voor het einde van de huurperiode terug. Ben je één of twee uur te laat, dan komt er namelijk een volle huurdag bij. Zonde!

6. Hoe zit het met tanken?

Ga bij de verhuurder na wat de brandstofregeling is: moet je de auto inleveren met een volle of juist lege tank? Sommige verhuurders rekenen hoge brandstof- en servicekosten, die je natuurlijk het liefst vermijdt. Maak voordat je wegrijdt een foto van de brandstofmeter om discussies te voorkomen.

7. (Dure) extra’s

Heb je echt een apart navigatiesysteem nodig, of vind je ook prima de weg met je smartphone? Bespaar geld en gebruik Google Maps! Heb je geen mobiel internet tot je beschikking, gebruik dan een offline navigatie-app als HERE WeGo. Die biedt gesproken, turn-by-turn navigatie en uitstekende kaarten die je via WiFi downloadt, zodat dit niet ten koste gaat van je databundel.

Ook extra’s als een kinderzitje, extra bestuurder en grensoverschrijding kunnen geld kosten. Deze zaken zijn namelijk niet altijd standaard inbegrepen in de huurprijs, dus controleer dit vooraf. Een kinderzitje kun je eventueel zelf meenemen.

Lees ook: Handbagage bij Transavia en Ryanair: alles wat je moet weten

Auto huren op vakantie? 7 zaken om op te letten