Andere

Bed&Boot, een varend huis waar je je direct thuis voelt!

Een deal van , 7. feb. 2021 17:00

Foto: © Nozem Films

Ahoy Piraat,

Heb jij genoeg Bed&Breakfasts van binnen gezien, en wil je iets totáál anders proberen? Ga dan eens op een Bed&Boot. Op een binnenvaartschip, dat over de kronkelende rivieren langs de schilderachtigste steden van Europa zijn vracht vervoert, ziet de wereld er verrassend anders uit. Gooi de lijnen los, pleur de dagelijkse sleur op het vasteland, en stap aan boord om ware scheepsromantiek te ontdekken!

Ai ai kapitein!

Het leven op een vrachtschip is een heel leven op zich, en dat leven kan jij leren kennen. Want op een binnenvaartcruise zit jij op de voorste rij. De meeste schepen zijn in eigendom van familiebedrijven, dus je kijkt mee over de schouders van de schippers, kapitein en soms hun familieleden. Avontuur ligt op de loer; je maakt bijvoorbeeld mee hoe de kapitein het schip door de drukke haven van Rotterdam of Parijs loodst, of door de enorme sluizen op de Rijn maneuvreert. Hoe communiceren schepen en havendiensten onderling? Vraag het de kapitein in de stuurhut! En misschien, als je het heel lief vraagt, mag jij wel even aan het roer. Liever gewoon onthaasten met een boekje op je schoot terwijl het buitenleven aan je voorbij schuift? Dan kan natuurlijk ook. Tijdens het laden en lossen in een nieuwe stad krijg je de kans om deze rustig te gaan verkennen. Check hier enkele mogelijke routes.

Takelspektakel

Tijdens een meevaarvakantie beschik je over een eigen hutcabine, meestal met een eigen douche, wastafel en toilet. Je neemt kosteloos je fiets mee aan boord, en op sommige schepen kan je zelfs je auto aan boord takelen: een heel spektakel!

Bed&Boot, een varend huis waar je je direct thuis voelt! - 2

© Binnenvaartcruises

Het heerlijke Heerenschip

Mijndert de Graaff en Rogier Dikker zijn een stel en binnenvaartschippers op het Heerenschip. Ze varen samen op een wat kleiner model schip - nog steeds met een inhoud van wel elf vrachtwagens - op en neer naar Frankrijk. "Wij varen van maart tot oktober met gasten, want mensen slapen bij ons voorop in het oude matrozenverblijf, maar in de winter is dat te gevaarlijk als er bijvoorbeeld ijs op het gangboord ligt", zegt Mijndert, die al sinds 2012 het Heerenschip bestiert. Rogier: "We hebben punten waar we vaak komen, zoals Antwerpen en Parijs, maar we hebben ook favoriete plekken: Sette, helemaal in het zuiden van Frankrijk. Daar lopen de flamingo's in onze 'tuin', en onze ligplek is op loopafstand van het strand!"

Bed&Boot, een varend huis waar je je direct thuis voelt!

© Schuttevaer

Als je als gast mee wilt op een binnenvaartschip moet je een flexibele reiziger zijn. "Wij weten nooit ver van te voren wat onze route is, en hoe laat we kunnen laden en lossen", vertelt Mijndert. Maar een beetje avonturier is hier helemaal op z'n plek. Je kunt je vaarvakantie zo actief maken als je wilt. "Het ligt een beetje aan de ondernemingszin van de gasten zelf. Je hebt wel eens mensen die vragen: hoe laat zijn jullie bij die-en-die sluis? Dan stappen ze met hun fiets van boord, en fietsen dat eind naar die sluis waar ze weer het Heerenschip opstappen. Een mooie aanvullende manier om de omgeving te verkennen", vindt Rogier.

All hands on deck

Als je in het bezit bent van een klein vaarbewijs, kan je zelfs een vaartraining volgen aan boord! Zo leer je op een actieve manier over het gezichtspunt van de beroepsschipper. Zie jij jezelf al voor je aan het stuur van zo'n gigantisch schip? Let op de dode hoek en rem op tijd af met een geladen schip! Dit zijn allemaal skills die je leert op deze on board-training. Mijndert: "We geven jachtschippers een kijkje in onze keuken, het is een totaal andere beleving dan bijvoorbeeld zeilen." Dat gaat niet altijd zonder trillende handjes gepaard: "Sowieso vinden mensen het spannend. Het is toch wel een enorm stuk groter dan hun eigen scheepje, maar dat zorgt ook voor wederzijds begrip", stelt Rogier. Mijndert vult aan: "Het zicht is totaal anders. Het gebeurt nog wel eens dat kanovaarders of kleine bootjes zomaar voor onze kop oversteken. Dat is niet handig, dat werkt net als op de weg bij vrachtwagens: wij zijn zwaar en groot."

Kosten voor de vaartraining zijn € 95,- incl. lunch en zonder overnachting. Houd de mogelijkheden voor vaarvakanties goed in de gaten: vanwege de corona-maatregelen zijn er nu nog geen meevaarvakanties mogelijk. Hopelijk gauw weer. Alvast veel vaarplezier!

Bed&Boot, een varend huis waar je je direct thuis voelt!