Andere

Bezoek de controlekamer van Chernobyl, maar pas op! Stralingswaardes kunnen 40.000x hoger zijn dan normaal

Een deal van , 9. okt. 2019 12:00

Ahoy Piraten,

Groot nieuws voor iedereen die graag Chernobyl een keer wil bezoeken! Het is nu mogelijk om de controlekamer van de beruchte Reactor 4 in te gaan. In deze kamer zijn enkele (dramatische) beslissingen genomen die hebben geleid tot een van de grootste rampen ter wereld.

Bezoek de controlekamer van Chernobyl, maar pas op! Stralingswaardes kunnen 40.000x hoger zijn dan normaal - 6

(Foto betreft nier per definitie de controle kamer van Chernobyl!)

In navolging van het ongeluk met Chernobyl in 1986 is een gebied ter grootte van bijna 2.600 vierkante kilometer afgezet. Het gebied, beter bekend als de Chernobyl Exclusion Zone, was verboden terrein voor vrijwel iedereen die geen onderzoeker was.

In de jaren die volgden, werden toeristen langzamerhand toegelaten tot het gebied rondom de kernreactor waar alles misging. Je kunt onder andere verlaten schoolgebouwen, pretparken en pleinen bezoeken. Bezoekers hoeven niet bang te zijn voor de straling. Alles is goed onderzocht en veilig bevonden. Behalve Reactor 4, dat was verboden terrein voor iedereen!

Bezoek de controlekamer van Chernobyl, maar pas op! Stralingswaardes kunnen 40.000x hoger zijn dan normaal - 4

Maar hier komt echter verandering in! Oekraïne heeft aangegeven bij de touroperators dat Reactor 4 nu bezocht kan worden. Liftend op het succes van de HBO-serie Chernobyl is Reactor 4 nu voor publiek geopend met als doel om het negatieve imago van Chernobyl om te draaien.

Wie denkt Reactor 4 zomaar even binnen te lopen heeft het bij het foute eind. In de reactor worden nog stralingswaardes gemeten van 40.000 keer hoger dan gebruikelijk. Dus om de veiligheid van bezoekers te garanderen, moet iedereen die de kamer binnenkomt een hazmat-pak, helm, masker en industriële laarzen aantrekken. De bezoekers worden ook tweemaal gescreend op straling na hun tour, die slechts vijf minuten duurt om de blootstelling te beperken.

Bezoek de controlekamer van Chernobyl, maar pas op! Stralingswaardes kunnen 40.000x hoger zijn dan normaal - 2

(Foto betreft nier per definitie Chernobyl!)

Wij willen iedereen afraden om hier zomaar heen te gaan, maar mocht je echt gebrand zijn om deze controlekamer te bezoeken dan is dit je kans. Houd er wel rekening mee dat deze kamer een grote negatieve rol heeft gespeeld in onze geschiedenis, dus laat de gekke selfie's maar achterwegen. In de kamer heeft de Deputy Chief Engineer van Chernobyl de operators de opdracht gegeven om enkele waarschuwingen te negeren tijdens een veiligheidstest met vele doden tot gevolg.

Bezoek de controlekamer van Chernobyl, maar pas op! Stralingswaardes kunnen 40.000x hoger zijn dan normaal

(Foto betreft nier per definitie de controle kamer van Chernobyl!)

Bezoek de controlekamer van Chernobyl, maar pas op! Stralingswaardes kunnen 40.000x hoger zijn dan normaal