Andere

Bucketlist! Met deze tips maak je de meeste kans om het Noorderlicht te zien

Een deal van , 21. sep. 2020 16:02

Ahoy Piraten,

Je hebt vast een hele hoop dingen op je bucketlist staan, maar er is er zeker eentje die niet mag ontbreken voor 2021. We hebben het over de Aurora Borealis, ook wel bekend als het Noorderlicht. Dit prachtige natuurfenomeen is een verschijnsel dat niet te voorspellen is, maar met deze tips vergroot jij je kansen om hem te aanschouwen.

Bucketlist! Met deze tips maak je de meeste kans om het Noorderlicht te zien - 6

Hoe ontstaat de Aurora Borealis?

Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door zonnewinden, wat eigenlijk een grote uitbarsting op de zon is. Hierbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes vrij in het heelal. Zodra deze geladen deeltjes in de buurt van onze aarde komen worden ze afgebogen door het aardmagnetisch veld waardoor ze met verhoogde snelheden in de buurt van de Noord- en Zuidpool de atmosfeer binnen dringen. De geladen deeltjes komen dan in de bovenste kilometers van de atmosfeer in botsing met zuurstof- en stikstofatomen, waarbij de energie die hierbij vrijkomt wordt uitgestraald in de vorm van kleurrijk poollicht.

In welke kleuren komt de Aurora Borealis voor?

De kleur van het Noorderlicht wordt bepaald door op welke hoogte en met welke atomen de geladen deeltjes botsen. De meest voorkomende kleur van het Noorderlicht is geelgroen. Deze wordt gevormd doordat de geladen deeltjes op ongeveer 96 km hoogt op zuurstofmoleculen botsen. Als de geladen deeltjes op zuurstofatomen op grotere hoogte botsen (ongeveer op 320 km hoogte) wordt een robijnrode aurora gevormd. Als de geladen deeltjes op stikstofatomen in de lagere atmosfeer botsten wordt een blauw licht gevormd, terwijl een paarse of violette aurora gevormd wordt als hetzelfde gebeurd op grotere hoogte.

Bucketlist! Met deze tips maak je de meeste kans om het Noorderlicht te zien - 4

Waar en wanneer je kun je de Aurora Borealis het beste zien?

Genoeg theorie! Nu de belangrijke vraag! Wanneer en waar moet ik zijn om de grootste kans te maken om het Noorderlicht te zien?

De vuistregel voor de locatie is eigenlijk, hoe meer ten noorden van de Poolcirkel hoe beter je kans is om het Noorderlicht aan het werk te zien. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen (Tromsø), Fins Lapland (Rovaniemi) en Ijsland (Reykjavik). Maar ook in Noord-Rusland, Groenland, Canada, Alaska en stukjes van Zweden bestaat de kans om het Noorderlicht te zien. Over het algemeen heb je in het binnenland meer kans op droog weer en heldere luchten dan aan de kust. In Reykjavik heb je bijvoorbeeld 280 dagen per jaar de kans om het Noorderlicht te zien.

Nu je de goede locatie hebt gevonden, is het natuurlijk nog de zaak om de juiste timing te hebben. Omdat het Noorderlicht eigenlijk maar een zwak lichtverschijnsel is, is het zaak om donkere nachten met weinig bewolking uit te kiezen. Je hebt de meeste kans hierop tijdens de wintermaanden. Vooral van oktober tot maart is een goede periode voor de donkere nachten. Vooral tussen 9 uur s'avonds en 2 uur s'nachts heb je een extra grote kans om het poollicht te aanschouwen.

Bucketlist! Met deze tips maak je de meeste kans om het Noorderlicht te zien - 2

Bucketlist! Met deze tips maak je de meeste kans om het Noorderlicht te zien

Hoe kleed ik mij het beste als ik het Noorderlicht wil zien?

Aangezien je in de wintermaanden in het Noorden vrij veel kans hebt op koud weer, is het zaak om je goed aan te kleden. Trek je warmste kleren en vooral schoenen aan, want het kan frisjes worden in de nachten. Ondanks dat de temperatuur geen invloed heeft op het Noorderlicht kun je beter het zekere voor het onzekere nemen als je geen sneeuwpop wilt worden.

Bucketlist! Met deze tips maak je de meeste kans om het Noorderlicht te zien