Andere

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip?

Een deal van , 22. jun. 2019 10:00

Ahoy Piraten,

Je hebt net een geweldige stedentrip naar Athene geboekt en bent benieuwd wat er daar precies op je te wachten staat. Welke wijken moet ik bezoeken? En in welke barretjes of restaurants kan ik het beste terecht voor een echte Griekse ervaring? Dan ben je bij VakantiePiraten.nl op het juiste adres. Dit zijn onze tips voor een geweldige tijd in Athene.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 18

Vliegveld

Vanuit Nederland vlieg je direct naar Athene van Amsterdam en Eindhoven. Vanuit België is dit mogelijk van Brussel. Je komt aan op Athens International Airport Eleftherios Venizelos (AIA), dat gelegen is op ongeveer 20 kilometer buiten de stad. Je hebt geluk, want zonder al te veel moeite kom je van het vliegveld de stad in. Mogelijkheid 1 is om metrolijn 3 te nemen die je in ongeveer 40 minuten naar het centrum brengt. De metro rijdt elke 30 minuten van maandag tot en met zondag tussen 06:30 en 23:30. Voor het actuele reisschema en info over de tickets kun je hier terecht. Mogelijkheid 2 is om met de bus te reizen. Deze rijden non-stop, zelfs door de nacht. Bus X93 (Kifissos), X95 (Syntagma), X96 (Piraeus) en X97 (Eliniko) behoren tot de mogelijkheden. Let er wel op dat reistijden hier langer kunnen duren dan aangegeven, want het kan nog wel eens chaos zijn in de stad. Als laatste mogelijkheid heb je de taxi. Tussen 05:00 en 23:59 kost deze €35 naar het centrum en buiten deze uren ben je €50 kwijt.

Goed om te weten

Athene is groter dan je denkt! In de stad wonen ongeveer 4 miljoen mensen volgens de officiële berekeningen. De onofficiële berekeningen gaan uit van meer dan 5 miljoen inwoners.

Voor een lekker hapje en drankje kun je prima terecht in Athene. De Griekse keuken is namelijk erg rijk. Enkele voorbeelden zijn natuurlijk de Griekse salada, Moussaka, Feta, Tzatziki, Souvlaki en onze favoriet Pita Gyros en Keftedakia. Natuurlijk kun je er ook terecht voor een heerlijk glaasje Ouzo of een lekker koud biertje Alfa of Mythos.

Griekenland ligt in een andere tijdszone dan Nederland/België. Het is er een uur later dan we gewend zijn. Je kunt er gewoon met de euro betalen.

Bezienswaardigheden

Het bekendste dat Athene te bieden heeft is natuurlijk de Akropolis. Afgeleid van het Griekse akros, dat "hoogste" betekent, en polis, dat "stad" betekent, kun je herkennen dat dit het meest oude stadsdeel is. Het bekende gebouw, van onderstaande afbeelding, heet niet Akropolis maar Parthenon. Akropolis is de naam van de berg. Het Akropolis Museum, aan de voet van de Akropolis is vanwege haar bouw en haar schatten ook een bezoekje waard. Het Theather van Dionysus vind je ook op de Akropolis. Dit oude theather heeft een geweldig uitzicht over de stad.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 16

De wijk onder de Akropolis heet Plaka en behoort tot de oudste van Athene. De wijk is zelfs zo oud dat de wegen niet gemaakt zijn voor auto's. Je dient je dan ook te voet te verplaatsen hier. In Plaka vind je heerlijke restaurants en oude barretjes, alsmede de benodigde souvenierwinkels. De wijk is vrij commercieël en toeristisch, maar zeker het bezoeken waard. De twee hoofdstraten van Plaka zijn Kydathineon, waar je bar Brettos (alleen al vanwege het decor een bezoekje waard) vindt, en Adrianou. Daarnaast begint de Oude Agora (de oude ontmoetingsplaatsen) in Plaka en je vindt hier dan ook enkele belangrijke opgravingen zoals de Toren der Winden.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 14

Een tweede wijk in het oude centrum van Athene mag je zeker niet missen. De wijk Monastiraki, wat vrij vertaald "klein klooster" betekent is de plaats waar je het meest authentiek Grieks terug vindt. Je vindt hier de smalste steegjes waar je lekker doorheen kunt dwalen, alsmede de bazaars en de vlooienmarkten. Voor een drankje kun je het beste terecht op de rooftop bar A for Athens. Je hebt hier een prachtig uitzicht over Athene en de Akropolis. De wijk is prima te bereiken aangezien metrolijn 1 (Groen) en metrolijn 3 (Blauw) hier bij elkaar komen.

De wijk Psiri ligt direct tegen Monastiraki aan. Hier kun je het beste terecht als je naar hippe barretjes en meer levendigheid zoekt. Uit persoonlijke ervaring kunnen we Little Kook (een bar/restaurant volledig gewijd aan Halloween) aanbevelen, alsmede S.I.X. Dogs (een urban jungle met schommels). Let wel even goed op je Google Maps. Je kunt hier namelijk nogal snel verdwalen.

Voor het beste uitzicht in Athene moet je niet op de Akropolis zijn, maar op Lycabettus. Trek je wandelschoenen maar aan, want het is nogal een klim. Je vindt Lycabettus middenin de stad en het is zeker de moeite waard om de klim te maken. Check van te voren wanneer de zonsondergang is en zorg ervoor dat je met een koud biertje (kun je ook op de top kopen) op dat tijdstip daar bent. Je hebt een 360 graden uitzicht over Athene, kunt zowel de bergen als de zee bewonderen vanuit daar en hebt een prima uitzicht op de Akropolis die verlicht wordt.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 12

Een andere tempel die je niet mag missen tijdens je citytrip in Athene is de Tempel van de Olympische Zeus. Dit is een gigantische opgraving midden in de stad. Waar ooit een grote tempel met 104 zuilen stond, staan er nog steeds 15 van overeind. Een 16e zuil is omgewaaid door de wind en vind je in kleinere zuiltrommels verspreid over het terrein.

Het centrale plein van Athene heet Syntagma. Hier zit de overheid gevestigd. Dat de Grieken wel van een potje protesteren houden kun je hier mooi zien. De protesten eindigen meestal voor de deur van het grote overheidsgebouw. Ben je niet zo van het protesteren? Dan kun je terecht in de Nationale Tuinen van Athene. Je vindt deze vlak achter het overheidsgebouw en zijn een oase van rust in deze drukke stad.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 10

Voor de beste feestjes in Athene kun je terecht in Gazi. Deze wijk ligt iets buiten het centrum, maar is nog steeds prima te bereiken. Voorheen was deze wijk een arbeiderswijk met vele fabrieken. Deze zijn echter omgetoverd tot de hipste clubs. Het feest begint op de vele pleintjes in de openlucht. Bestel dus een lekker Alfa of Mythos bier en drink met de locals. Als de avond vordert kun je een van de hippe clubs bezoeken.

Als laatste highlight willen we het Panathenaic Stadium aanwijzen. Dit oude stadion is gebouwd ter ere van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Je koopt je kaartje aan de deur en bent een paar uur zoet met alle historie van de Olympische Spelen aan te schouwen. Met een beetje geluk is je stedentrip tegelijk met de Marathon van Athene. Deze eindigt namelijk in het stadion en is een groot spektakel. Een leuk weetje is dat dit de originele route is waar de marathons wereldwijd op gebaseerd zijn.

Een dag in Athene

Heb je maar een dag in Athene? Dan willen wij je onderstaande route aanraden:

Begin je dag bij de Oude Agora van Athene. Vanuit hier ben je in een mum van tijd in Monastiraki. Loop door naar het Romaanse Forum, alvorens je naar het Parthenon op de Akropolis gaat. Hier vlakbij vind je het Theater van Dionysus en je kunt ook nog een bezoekje brengen aan het Akropolis Museum. Een stukje meer wandelen richting het oosten brengt je bij de Tempel van de Olympische Zeus. Via het Panathenaic Stadium breng je een bezoekje aan de Nationale Tuinen van Athene, alvorens je je dag afsluit in Plaka. Mocht je nog tijd en energie over hebben dan ben je dichtbij Psiri of kun je de metro nemen richting Lycabettus voor een geweldige zonsondergang.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 8

Uitstapjes

Griekenland heeft erg veel te bieden. Je komt hier dan natuurlijk ook tijd te kort om alles te zien.

Je kunt prima Eilandhoppen vanuit Athene. De haven van Athene heet Piraeus en is prima te bereiken met de metro vanuit het centrum. Er vertrekken hier meerdere boten per dag in alle richtingen. Vooral Mykonos, Santorini, Kefalonia, Hydra en Zakynthos zijn echte aanraders.

Een spektakel van jewelste is Delphi, waar het originele Orakel van Delphi zich schuilhield. Dit is volgens insiders misschien wel het mooiste stukje Griekenland.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 6

Voor de mooiste kloosters kun je terecht in Meteora. De kloosters zijn bovenop op bergen met stijle afgronden gebouwd en zijn erg indrukwekkend om te zien.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 4

Richting de Peloponnese vind je veel natuurschoon in de vormen van Mycenae, Epidaurus en Nafplio.

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip? - 2

Ben je meer geïnteresseerd in sport? Dan is een uitstapje naar de geboorteplaats van de Olympische Spelen, Olympia, iets voor jou!

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip?

De beste tips voor Athene: wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip?