Andere

De grote verschillen tussen de Low Cost vliegmaatschappijen...

Een deal van , 5. jan. 2015 14:25

Het is natuurlijk een dure maand geweest, december. Sinterklaas, Kerst, oud en nieuw, al die cadeaus, diners, feestjes pff. Het is nu tijd voor een paar daagjes vakantie, zonder al te veel uit te geven.

Ok. Kies gewoon voor een lowcost vliegmaatschappij, er zijn er afdoende tegenwoordig. Vlieg vanuit Rotterdam met Transavia, vanuit Amsterdam met Easyjet of vanuit Eindhoven met Ryanair. We hebben het weer makkelijk voor je gemaakt en voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Lees ook: dit moet je weten over Transavia handbagage.

1. BESTEMMINGEN

Lowcost airlines vliegen je naar allerlei prachtige bestemmingen, we zijn gezegend in Nederland met 5 burgerluchthavens, veruit de grootste is Schiphol, andere zijn Rotterdam the Hague airport, Groningen airport Eelde, Eindhoven Airport en Maastricht airport. De bestemmingen waarop de lowcost airlines vliegen verschillen heel erg, dit hangt ook af van je vertrekpunt. Vanuit Maastricht en Groningen is er veruit minder keus, dan wanneer je ervoor kiest vanuit Amsterdam of Eindhoven te vertrekken.

 • Met Ryanair kan je vanuit Eindhoven in 11 landen terecht; Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Malta, Marokko, Polen, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden.
 • Wizzair richt zich meer op het oosten van Europa en je kan vanuit Eindhoven vliegen naar; Servië, Bulgarije, Macedonië, Bosnië, Roemenië, Hongarije, Polen, Letland en Litouwen.
 • Easyjet vliegt veel vanuit Amsterdam, de tickets zijn over het algemeen een paar tientjes meer, maar als je in de Randstad woont bijvoorbeeld dan loont dat zich uiteindelijk. Vanuit Amsterdam vliegt Easyjet naar Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Kroatië, Portugal, Spanje, Italië, Schotland en Tsjechië.
 • Met HOP!, een dochterbedrijf van Air France, kan je goedkoop vliegen tussen Amsterdam en Frankrijk.
 • Ook Transavia vliegt voor weinig vanuit Rotterdam, je kan naar de mediterrane landen zoals Turkije, Spanje, Frankrijk, Italie, Malta, Griekenland maar ook naar Tsjechië, Portugal, Duitsland,Hongarije, IJsland, Kroatië, Marokko en Oostenrijk. Voor alle bestemmingen van Transavia kijk even op de website, want Transavia vliegt net iets verder dan de andere genoemde lowcost vliegmaatschappijen.

2. BAGAGE
Op gebied van bagage verschillen de lowcost vliegmaatschappijen van elkaar enigszins, helaas kunnen we het je niet toewensen ‘ naar hartenlust in te pakken ’ maar we kunnen het je wel een stuk makkelijker maken en het voor je op een rijtje zetten J

 • Ryanair; 1 stuk handbagage van max 10 kg en max afmetingen 55cm x 40cm x 20cm en als enige van het rijtje mag je van Ryanair ook 1 kleine tas van max 35cm x 20cm x 20cm meenemen. Tof Ryanair!
 • Wizzair; 1 stuk handbagage, mag niet in de bagagevakken boven je hoofd maar moet onder je stoel passen, dus dat wordt zo min mogelijk meenemen of zoveel mogelijk aandoen! Als de afmetingen 42 x 32 x 25 cm of kleiner zijn, mag het mee aan boord. Dat is dus bijna je cameratas bijvoorbeeld maar net niet (lees: 3 onderbroeken, 3 sokken en 1 boek misschien)
 • Transavia; Ook hier mag je maar 1 tas meenemen, wel wat ruimer dan bij Wizzair gelukkig, maximaal formaat is 55 x 35 x 25 cm.
 • Easyjet; Hier mag het wat groter, de maximale afmetingen zijn 56 x 45 x 25 cm.

3. BOETES

Lowcost vliegmaatschappijen maken het erg goedkoop voor je, je kan voor 40 euro heen en weer vliegen naar verschillende landen in Europa, dat is nog goedkoper dan bijvoorbeeld een retourtje NS Den Haag - Groningen. Maar ook Lowcost vliegmaatschappijen willen verdienen. Als je goedkoop wilt kunnen vliegen en het zo aangenaam mogelijk wilt hebben, raden wij je aan de regeltjes goed te lezen bij het boeken. Als je bagage niet te zwaar en niet te groot is, als je gewoon voor de zekerheid altijd online incheckt en je ticket uitprint, even goed oplet terwijl je je voornaam invult en dus niet je initialen, zou het allemaal tiptop moeten verlopen.

 • RYANAIR; Vergeten online in te checken? 70 euro. Vergeten je boardingpass uit te printen? 15 euro extra.
 • Wizzair: Wil je op het vliegveld inchecken? Je betaalt 30 euro.
 • Transavia; Geen boetes J Je mag online inchecken maar je hoeft het niet te doen, kan ook als vanouds gewoon op het vliegveld.
 • Easyjet; er moet online ingecheckt worden, er wordt (nog) niets vermeld over boetes, je kan nu zelfs nog in uitzonderlijke gevallen op het vliegveld ingecheckt worden maar op de website wordt er vermeld dat deze service binnenkort afgeschaft zal worden. Ook hoef je je boardingpass niet uit te printen, deze kan je op je smartphone laten zien aan de gate.

Let erop dat regels kunnen veranderen, dubbel check het altijd, vindt je het antwoord niet op hun website: stuur ze een mailtje of bel ze even. Vergelijk de tickets via vergelijkwebsites zoals Skyscanner, zodat je de beste prijs krijgt. Let op de regeltjes, het maakt je reis aangenamer en geniet van je citytrip, geboekt voor een paar tientjes. Alles wat je hebt bespaart, kan je daar dan mooi uitgeven.

De grote verschillen tussen de Low Cost vliegmaatschappijen...