Andere

Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip

Een deal van , 19. sep. 2020 9:02

"Arm, maar sexy." Past het voormalige motto van Berlijn ook perfect bij jouw levensstijl? Dan is de Duitse hoofdstad echt iets voor jou! Hier kun je niet alleen je diepste hipster-fantasieën laten uitkomen, maar ook heel veel beleven, zelfs als je geen geld hebt. In Berlijn zijn niet alleen goedkope hotels en hostels te vinden, maar kun je ook een compleet programma samenstellen zonder een cent uit te hoeven geven. Hoe? We zullen het je vertellen! Maak je borst maar nat voor de beste tips en trucs deze geweldige stad gratis te ervaren. Variatie gegarandeerd!

Wat kun je in Berlijn gratis doen?

1. Musea - Hier is kunst en cultuur volledig gratis
2. Gratis sightseeing tours
3. Gratis met de bus en op de fiets
4. De beste gratis uitzichten
5. Gratis evenementen en clubs
6. Gratis Wifi
7. Gratis apps om de hoofdstad te ontdekken

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 16

   1. Gratis musea – Berlijns kunst & geschiedenis

   1.1 Musea & tentoonstellingen

   Wereldoorlogen, metselwerk, de Muur, verdeling... Bijna geen andere stad heeft zoveel meegemaakt als deze Duitse metropool. Er zijn veel sporen van al deze gebeurtenissen achtergelaten, die overal in de stad te vinden zijn, zoals de East Side Gallery, een deel van de Berlijnse Muur.

   Natuurlijk heeft Berlijn meer te bieden dan alleen treurige monumenten, maar heeft deze stad ook een gigantische mix aan kunst en cultuur. Een bezoekje aan het Willy-Brandt-Haus is bijvoorbeeld een must. Hier vindt de jaarlijkse tentoonstelling "World Press Photo" plaats, waar de beste snapshots van het jaar van over de hele wereld worden gepresenteerd.

   Het beste nieuws: het is gratis! Hoewel je voor veel musea in de stad entreegelden moet betalen, kun je minstens zoveel besparen - en leer je de hoofdstad nog van alle kanten kennen.

   Een lijst met alle musea en tentoonstellingen, ook waarvoor je wel moet betalen, kun je hier vinden.

   Gratis entree: onze highlights

   Alliierten Museum Dinsdag tot zondag 10.00-18.00
   Dokumentationszentrum NS Zwangsarbeit Dinsdag tot zondag 10.00-18.00
   Friedrichshain-Kreuzberg Museum Dinsdag tot zondag 10.00-19.00
   Deutscher Dom (Gendarmenmarkt) Dinsdag tot zondag 10.00-18.00 (oktober-april)
   Dinsdag tot zondag 10.00-19.00 (mei-september)
   Gedenkstätte Berliner Mauer Dinsdag tot zondag 10.00-18.00 (bezoekerscentrum)
   Maandag tot zondag 08.00-22.00 (expositieruimte)
   Gedenkstätte Stille Helden Maandag tot zondag 10.00-20.00
   Tieranatomisches Theater Dinsdag tot zaterdag 14:00-18:00
   Topographie des Terrors Maandag tot zondag 10.00-20.00
   Tränenpalast Dinsdag tot vrijdag 09:00-19:00
   Zaterdag en zondag 10:00-18:00
   Urban Nation: Museum for Urban Contemporary Art Dinsdag tot zondag 10.00-18.00

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 14

   1.2. Absolute must-sees

   Je kunt ook de meest of ansichtkaart plekjes bezoeken, de meest bekende plekken in Berlijn zijn namelijk gratis!

   De Reichstag

   Hier wordt politiek gemaakt! Een bezoek aan de Duitse Reichstag is een must voor elk Berlijns bezoek. Vanaf het centraal station kun je er naartoe lopen of met metro 55 of bus 100. Het plein is open voor het publiek, zodat je op elk moment van de dag of nacht een foto van het gebouw en de glazen koepel kunt maken. Maar je kunt ook de koepel gratis bezoeken, als je je van te voren hebt geregistreerd. Je kunt je hier registreren.

   Brandenburger Tor

   Vlak naast de Reichstag ligt de Brandenburger Tor. Op het plein vindt je ook het beroemde Hotel Adlon, waar Michael Jackson zijn baby uit het raam hing, de ZDF Hauptstadtstudio en vele ambassades. Daarnaast is de Brandenburger Tor naast de Tiergarten, waar je gedurende het hele jaar mooie wandelingen kunt maken.

   De Berlijnse Muur & East Side Gallery

   De geschiedenis van de Berlijnse Muur is intense triest, maar zeker een bezoek waard. Het langst bewaard gebleven stuk is te vinden in de East Side Gallery, die kunstenaars van over de hele wereld verfraaien met nieuwe straatkunst. Het bezoek is gratis en geeft je een idee van hoe intimiderend en scherpzinnig die periode moet zijn geweest. Op andere plekken in de hoofdstad kun je overblijfselen en lijnen vinden die een indicatie geven van waar de Muur precies liep.

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 12

   Het Holocaust monument

   De beroemde (of beruchte) betonblokken van het Holocaust monument staan strak naast de Reichstag. De blokken zijn van verschillende hoogtes en zijn een gedenkteken voor de slachtoffers van het naziregime. Het labyrint van beton laat ruimte voor iedereen om er zelf een betekenis aan te geven. Je kunt het monument zelf 24/7 bezoeken, maar vergeet ook zeker niet het gratis museum onder het monument dat een indrukwekkend verhaal van de Holocaust verteld.

   2. Hoe je voor niets de stad kunt zien

   Ze zijn overal, banen zich een weg door het stadscentrum, je hoort ze van een gigantische afstand door al het ge-"ohhhh" en "ahhh", de luidspreker en zijn al van verre te zien door hun vuurrode vermomming: hop-on-hop-off bussen. Gepensioneerde koppels komen dicht in de buurt van Japanse toeristengroepen en rijden weg van alle bezienswaardigheden terwijl een gids ze probeert wat nuttige informatie te geven. En je moet ervoor betalen! Weg ermee. Leer de stad beter kennen op een goedkopere en betere manier, inclusief contact met de lokale bevolking.

   2.1. Neem bus 100 of 200

   Het gewone BVG-ticket biedt een prachtige rondleiding langs de bezienswaardigheden van de hoofdstad. Als je de bussen 100 of 200 neemt, kun je je klaarmaken voor veel fotomateriaal. Beide 'attracties' starten op de Hertzstraße, de routes zijn vergelijkbaar, behalve dat de 200 iets verder rijdt en de 100 eindigt op Alexanderplatz. Maak het comfortabel op de bovenste verdieping van de gesloten dubbeldekker-bus terwijl je langs alle highlights, incl. de Brandenburger Tor en vele andere plekken rijdt.

   Welke bezienswaardigheden passeert de bus?

   • Großer Stern (Grote Ster)
   • Siegessäule (overwinningszuil)
   • Brandenburger Tor
   • Schloss Bellevue
   • Bundestag
   • Staatsoper
   • Lustgarten
   • Alexanderplatz
   • Philarmonie
   • Potsdamer Platz

   De exacte route kun je hier vinden:

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 10

   2.2. Gratis stadswandelingen

   Als je iets meer beweging wilt en die verhalen uit de hop-on-hop-off bus stiekem toch wel interessant vindt, kun je natuurlijk ook een stadswandeling doen en dat nog gratis ook! Een gids laat je alle hoogtepunten van Berlijn zien via interessante verhalen met een 'local touch'. De meest populaire tours worden georganiseerd door SANDEMAN NEW Europe Tours die puur en alleen werken met een fooi.

   Heb je geen zin in de klassieke bezienswaardigheden? Dan is Berlijn is ook bekend om haar jonge en hipster vibe met een groot scala aan straatkunst. Door de hele stad kun je kunstwerken zien van bekende en lokale kunstenaars van over de hele wereld die op een unieke manier de stad versieren. Enigszins vervallen stijl, die een speciaal onderdeel vormt van de charme van de stad. Met de Alternative Berlin Tours, kun je de stad vanuit een heel ander perspectief leren kennen dat je niet alleen de straatkunst laat zien, maar ook de vlooienmarkten en interessante feiten over verschillende 'Kiez' (buurten) verteld. Ook deze rondleiding door de stad is op basis van fooi!

   Overzicht

   Tour Wanneer? Trefpunt
   Sandemans New Berlin Tours Dagelijks vanaf 11.00 Voor de Starbucks bij Brandenburger Tor
   Alternative Berlin Tours Dagelijks om 11.00 en 13:00 Voor de Starbucks bij de TV-toren
   Brewer's Berlin Free Tours Dagelijks om 13:00 S-Bahnhof Friedrichstraße
   Free Street Art Tour Di, do, za & zo 12:00 Bij de Lustgarten voor het Alten Museum

   2.3. Een rondleiding door Bundestag

   Normaal gesproken ken je de Reichstag en de plenaire sessies alleen uit de Duitse media, maar als je dan toch in Berlijn bent, kun je beide net zo goed live ervaren. Rondleidingen en het bijwonen van een sessie zijn gratis! Meld je online aan voordat je begint, je wordt gecontroleerd, maar dat is het zo'n beetje. Daarna kun je Duitse politiek in actie zien en natuurlijk de prachtige glazen koepel met het motto 'het volk staat boven de regering' bewonderen. Alle informatie kun je hier vinden.

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 8

   2.4. Zo wordt TV gemaakt – een rondleiding door de ARD-Studio

   Bij de rondleiding van de Bundestag heb je geleerd waar informatie vandaan komt - en hier leer je hoe dit wordt verwerkt. Op woensdag en zaterdag kun je een kijkje nemen achter de schermen van de radio- en televisiestudio en zelf nieuwslezer spelen voor een Green-screen.

   Overigens biedt het regionale station RBB ook gratis rondleidingen aan in het Historic House of Broadcasting. Je kunt je beide hier voor online registreren.

   3. Berlijn gratis ontdekken: van A naar B.

   Te voet van A naar B komen kan een tijdje duren in een grote stad. Dan is openbaar vervoer vaak de grote redding. Het Berlijnse bus- en spoorwegnetwerk is ook goed ontwikkeld en voor €2,90 heb je een enkeltje, voor €7 een dagticket en €30 voor het wekelijkse ticket. Zo is het BVG-ticket vrij betaalbaar in vergelijking met andere grote steden. Maarrrr hoe goedkoop het ook is, het is natuurlijk niet gratis.

   Gratis een fiets lenen bij Bikesurf Berlin

   Het kan dus zelfs goedkoper. En dan nog gezonder ook! BikeSurf Berlin maakt het mogelijk om gratis met de fiets door de stad te jagen en daar houden wij Nederlanders natuurlijk van! Je hoeft je alleen maar online aan te melden en te kijken waar in de stad er een fiets beschikbaar is. Je kunt de fiets voor maximaal 7 dagen houden, daarna is het niet meer gratis. Perfect dus voor de stedentrip!

   Je kunt de fietsen hier vinden.

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 6

   4. De beste uitzichten in de stad

   Berlijn staat niet bekend om zijn wolkenkrabbers en de hoogste bergen zijn waarschijnlijk Prenzlauer Berg, Kreuzberg of Schöneberg, die nog geen miniatuurversie van de Mount Everest zijn, waardoor je je wel zult afvragen of er überhaubt een uitzicht is. Toch heeft Berlijn een paar plekken te bieden, waarvan sommige zelfs gratis!

   4.1. Openbare plekken met gratis uitzicht

   Reichstagskoepel

   Deze plek hebben we eigenlijk al genoemd. Wie de koepel wilt bezoeken, moet zich hiervoor van te voren online aanmelden. De procedure is hetzelfde als bij een bezoek aan de Bundestag en je kunt je dan ook meteen voor allebei tegelijkertijd registreren. Je kunt hier zelfs met een rolstoel naar boven, dus dit uitzicht is perfect voor iedereen! Vanaf hier kun je een groot gedeelte van de stad zien, waaronder natuurlijk de Brandenburger Tor, Tiergarten en de 'Siegessäule' overwinningszuil.

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 4

   Café Skyline in het TEL gebouw van TU Berlin

   Je hoeft geen student te zijn om van dit uitzicht te kunnen genieten. Dit Mensa bij de Ernst-Reuter-Platz is openbaar toegankelijk en geeft een prachtig uitzicht over de stad. Van de TV-toren tot Potsdamer Platz kun je alles zien met een heerlijke kop koffie en lunch voor een studenten-prijs.

   Het Café is van maandag tot vrijdag van 7:30 tot 16:00 geopend. Kleine tip: probeer het spitsuur rond 12:00 uur te vermeiden want dan komen zo'n 250 studenten naar boven en is een plek vinden lastig.

   Uitzicht vanuit Kreuzberg in Viktoriapark

   Het Viktoriapark bevindt zich tussen Mehringdamm en Platz der Luftbrücke en is een kleine oase met watervallen en dus een echt plek voor iedereen die even wilt ontsnappen uit de drukte van de stad. Hier is ook het Nationaldenkmal, dat je kan beklimmen en je met een prachtig uitzicht beloont. Je kunt vanuit hier van Charlottenburg tot Tiergarten zien.

   Uitzicht vanuit Humboldthain

   In de buurt van Gesundbrunnens kun je Volkspark Humboldthain vinden. Wie niet lui is kan hier naar de historische Flakturm. Eenmaal bovenaan kun je niet alleen even een pauze nemen, maar ook genieten van het uitzicht op de noordelijke buurten.

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip - 2

   4.2. Uitzicht vanuit bars, clubs en restaurants

   We houden allemaal af en toe wel van een hapje, drankje en een dansje. En als je er dan ook nog een panorama uitzicht gratis bijkrijgt kan je avond niet meer stuk! Geniet van de coole rooftop-bars of bekende hipster-locaties. Of begin de dag heerlijk met een ontbijtje in de Fernsehturm.

   Waar drinken de moeite waard is, lees je hier:

   Locatie Adres Openingstijden
   Restaurant Sphere & Bar 203 Panoramastr. 1 A (in de Fernsehturm) Dagelijks 09:00-24:00
   Solarbar Stresemannstr. 76, 10963 Berlijn
   Zo-do 18:00-02:00
   Vr & za 18:00-03:00
   Klunkerkranich Karl-Marx-Str. 66, 12043 Berlijn
   Dagelijks 10:00-02:00
   Puro Sky Lounge Tauentzienstr. 9-12, 10789 Berlijn
   Donderdag vanaf 22:00
   Zaterdag vanaf 23:00
   Deck 5 Schönhauser Allee 79, 10439 Berlijn Dagelijks 12:00-24:00
   Monkey Bar Budapester Str. 40, 10787 Berlijn
   Dagelijks 12:00-02:00
   Upper West Bar Kantstr. 163-165, 10623 Berlijn
   Zo-do 12:00-01:00
   Vr & za 12:00-02:00

   5. Gratis evenementen in Berlin

   Shows en spektakels - beide zijn net zo goed een deel van Berlijn als gelikte buschauffeurs en Spätis. Veel tv-stations hebben studio's in de hoofdstad, enorme concertzalen staan open voor opnames en de stad zelf is een grote evenement locatie (en niet alleen voor 'Berlijn dag en nacht'). Daarbovenop zijn deze evenementen vaak ook nog eens helemaal gratis. Van televisieprogramma's tot concerten en van studio-opnames tot openluchtpodia, alles is vertegenwoordigd.

   Het meest bekend is Zondag-karaoke in het Mauerpark. Jong, oud, goed, slecht, hartstochtelijke schreeuw halzen en wannabe Madonna's. Het plezier is gigantisch en de stemming is buitengewoon. Er is geen entreegeld want het is geen officieel evenement. Je kunt natuurlijk wel als je wilt een kleinigheidje doneren aan de man die dit spektakel week op week weer met enthousiasme organiseert.

   Hier vind je de leukste gratis evenementen in Berlijn:

   ZDF-Studio Verbeter je Duits en ga naar een tv-uitzending
   Karaoke in Mauerpark Zondag vanaf 15:00 (alleen bij goed weer)
   Lunchconcert van de Philharmonie Dinsdag om 13:00
   Middennachts-film in BABYLON Zaterdag om 00:00
   Bioscoop in Hermann Schulz Om de week gratis film
   Froschkönig Woensdag om 20:30 stommefilm en piano
   Jazzclub A-Train Maandag vanaf 22:00, zondag vanaf 00:30 Late Night Jam-Sessions
   College Concerts aan de Hogeschool voor Muziek
   Donderdag 13:00, Galakutschen-Saal II
   Dansuren & concert in Clärchens Ballhaus Woensdag en zondag gratis

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip

   Gratis straatfeesten en carnavals

   Ondanks dat je misschien niet aan een mooie stad denkt wanneer je aan Berlijn denkt, is het wel een erg gezellige stad waar altijd wel iets te doen is! Het maakt niet uit in welke periode je de stad bezoekt, er is altijd wel een evenement gaande. Zeker de grote straatfeesten en carnavals zijn echt een reden om naar Berlijn te gaan - zeker het populaire Myfest en het Karneval der Kulturen. En natuurlijk is het beste dat al deze evenementen volledig gratis zijn! Hier is een overzicht van de evenementen waarvoor je niet hoeft te betalen:

   Evenement Wanneer? Waar?
   Myfest 1 mei, Dag van de arbeid Kreuzberg: Görlitzer Park & Oranienstraße
   Karneval der Kulturen
   Eind mei, op Pinksteren
   Kreuzberg: Hermannplatz tot Möckernstraße
   Kenako Afrika Festival
   Begin juni
   Mitte: Alexanderplatz
   Fête de la Musique
   21 juni, begin van de zomer
   Overal in de stad
   Bergmannstraßenfest
   Eind juni, begin juli
   Kreuzberg: Bergmannstraße
   Christopher Street Day (Pride)
   Eind juli
   Overal in de stad, finale: Brandenburger Tor
   Oktoberfest Berlin
   Eind september tot halverwege oktober
   Spandau: Kurt-Schuhmacher-Platz
   Berlin leuchtet (Berlijn belicht) zoals Festival of Lights
   Begin oktober
   Overal in de stad

   Kerstmarkten
   Eind november tot kerst
   Overal in de stad
   Oud en nieuw bij Brandenburger Tor
   31 december
   Partymile tussen Brandenburger Tor & Siegessäule (Overwinningszuil)

   Gratis entree: Berlijnse Clubs

   Geen trip naar Berlijn is compleet zonder een bezoekje aan een van de beroemde clubs. Berlijn is echt de Koningin der Nacht, waar je letterlijk het hele weekend aan één stuk door kunt feesten. Nergens anders kun je een groter aanbod aan clubs en bars vinden als in de Duitse hoofdstad. En wie dus denkt dat het uitgaansleven om 02.00 uur stopt vergist zich hevig. Het nachtleven begint namelijk al donderdagavond en gaat zonder pauze door tot maandagmorgen. Hier is een lijst van clubs waar je geen entreegeld voor hoeft te betalen. Dat betekent een extra drankje!

   Club Gratis entree Muziek
   Dunckerclub Donderdag vanaf 22:00 Rock, Alternatief
   Junction Bar Zo tot do vanaf 23:30 gratis entree voor vrouwen
   Vr en za van 00:00 tot 01:00 gratis entree voor vrouwen
   Hip-Hop, 90's, Jazz & Blues
   Mokum Elke zaterdag Rock, Punk, Alternatief, Rockabilly
   Mama Berlin Elke donderdag Elektronisch
   Breipott Altijd gratis entree Elektronisch, Alternatief

   Gratis entree: Jazz-Clubs in Berlijn

   b-flat Jazz woensdagElke woensdag
   Late Night Jazz Session in A-Trane Elke zaterdag
   Blue Wednesday Shows in Badenschen Hof Elke woensdag
   New Orleans Jazz in Zosch Elke woensdag vanaf 21:00
   Montagsjazz in Schlot Elke maandag, ook soms andere gratis evenementen

   6. Gratis Wifi in Berlijn

   Ondanks dat we tegenwoordig in Europa gratis kunnen internetten, is het toch wel af en toe fijn om van gratis Wifi gebruik te kunnen maken. Gelukkig zijn er in Berlijn meer dan 650 Wifi-hotspots, dus of je nou bij de Brandenburger Tor, de Hackeschen Höfen, de Fernsehturm of ergens in Potsdamer Platz bent, je zult de mogelijkheid krijgen om je in te loggen bij een gratis Wifi. Een map met alle beschikbare hotspots kun je hier vinden.

   Daarnaast kun je natuurlijk ook bij een groot gedeelte van restaurants, cafés, bars en andere openbare gelegenheden van een hotspot gebruik maken. Je zult dus met een tripje naar Berlijn niet meteen al je data opmaken!

   7. Gratis Apps om de hoofdstad te ontdekken

   Natuurlijk is het soms ook leuk om een stad helemaal zelf te ontdekken, zonder tour guides. Gelukkig heeft Berlijn een paar handige apps voor de echte explorer. De Berlin.de App is bijvoorbeeld volledig gratis en geeft handige informatie over bezienswaardigheden, restaurants en musea. Ook heb je de gratis Mauer-App, die je een route langs de voormalige muur geeft met audio- en videofragmenten. Daarnaast kun je ook gratis Audiotours in MP3-formaat op je smartphone downloaden (hoerpol.de). Hiermee kun je je eigen stadswandeling starten met interessante informatie en zo de stad op je eigen manier ervaren. Als laatste is er ook een gratis map van Berlijn met enkele 'luisterstations'.


   Dit waren onze tips. Heb jij ook nog een super tip voor gratis dingen in Berlijn? Reageer dan hieronder en we zullen ze toevoegen!

   Gratis in Berlijn: onze tips voor de perfecte stedentrip