Andere

Handbagage bij Transavia en Ryanair: alles wat je moet weten

Een deal van , 29. jul. 2019 20:00

Ahoy Piraten!

Transavia en Ryanair zijn twee van de bekendste low-cost vliegmaatschappijen in Europa. Met deze prijsvechters vlieg je doorgaans voor een appel en een ei naar populaire bestemmingen als Barcelona, Praag, Parijs en Londen. Qua luxe hoef je weinig van zo’n vlucht te verwachten, maar dat vertaalt zich dan weer in goedkope ticketprijzen. Ook moet je een beetje opletten wat je qua bagage meeneemt.

Weinig luxe, goedkope tickets

Door geen (gratis) eten, drinken en entertainment aan te bieden, zijn Ryanair en Transavia in staat om ontzettend goedkope vliegtickets aan te bieden. Ook voor het reserveren van een zitplek en het meenemen van ruimbagage moet je bijbetalen. Maar hoe zit het met handbagage bij Ryanair en Transavia? Wat mag wel en niet gratis mee? We zetten de belangrijkste regels op een rijtje.

Zo zit het met Ryanair handbagage

Bij Ryanair mag je gratis 1 kleine tas mee aan boord nemen. Voorwaarde is wel dat deze 40 x 20 x 25 cm meet en past onder de stoel voor je. Veel meer dan een handtas, laptoptas of kleine rugzak is dus niet mogelijk. De boete voor te grote handbagage bedraagt 50 euro. Qua gewicht stelt de prijsvechter overigens geen maximum.

Heb je tegen betaling een Prioriteit & 2 Handbagage, een Plus/Flexi ticket of een connecting flight ticket gereserveerd, dan mag je een groter stuk handbagage van maximaal 10kg en 55 x 40 x 20 cm aan boord meenemen. De prijzen hiervoor liggen tussen de 6 en 12 euro. Voor ruimbagage betaal je tussen de 25 en 35 euro. Het stuk ruimbagage mag maximaal 20kg wegen en 81 x 119 x 119 cm groot zijn.

Ryanair staat geen handbagage toe voor een baby (tussen 8 dagen en 23 maanden oud) die tijdens de vlucht op schoot zit van de volwassene. Wel toegestaan is een babytas (tot 5kg) voor de begeleidende volwassene naast de eigen toegestane handbagage. Medische apparatuur mag gratis mee aan boord, op voorwaarde dat dit vooraf met het assistentieteam is overlegd.

Transavia handbagage regels

Voor Transavia handbagage geldt een maximum van 45 x 40 x 25 cm en 10 kg. Net als bij Ryanair is slechts 1 kleine tas toegestaan, die moet passen onder de stoel voor je. Is je handbagage groter dan 45 x 40 x 25 cm, maar kleiner dan 55 x 40 x 25 cm, dan krijgt deze een rood label. Past deze in de bagageruimvakken boven je stoel passen, dan kan hij mee in de cabine. Zo niet, dan gaat gaat je handbagage - zonder extra kosten - mee met de ruimbagage. Is je handbagage groter en/of zwaarder, dan riskeer je aan de gate een boete van 40 euro.

Ook goed om te weten is dat beide vliegmaatschappijen een handtas, laptop- of cameratas ook tot handbagage rekenen. Het is dus niet mogelijk om gratis een tweede tas mee te nemen. Reis je met een baby, dan mag je 1 stuk ruimbagage van maximaal 10 kg meenemen. Aparte handbagage is niet toegestaan. Een luiertas moet je dus in je eigen handbagage stoppen.

Bovenstaande regels gelden op het moment van schrijven (29 juli 2019), maar kunnen in de toekomst mogelijk veranderen. Check de meest actuele Transavia en Ryanair handbagage regels door respectievelijk hier en hier te klikken.

Handbagage bij Transavia en Ryanair: alles wat je moet weten