Andere

​Huisdier: Houdt hier rekening mee als je je huisdier mee op reis neemt

Een deal van , 17. mrt. 2015 6:59

Op vakantie met het hele gezin!

Daar hoort je huisdier natuurlijk ook bij. Net als voor jezelf zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je je trouwe vriendje meeneemt op vakantie.  Wie gaat er mee Hoewel je de hond, kat, konijn of parkiet makkelijk mee zou kunnen nemen als je met de auto op vakantie gaat, is het wel verstandig bij je zelf te rade te gaan of je dier het wel zo leuk zal vinden. Knaagdieren, katten en vogels vinden het bijvoorbeeld erg fijn om in hun eigen omgeving te zijn. Een oppas is dan vaak een beter idee. Dat geldt echter ook voor je hond of kat. Wanneer deze niet zo een zin hebben om op reis te gaan, omdat het bijvoorbeeld teveel stress oplevert, dan kun je ze beter naar een pension brengen of naar een locatie van huisdieropvakantie.nl, waar je maatje zelf kan genieten van een heerlijke vakantie. 

​Huisdier: Houdt hier rekening mee als je je huisdier mee op reis neemt - 2

Op reis met de auto 

Een autorit is voor veel huisdieren het leukste dat er is. Maak tijdens de reis met de auto voldoende tussenstops zodat je dier even kan rennen (uiteraard aangelijnd) en zijn of haar behoefte kan doen. Zorg dat de auto goed geventileerd is, want dieren raken sneller oververhit dan mensen, en dat er voldoende water aanwezig is om onderweg te drinken. Een beetje schaduw op de vaste plek in de auto is ook geen overbodige luxe. 

Minder bewegingsruimte 

Je kunt natuurlijk ook een boot-, trein- of vliegreis maken met je dier. Let wel dat je dier dan vaak in het ruim moet verblijven (behalve in de trein) in een bench met weinig bewegingsruimte. Is je dier snel gestrest, dan is het reizen via deze vervoersmiddelen af te raden. Er zijn wel druppels die je dier rustig houden tijdens de reis, maar het is goed om je af te vragen of je je vriendje zo een reis zonder jou wel aan wil doen. Voor reizen per boot, trein en vliegtuig gelden verschillende regels. Deze kun je bij de boot-, trein- en vliegmaatschappij opvragen. 

Welkom in het buitenland 

Het is heel goed om eerst te kijken of je dier wel welkom is op de plaats van bestemming. Op de website van het hotel, vakantiepark of camping kun je altijd terugvinden of een vakantiewoning of accommodatie huisdierproof is. Soms hebben deze accommodaties speciale regels, zoals dat je dier altijd aangelijnd moet zijn en het restaurant al dan niet mag betreden. Daarnaast zijn er nog regels die in een vakantieland zelf gelden. Deze kunnen van land tot land verschillen, maar ook van streek tot streek en van gemeente tot gemeente. Stel je zelf goed op de hoogte van de regels rondom dieren in de regio waar je op vakantie gaat.  

Aan de lijn 

De meeste vakantielanden geven duidelijk aan dat een hondje aangelijnd moet zijn wanneer je met hem of haar gaat wandelen. Volg deze regels altijd op, want in veel landen mogen zwerfhonden worden afgeschoten en je wil niet dat je vriendje voor een zwerver aan wordt gezien. In Italië is het daarnaast verplicht om een hondje in het openbaar vervoer te muilkorven en te vervoeren in een mand, speciale buggy of bench, terwijl je in Zwitserland nergens met je trouwe viervoeter een restaurant mag bezoeken. Poep opruimen is bijna overal verplicht (neem dus voldoende zakjes mee). Ook is het verstandig om te kijken of er hondenstranden zijn of andere plekken waar je maatje met jou mag zwemmen of recreëren. als je met je vriendje naar het strand wilt. Bij de reisorganisatie waar je de vakantie boekt zijn deze regels vaak bekend, maar je kunt ze ook eenvoudig opzoeken (zoals op dogsincluded.nl) of navragen bij de dierenarts. Katjes hou je overigens liever binnen of aangelijnd met een tuigje om te voorkomen dat ze er stiekem vandoor gaan op je vakantieadres. 

Inentingen 

​Huisdier: Houdt hier rekening mee als je je huisdier mee op reis neemt

Ga ruim van te voren voor de vertrekdatum met je huisdier naar de dierenarts en vertel dat je maatje mee gaat op vakantie en wat de bestemming is. Maar ook hoe je reist. De dierenarts kan dan zorgen dat het paspoort van je huisdier op orde is, maar ook dat je dier beschermd en ingeënt mee op reis gaat. Het is altijd verstandig om te laten enten op Rabiës en dat de penning duidelijk te zien is. Hoewel we in Nederland deze penning niet per se meer hoeven te bevestigen aan de halsband, is dit in Duitsland bijvoorbeeld weer wel verplicht. Daarnaast zijn er nog andere inentingen die geen overbodige luxe vormen, zoals tegen Parvo of Hondenziekte. De dierenarts weet precies wat je hondje nodig heeft. 

Parasieten 

Ook heel belangrijk is om je dier te beschermen tegen parasieten. Teken, vossenlintworm, hartwormen… ze komen op steeds meer buitenlandse en binnenlandse bestemmingen voor. Omdat teken diverse ziektes over kunnen brengen, zoals de ziekte van Lyme en Babesiose. Bescherm je hondje daarom met speciale antiteken vloeistoffen. Deze houden vaak ook vlooien, zandvliegen en steekmuggen op afstand. Een antiteken- en vlooienband kan ook uitkomst bieden. Controleer je hondje dagelijks na een wandeling op teken en ander ongedierte. 

Verbandtrommel voor je dier 

Wijzelf nemen altijd pijnstillers, verband, ontsmettingsmiddel en pleisters mee op vakantie. En het is heel verstandig om voor je dier ook een verbandtrommel mee te nemen. Bijvoorbeeld met een tekentang, ontsmettingsmiddel (betadine of alcohol 70%), pincet, eventueel medicijnen van je dier, zalf voor de voetkussentjes en speciale sokjes of schoentjes om de voetjes te beschermen tijdens lange (berg)wandelingen en heet asfalt. Ook de hondenshampoo gaat natuurlijk mee en wellicht rustgevende druppeltjes (zoals Bach Rescue Remedie Dogs) voor een rustige reis. 

Maar ook… 

Welk dier er ook met je meegaat op vakantie, neem een dekentje, mandje en wat speeltjes mee, net als een buggy/draagmand en andere spulletjes die je veel gebruikt. Ook eten kun je meenemen. Droge brokken zullen niet snel vergaan en kunnen makkelijk mee in het krat met boodschappen tijdens een autovakantie. Eet je dier vlees of vis, dan is het verstandig om alleen iets mee te nemen voor onderweg en de rest op de bestemming aan te schaffen om bederf te voorkomen. Veel vakantielanden bieden een zeer ruime keuze als het gaat om diervoeding. Echter de gestoomde vlees- of vismaaltijden van Renske Natuurlijke Diervoeding kunnen weer wel mee in de auto. Fijne vakantie! 

​Huisdier: Houdt hier rekening mee als je je huisdier mee op reis neemt