Andere

Maak kennis met Hum, het kleinste stadje ter wereld

Een deal van , 29. nov. 2020 9:00

Ahoy piraten!

Istrië staat hoog op ons lijstje van favoriete vakantiebestemmingen. Dat is mede te danken aan de ongerepte natuur, fijne stranden en cultuur. Deze Kroatische provincie heeft bovendien een aantal toffe verrassingen. Zo vind je er ’s werelds kleinste stad: Hum!

Ga je op vakantie in Istrië, dan mag je Hum eigenlijk niet missen. Volgens het Guinness Book of Records is dit de kleinste stad ter wereld. Hum ligt op de top van een berg, is 100 meter lang en 30 meter breed en huisvest volgens de laatste officiële cijfers (2011) slechts 30 mensen. De geschiedenis van het stadje gaat terug tot de vroege Middeleeuwen. Uit die periode dateren veel van de huizen en de stadswal. De klokkentoren en verdedigingswerken werden in de 16e eeuw gebouwd.

Wat kun je doen in ’s werelds kleinste stad?

Hum ligt nabij een ander Middeleeuws stadje genaamd Roč. Tussen de twee ligt de zogenoemde Glagolitic Alley, een wandelroute langs stenen kunstwerken die letters uit het Glagolitisch alfabet voorstellen. Dit is het oudste schrift dat ontworpen is voor een Slavische taal en ruim 1100 jaar oud is. Het pad is drie kilometer lang en aan het einde vind je een dubbele deur die toegang tot het stadje geeft.

Maak kennis met Hum, het kleinste stadje ter wereld

Loop je door de straten van Hum, dan lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dankzij de stadsmuren zijn de historische huizen, kerken en pleintjes perfect bewaard gebleven. Dat geldt ook voor de Romeinse St. Jerolim kapel, waar je prachtige muurschilderingen kunt bekijken. Ook de eeuwenoude likeur humska biska, die nog steeds in Hum wordt gemaakt, mag je wat ons betreft niet missen.

Hoe kom je in Hum?

Toegegeven, binnen een uur of twee heb je alles gezien wat Hum te bieden heeft. Gelukkig ligt het stadje in een prachtige streek, op een uurtje rijden van Rijeka International Airport. Directe vluchten naar deze luchthaven vertrekken onder meer vanaf Eindhoven en Brussel (Charleroi) en duren minder dan twee uur. Gebruik onze vluchtentool om de goedkoopste vlucht naar Rijeka te vinden.
Maak kennis met Hum, het kleinste stadje ter wereld