Andere

Je vakantie annuleren of omboeken: zo werkt het per reisbureau

Een deal van , 12. mrt. 2020 16:00

Ahoy Piraten!

In tijden van Covid-19 lijkt het er soms op dat je nergens meer naartoe kunt of in ieder geval beter kunt wachten met het boeken van je vakantie. Hoewel het onverstandig is om op dit moment naar bepaalde bestemmingen af te reizen, zijn er talloze landen in principe veilig. Bovendien zijn er juist door de unieke situatie diverse aantrekkelijke reisdeals te boeken!

Ook is het goed om te weten dat de meeste reisbureaus mogelijkheden bieden om je geboekte vakantie te annuleren of wijzigen. Daardoor kun je ook nu gewoon je (zomer)vakantie plannen en mocht de situatie in de nabije toekomst veranderen, ervoor kiezen om je reis om te boeken of te cancellen. Hieronder zetten we de voorwaarden van de grootste reisbureaus in Nederland op een rijtje.

Corendon vakantie annuleren of omboeken

Corendon biedt de mogelijkheid om tot 3 weken voor vertrek gratis je vakantie om te boeken. Heb je een strandvakantie in Griekenland geboekt, maar ga je toch liever op ontdekkingsreis naar Bali? Geen probleem!

Je kunt zonder wijzigingskosten je vakantie omruilen voor een andere reis die Corendon aanbiedt. Dit geldt eenmalig voor strandvakantieboekingen gemaakt vanaf 6 maart 2020, met vertrek in de periode 1 april 2020 t/m 31 oktober 2020. Alle voorwaarden vind je hier.

Je vakantie annuleren of omboeken: zo werkt het per reisbureau - 2

TUI vakantie annuleren of omboeken

Bij TUI kun je vooraf georganiseerde pakketreizen (zonvakanties, verre reizen, stedentrips en autovakanties) met vertrek vanuit Nederland omboeken tot uiterlijk 22 dagen vóór vertrek. Dit kan eenmalig via het TUI Customer Services Center, reisagenten die bij TUI zijn aangesloten of in de winkels van TUI. Samengestelde reizen kun je niet omboeken en het is ook niet mogelijk om naar dezelfde bestemming om te boeken. Meer voorwaarden vind je op deze pagina.

In sommige gevallen kun je een TUI vakantie ook annuleren, doorgaans tot en met ongeveer 5 dagen ná de boeking. Wel moet je vakantie onder de ‘’Gratis annuleren regeling’ vallen.

Kras vakantie annuleren of omboeken

Bij Kras geldt dat je tot 22 dagen voor vertrek een zonvakantie, culinaire reis, stedentrip, autovakantie, actieve vakantie of busreis kunt omruilen. Bij rondreizen en cruises is dat zelfs 42 dagen. Uitzonderingen zijn samengestelde reizen, losse vliegtickets, vakantiehuizen, wintersport, zeecruises en gekoppelde reisarrangementen.

Is de nieuwe reis duurder dan de oorspronkelijke, dan dien je het verschil bij te betalen. Dat is bij andere reisorganisaties ook het geval. Daarnaast dient de nieuwe datum van je reis in hetzelfde seizoen te vallen. Alle voorwaarden van Kras vind je hier.

Wil je een Kras vakantie annuleren, dan zijn hier kosten aan verbonden. Die zijn afhankelijk van de reissom en het moment dat je wilt annuleren. Tot 42 dagen voor vertrek is dat 15% van de reissom, bij 14-5 dagen tot vertrek maar liefst 75%.

Prijsvrij vakantie annuleren of omboeken

Prijsvrij rekent €20 wijzigingskosten, bovenop de kosten die de reisorganisatie rekent voor het aanpassen van je reis. Heb je een losse hotelovernachting geboekt, dan kun je in sommige gevallen je reservering wijzigen door op de site in te loggen en naar 'My Booking' te gaan. Voor annuleren worden ook kosten in rekening gebracht, de precieze bedragen vind je op deze pagina.

Vakantiediscounter vakantie annuleren of omboeken

Vakantiediscounter werkt te allen tijde met definitieve boekingen, wat inhoudt dat je geen wettelijke bedenktijd hebt op je vakantie. Wil je toch van je reis afzien, dan zijn er kosten verbonden aan je annulering. Die zijn afhankelijk van het moment van vertrek (hoe dichterbij vertrek, des te hoger de kosten) en de voorwaarden vanuit de reisorganisatie die jouw reis uitvoert.

Sowieso rekent Vakantiediscounter €25 administratiekosten per boeking die wordt geannuleerd. Op deze pagina lees je daar meer over. Wil je een reis omboeken, dan zijn daar kosten aan verbonden. Reken op €30 per kleine wijziging, plus de eerder genoemde administratiekosten. Lees hier alles over de voorwaarden bij wijzigen en omboeken.

In geval van calamiteiten kun je je reissom mogelijk wel terugkrijgen. Nederlandse reisorganisaties zijn aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Die betaalt de kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Moet de reis worden afgebroken, dan zorgt de stichting voor een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen.

Bebsy vakantie annuleren of omboeken

Boekingen bij Bebsy zijn non-refundable, wat inhoudt dat je geen geld terugkrijgt als je je reis annuleert. Wil je dat toch doen, dan kan dat schriftelijk per e-mail. Je reis wijzigen is mogelijk, maar de kosten daarvan zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappijen en accommodaties waarmee Bebsy samenwerkt. Neem contact op met hun klantenservice om na te gaan hoe hoog de kosten voor een wijziging uitvallen.

Booking.com hotel annuleren

Boek je iets via Booking.com dan kun je doorgaans tegen een meerprijs kiezen voor een boeking met gratis annuleren. Perfect als je misschien niet 100% zeker weet of je ook daadwerkelijk in het hotel zult overnachten! Meestal betaal je hiervoor een paar euro meer. Gratis annuleren is niet bij alle accommodaties mogelijk, maar als je de optie hebt is het zeker de moeite waard.

Je vakantie annuleren of omboeken: zo werkt het per reisbureau

Wigwam vakantie annuleren of wijzigen

Je vakantie bij Wigwam wijzigen is mogelijk door contact op te nemen met hun klantenservice. Reken wel op bijkomende kosten, afhankelijk van o.a. de totale reissom.

Je reis annuleren is in veel gevallen niet mogelijk en er zijn in ieder geval extra kosten en €25 annuleringskosten aan verbonden. De klantenservice van deze reisorganisatie kan je precies zeggen wat je opties zijn.

Voordeeluitjes vakantie annuleren of omboeken

Heb je een arrangement via Voordeeluitjes geboekt en wil je de datum wijzigen, dan kun je contact opnemen met het service center. Houd wel rekening met eventuele wijzigingskosten. Kosteloos annuleren is in de meeste gevallen niet mogelijk. Op het moment dat een boeking definitief is (je hebt de boekingsbevestiging ontvangen), gelden de annuleringsvoorwaarden van het hotel. Meer voorwaarden vind je hier.

KLM en andere vliegmaatschappijen

  • KLM: bij annulering krijg je een tegoedbon die tot een jaar na uitgifte in te wisselen is voor een nieuw ticket bij KLM, Air France en Delta Air Lines.
  • Air France: bij annulering krijg je een tegoedbon die tot een jaar na uitgifte in te wisselen is voor een nieuw ticket bij KLM, Air France en Delta Air Lines.
  • Delta Airlines: bij annulering krijg je een tegoedbon die tot een jaar na uitgifte in te wisselen is voor een nieuw ticket bij KLM, Air France en Delta Air Lines.
  • Emirates: je kunt een ticket geboekt vóór 31-3-2020 gratis omboeken, waarbij de nieuwe reisdatum maximaal 11 maanden later dan de oorspronkelijke datum mag zijn.
  • RyanAir: geen speciale regeling; alleen als de airline zelf vluchten annuleert, kun je je geld terugkrijgen.
  • EasyJet: geen speciale regeling; alleen als de airline zelf vluchten annuleert, kun je je geld terugkrijgen.
  • Check dit overzicht voor meer vliegmaatschappijen en hoe ze op dit moment omgaan met wijzigingen en annuleren.
Je vakantie annuleren of omboeken: zo werkt het per reisbureau