Andere

Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen

Een deal van , 23. mrt. 2015 17:00

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn paspoort en wellicht een visum. Naast een ticket voor je reisbestemming, geld en een koffer met kleding en toiletspulletjes zijn deze reisdocumenten namelijk heel belangrijk om een land in te mogen reizen, maar ook om weer thuis te komen na een weekje zon, zee en strand of een avontuur met backpacken. Je paspoort is immers je identiteitsbewijs. Voor veel landen heb je daarnaast een visum nodig om het land in te mogen reizen. Meestal is dit een stempel in je paspoort, waardoor je paspoort een stuk cooler eruit komt te zien. Alhoewel… sommige paspoorten zijn al heel cool van zichzelf.

Coole paspoorten

Het Nederlandse paspoort is door de jaren heen niet heel veel veranderd. Het roodbruine boekje bevat sinds een aantal jaren een plastic kaart met je gegevens en heel veel pagina’s voor visum stempels. Deze pagina’s zijn wel van een patroontje voorzien, maar niet spectaculair te noemen. Zelfs niet wanneer deze onder UV licht wordt gehouden om de echtheid van je paspoort te controleren. Er zijn echter paspoorten in de wereld die wel spectaculair en cool zijn. Zo bevat het Finse paspoort een animatie van een eland als je snel door de blaadjes heen bladert en is het paspoort van Indonesië een aaneenschakeling van aquarellen met taferelen van het land zelf. Een waar kunstwerk om mee te nemen op reis.

Onder het licht
Maar er zijn meer spectaculaire paspoorten in de wereld te vinden. Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon paspoort, totdat de pagina’s onder UV licht worden gehouden. Onder UV licht laat het ietwat saaie Canadese paspoort een spectaculaire afbeelding zien met vuurwerk.

Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen - 8

Foto: www.boredpanda.com

Het Noorse paspoort heeft ook een geheim dat het pas prijs geeft onder UV licht: namelijk het Noorderlicht. Dat zijn toch wel heuse verrassingen voor de douaniers!

Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen - 6

Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen - 4

Kunstwerkjes
Een ander zeer cool paspoort is dat van Australië. Aan de buitenkant is het wellicht een normaal paspoort, maar aan de binnenkant vind je allerlei taferelen die Australië beroemd maken. Zoals het Sydney Opera House, kangaroes en natuurlijk vogelbekdieren:

Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen - 2

Foto: www.quora.com

 Artwork op de pagina’s zie je overigens bij veel meer landen terug, zoals Bulgarije, het eerder genoemde Indonesië en de Dominicaanse Republiek.

Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen

Visum: stempel in je paspoort

Veel reisbestemmingen binnen Europa kun je vanuit Nederland gewoon aandoen met je paspoort of Europese ID-kaart. Spanje, Frankrijk, Duitsland en dergelijke zijn landen waar je dus gewoon zonder visum naar toe kunt reizen, zolang je paspoort maar op orde is. Echter zijn er veel landen waar je wel een visum voor nodig hebt. Rusland bijvoorbeeld, maar ook Australië, Nigeria en de Verenigde Staten van Amerika. Het is je eigen verantwoordelijkheid om een visum aan te vragen en uit te zoeken of het nodig is. Er zijn namelijk ook landen waarvoor je geen visum nodig hebt, als je maar korter dan een bepaalde tijd (meestal 90 dagen) in het land verblijft. Vaak is een visum een stempel in je paspoort, soms is het een brief die je mee moet nemen met de rest van je reisbescheiden. Vraag het bij het boeken van je reis direct na bij het reisbureau, zij zijn namelijk vaak op de hoogte van de nieuwste visumregels.

Minste visum problemen
Er zijn landen waarbij een visum aanvraag veel rompslomp kan meebrengen en je de ambassade een flinke kijk in je privé leven moet geven. Als je wel eens Border Security Australia kijkt, dan zie je dat één misstap in het verleden grote gevolgen kan hebben voor je droomreis naar Australië en je visum zonder pardon kan worden ingetrokken. Gelukkig zijn er veel landen waar je heel makkelijk naar binnenkomt, zonder visum problemen. Opvallend is dat Nederland op de derde plek staat.
  1. Duitsland, Finland, Zweden en Groot-Brittannië;
  2. Denemarken, Canada
  3. Nederland, België;
  4. Noorwegen;
  5. Zwitserland en Singapore;
  6. Griekenland;
  7. Australië;
  8. Malta;
Deze lijst wordt jaarlijks tot stand gebracht door Henley & Partners in de Visa Restrictions Index, waarbij de verschillende landen punten krijgen voor visum-vriendelijkheid. Het criterium voor de punten: het aantal landen en gebieden dat door een staatsburger van een land kan worden bezocht zonder visum. Vanuit Duitsland, Finland, Zweden en Groot-Brittannië zijn dit bijvoorbeeld 174 landen, terwijl je vanuit Nederland als Nederlands staatsburger zonder visum naar 172 landen kunt afreizen. Hierdoor ontstaat er een ranglijst met soms gelijk geëindigde landen. Let wel: doordat regels ieder jaar kunnen veranderen is deze ranglijst altijd aan veranderingen onderhevig. Goed om te checken voordat je op reis gaat!
Paspoorten van over de hele wereld: Wie heeft de coolste paspoorten en wie heeft de minste visum problemen