Andere

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine?

Een deal van , 21. jan. 2021 18:00

Ahoy Piraten!

We wachten allemaal al een tijdje op het moment waarop we weer kunnen reizen zonder corona regels en beperkingen! Helaas lijkt het nog even te duren voordat we deze moeilijke periode helemaal achter ons kunnen laten.

Het vaccineren is de meeste landen al begonnen, maar niet elk land heeft hetzelfde aantal vaccinaties beschikbaar en het vaccineren gaat lang niet overal zo soepel en snel als gehoopt. Voordat iedereen is gevaccineerd zijn we nog wel een tijdje verder. Daarom wordt er nu steeds meer gesproken over manieren om toch veilig op reis te kunnen door bijvoorbeeld een gezondheids- of vaccinatiepaspoort in te voeren.

Om dit te kunnen invoeren moeten alle corona tests worden gecertificeerd en gestandaardiseerd, hetzelfde geldt voor de vaccinaties. Een digitale versie van een dergelijk gezondheids- of vaccinatiepaspoort zou enorm helpen bij het hervatten van de internationale mobiliteit en toerisme.

Een verplicht vaccin voor op reis?

Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat alle landen een vaccinatieverplichting gaan doorvoeren, maar dit kan per land gaan verschillen. Sommige landen (vooral in Zuid-Amerika) hebben ook de gele koorts vaccinatie verplicht voor reizigers die het land binnen komen.

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine? - 8

Luchtvaartmaatschappijen

Ook verschillende luchtvaartmaatschappijen zijn druk met de mogelijke vaccinatieplicht. Al in november opperde de CEO van Qantas (een Australische airline) de mogelijkheid om vaccinatiecertificaten verplicht te stellen voor alle passagiers.

De CEO van Delta (airline uit de US) sluit zich hierbij aan. Hij is pro vaccineren en denkt dat de vaccinatieplicht misschien ook wel door niet alleen door internationale autoriteiten, maar ook door individuele bedrijven kan worden ingevoerd.

KLM, TUI Nederland, Transavia en Corendon zijn een stuk terughoudender wat dit betreft. Zij stellen dergelijke beslissingen over een vaccinatieplicht nog even uit. Wel wordt er gesproken over het verplichten van corona tests voor reizigers uit gebieden met een hoog risico.

Het kan dus zomaar zijn dat je straks voor bepaalde vluchten wel een vaccinatie moet hebben en voor andere vluchten alleen een negatieve test.

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine? - 6

Staatsinitiatieven

Laten we eens kijken hoe verschillende landen in deze discussie staan en wat voor acties er al zijn ondernomen.

Nederland & België

In Nederland en België is het niet verplicht om je te laten vaccineren, het wordt alleen aangeraden door de overheid en is gratis. Verder is het niet bekend of er een vaccinatieplicht gaat gelden voor reizigers die Nederland of België binnen komen. Op dit moment geldt er een inreisverbod voor meerdere landen en een verplichte PCR test + quarantaine maatregelen voor reizigers uit risico gebieden.

Cyprus

Het eiland was de eerste in de Europese Unie die aankondigde dat het vanaf maart weer onbeperkt toeristen gaat toelaten mits ze zijn ingeënt tegen Covid-19.

Griekenland

Griekenland had de beslissing ook al snel genomen: reizigers die in het bezit zijn van een vaccinatiedocument tegen Covid-19 zijn welkom en hoeven geen test of quarantaine. De Griekse minister van Toerisme Harris Theoharis hoopt zo de toeristische boekingen te verhogen en te zorgen voor meer optimisme.

Seychellen

De Seychellen zullen gevaccineerde toeristen van over de hele wereld verwelkomen. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken en Toerisme Sylvestre Radegonde bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie met minister van Volksgezondheid Peggy Vidot.

Om als gevaccineerd te worden erkend, moeten bezoekers kunnen aantonen dat ze de volledige dosis van het vaccin, d.w.z. twee doses in totaal hebben gehad. Op dit moment wordt nog verwacht dat naast het overleggen van het vaccinatiebewijs ook een negatief uitstrijkje moet worden getoond dat minder dan 72 uur voor de reis is verkregen.

De vaccinatiecampagne in het land verwacht medio maart driekwart van de lokale volwassen bevolking te bereiken, waardoor in zeer korte tijd de voorwaarden voor groepsimmuniteit worden gecreëerd.

Mauritius

Mauritius is ook begonnen met zijn vaccinatiecampagne en het toerismebureau van het eiland verwacht dat gevaccineerde bezoekers in de nabije toekomst vrije toegang zullen krijgen, terwijl niet-gevaccineerde bezoekers de 14-daagse quarantaine in acht moeten nemen.

De quarantainevereiste blijft (voor niet-gevaccineerden) in ieder geval totdat het eiland groepsimmuniteit heeft bereikt.

Moldavië

In Moldavië hebben ze al een wet ingevoerd (geldig sinds 13 januari) waarin staat dat iedereen met een COVID-19-vaccinatie mag het land in, ook als deze reiziger uit een risicogebied komt.

IJsland

In IJsland gan ze vanaf eind deze maand beginnen met het uitdelen van vaccinatiecertificaten voor iedereen die de 2e dosis al heeft gehad. IJsland zal dan ook reizigers gaan toelaten met een dergelijk certificaat.

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine? - 4

Een gezondheidspaspoort voor de hele EU

Het voorstel kwam van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis: een gezondheidspaspoort voor de hele EU voor iedereen die al een Covid-19 vaccinatie heeft gekregen. Een dergelijk "gestandaardiseerd" vaccinatiepaspoort zou mensen in staat moeten stellen om weer vrij te reizen en zo de toeristische industrie, die zwaar getroffen is door de gevolgen van de pandemie, nieuw leven in te blazen.

De grote discussie voor dit idee gaat over de vraag of het juist is om de niet gevaccineerden uit te sluiten van reizen en toegang tot bepaalde diensten te verbieden. Dit zou voor discriminatie en vrijheidsbeperkingen kunnen leiden, niet iedereen heeft toegang tot een vaccin en sommige mensen kunnen om medische redenen niet gevaccineerd worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie is tegen en zegt "geen bewijs van vaccinatie of immuniteitsvereisten voor internationale reizen in te willen voeren". De redenen hiervoor zijn dat "er nog steeds kritische onduidelijkheden bestaan over de effectiviteit van vaccinatie " en dat "de beschikbaarheid van vaccins nog steeds beperkt is".

Vele partijen zijn het over eens dat het reactiveren van het toerisme een hoge prioriteit moet hebben als dit op een veilige manier kan. Door vaccinatieplicht en veiligheidsprotocollen is het mogelijk om niet alleen deze sector, maar ook een heleboel andere sectoren weer op gang te helpen.

Er zal de komende tijd veel over worden gesproken binnen de EU, maar het is nog maar de vraag of hierover een akkoord zal worden bereikt.

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine? - 2

Wat vinden reizigers ervan?

Maar wat vinden reizigers ervan? Een onderzoek gepubliceerd door The Vacationer in de Verenigde Staten, de "Covid-19 Vaccine Travel Survey", toonde aan dat 3 van de 4 Amerikanen bereid zijn het gezondheidspaspoort te accepteren voor Covid-19 vaccincontroles en ook wel een test willen doen als dit verplicht wordt door luchtvaartmaatschappijen en grensautoriteiten. Dit is een verrassend hoog resultaat, zeker gezien de privacyaspecten van gevoelige gegevens zoals gezondheid, dat laat wel zien dat mensen echt heel graag weer op reis willen.

Men is nog wel erg sceptisch over de effectiviteit van het vaccin, waarbij de meerderheid (56%) nee antwoordde op de vraag of je het vaccin voldoende vertrouwt om in risicovolle Covid-19-gebieden te reizen.

Maar op de vraag "wanneer zou het weer veilig voelen om te reizen?" antwoordde bijna 72% dat ze weer op reis zouden gaan zodra ze het vaccin hebben gekregen, of wanneer genoeg van de bevolking is gevaccineerd of groepsimmuniteit is bereikt.

Digitale gezondheidspaspoorten

Laten we eens kijken wat momenteel de gezondheidspaspoorten in digitaal formaat zijn die momenteel bestaan, in de test- of ontwikkelingsfase.

IATA-reispas

De IATA (International Air Transport Association), een toonaangevende branchevereniging voor de luchtvaart, loopt wellicht voorop met deze IATA Travel Pass. In ontwikkeling sinds november, De IATA is een digitale pas die werkt via een app op je smartphone, waarmee je je negatieve Covid-19 test of vaccinatie kunt certificeren en delen, en die informatie geeft over de toelatingseisen van de verschillende landen.

Twee luchtvaartmaatschappijen, Emirates en Etihad, zullen er als eersten gebruik van maken: Emirates lanceert vanaf 1 april de eerste experimentele fase in zijn Dubai-hub, terwijl Etihad het in het eerste kwartaal van dit jaar op sommige vluchten zal testen.

CommonPass

CommonPass is ontwikkeld door de Commons Project Foundation en het World Economic Forum. Momenteel certificeert het digitaal de negatieve uitslag van de Covid-19-test, maar zal binnenkort ook het vaccinatiecertificaat ondersteunen.

Volgens de Financial Times zouden United Airlines, JetBlue, Lufthansa, Virgin Atlantic en Swiss binnen enkele weken klaar zijn om het te gebruiken op vluchten tussen New York, Boston, Londen en Hong Kong.

AOKPass

De AOKPass, een applicatie die is ontstaan uit de samenwerking tussen de Internationale Kamer van Koophandel, International Sos en SGS, is al operationeel in Italië en biedt digitale certificering van de Covid-19-test rechtstreeks op uw smartphone.

Het debuteerde op routes tussen Japan en Singapore en wordt momenteel gebruikt op de luchthaven Fiumicino op experimentele Covid-geteste vluchten met de Verenigde Staten.

Digital Health Pass

IBM's Digital Health Pass-project kijkt niet alleen naar de wereld van reizen, maar ook naar die van evenementen, zowel sportief als cultureel.

Het doel is om een wereldwijd erkende norm te creëren die niet alleen kan worden gebruikt door luchtvaartmaatschappijen en luchthavenbedrijven, maar ook door al die bedrijven die concerten en grote sportevenementen organiseren om de toegang in alle veiligheid te garanderen.

Vaccination Credential Initiative

Het Vaccination Credential Initiative is een persoonlijk digitaal opslagprotocol van gezondheidsgegevens waarin ook de certificering met betrekking tot Covid-19 testen en vaccinaties kan worden opgeslagen.

Het doel is "om mensen in staat te stellen een versleutelde digitale kopie van hun immuunsysteem gegevens te bewaren in een digitale portemonnee van hun keuze".

Het initiatief wordt uitgevoerd door een aantal grote technologie- en non-profitbedrijven zoals Microsoft, Oracle, Evernorth, Salesforce, Mitre, Commons Project, maar is nog in ontwikkeling.

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine?

Een gezondheids- of vaccinatiepaspoort: is dit de oplossing om op reis te kunnen zonder test of quarantaine?