Andere

​Waar moet ik op letten bij het boeken van een last minute vakantie?

Een deal van , 29. sep. 2017 20:03

Ahoy piraten,

Je vakantie komt eraan, maar je hebt nog niets geboekt. Toch wil je er even lekker tussenuit met je partner, gezin, met vrienden of even alleen. Een last minute vakantie is dan toch wel een oplossing. Je kunt vaak hele mooie reizen voor een goede prijs boeken, zodat je op en top geniet van een goedkopere vakantie. Maar waar moet je nu precies op letten wanneer je een last minute vakantie gaat boeken?

​Waar moet ik op letten bij het boeken van een last minute vakantie?

Heb je een visum nodig?
Voor verschillende reisbestemmingen, zoals Australië of landen in het Midden-Oosten heb je een reisvisum nodig. Dit document moet je vaak ruim van te voren aanvragen. En je hebt hiervoor de gegevens van je reis nodig, zoals waar de reis naar toe gaat, wat je op de reis gaat doen (werken, vakantie) en de aankomst- en vertrekdatum. Een reisvisum vraag je aan bij de Visumcentrale.nl. ANWB leden kunnen ook via de ANWB websites een visum aanvragen. Deze landen zijn dus niet heel geschikt voor last minute vakanties. Maar soms kun je wel op last minute op vakantie zonder visa, want bij verschillende landen met een visumplicht (niet allemaal) is het mogelijk om het visum ter plekke aan te vragen. Neem hiervoor wel eerst contact op met de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land in Nederland voor de juiste informatie.

Is alles inclusief belastingen?
Of je nu je last minute vakantie boekt via het reisbureau of gewoon zelf online, het is heel belangrijk om goed te kijken of de last minute vakantie wel alle kosten dekt. Zo kun je soms hele goedkope reizen vinden naar de meest exotische bestemmingen, om er vervolgens achter te komen dat deze prijs exclusief luchthaven- en toerismebelasting is. Op die manier zou je zomaar duurder uit kunnen zijn voor deze reis. Lees daarom altijd goed door wat de voorwaarden van de last minute vakantie zijn en of alle kosten zijn inbegrepen. Bij het boeken van een reis op internet is dit terug te vinden in de kleine lettertjes.

Inentingen
Voordat je een last minute vakantie boekt doe je er goed aan om te checken of je inentingen nodig hebt voor de reisbestemming. Sommige vaccinatieprogramma’s zijn best omvangrijk en vragen dus tijd en voorbereiding om in zijn geheel te doorlopen. Vaccinaties zijn er om je te beschermen tegen ziektes in het buitenland en veel bestemmingen kom je niet in als je geen geldig vaccinatiebewijs kunt overleggen. Inlichtingen over vaccinaties kun je inwinnen bij GezondOpReis.nl en via de plaatselijke GGD.

Lokale situatie op de vakantiebestemming
Sommige reizen worden een stuk goedkoper aangeboden dan andere reizen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het reisbureau veel reizen op een bestemming heeft ingekocht, maar deze nog niet heeft weten te verkopen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een bestemming ineens minder populair is geworden doordat er in blogs of tijdschriften minder over wordt geschreven, maar het kan ook zijn dat er op de reisbestemming van alles aan de hand is, zoals aanslagen, politieke strubbelingen en economische crises. Check dus voor je een last minute boekt eerst de lokale situatie van een land.

Waar kan je het beste boeken…
Hoe boek je nu het beste een last minute vakantie online? Vaak bespaar je het meeste geld wanneer je online boekt, bijvoorbeeld bij een van de erkende reisbureaus. Wees daarbij ook creatief: soms kun je een last minute vakantie goedkoper boeken door niet van een Nederlandse luchthaven te vliegen, maar bijvoorbeeld via Duitsland of België. Bovendien is het ook vaak voordeliger om buiten het hoogseizoen een last minute te boeken. En… boek eens voor vier personen, ook al ga je maar met zijn tweetjes op vakantie. Een grotere hotelkamer of vakantiehuis is vaak relatief goedkoper dan een tweepersoonskamer. Er zijn verschillende aanbieders van last minutes in Nederland. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

 • TUI
  Omdat je via TUI altijd met de eigen luchtvaartmaatschappij TUIfly vliegt, kunnen de last minute vakanties vaak voordeliger uitvallen. Via het aparte last minute menu op TUI.nl, kom je op een aparte pagina vol last minutes. TUI heeft ze al netjes voor je geordend, waardoor je heel makkelijk en overzichtelijk de verschillende reizen kunt zien en boeken. Zo kun je op prijs zoeken of over hoeveel weken je weg wilt.
 • Corendon
  Corendon is ook een Nederlandse maatschappij waarmee je voordelig op vakantie kan. Naast reisbureau heeft Corendon ook negen eigen vliegtuigen, waarmee je op vakantie gaat. Boek je bij Corendon, dan vlieg je ook met Corendon. Op Corendon.nl vind je een hele pagina geweid aan last minutes. Je kunt zelf aangeven wat voor soort vakantie je zoekt. Geef je reisgezelschap aan, type accommodatie, reisdatum, bestemming of zelfs beoordelingen van anderen en vind zo de beste last minute vakantie.
 • Stipreizen
  Net als bij TUI kun je bij Stipreizen terecht voor last minute reizen in binnen- en buitenland. Naast vliegreizen vind je ook veel last minute cruises op de last minute pagina van deze Nederlandse reisorganisatie. Kies in het keuzemenu het vakantieland, de soort vakantie (auto, rondreis, zon, cruise) en de verzorging (all inclusive, logies en dergelijke) en de beste vakanties rollen uit de zoekmachine. Overigens kun bij Stipreizen ook je gewenste vakantiebudget aangeven.
 • Prijsvrij.nl
  Op zoek naar een last minute voor de beste prijs? Op Prijsvrij.nl kun je diverse reizen boeken door deze bij de meest populaire aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo zet Prijsvrij bijvoorbeeld reizen van Corendon, TUI en meer op een rijtje. Daarnaast zoekt het de goedkoopste reizen voor je op die door verschillende organisaties worden aangeboden. Handig, want dat scheelt uren zoeken. Je kunt wel via Prijsvrij direct een reis boeken.

Boek je vluchten​Waar moet ik op letten bij het boeken van een last minute vakantie?