Andere

Wintersport met de auto: wat mag je niet vergeten?

Een deal van , 9. jan. 2018 14:37

Als je met de auto op wintersportvakantie gaat, rijd je vaak in winterse weersomstandigheden. Veiligheid is daarom extra belangrijk. Aangezien we met de wagen verschillende landen doorkruisen, is het ook belangrijk dat we aan de diverse juridische verplichtingen voldoen. In dit blog: wat mag je niet vergeten indien je met de wagen op winters avontuur trekt?

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden misschien niet verplicht, maar in vele Europese landen is dit wel het geval. Onder andere in Frankrijk (bij verkeersbord), Duitsland (in winterse omstandigheden), Italië (bij verkeersbord), Luxemburg (in winterse omstandigheden) en Oostenrijk (in winterse omstandigheden) zijn winterbanden wettelijk verplicht. Weet dat in Zwitserland winterbanden aan te raden zijn, ook wanneer er geen bord staat. Immers: winterbanden verhogen niet alleen de grip, maar kunnen ook onaangename schadeclaims helpen te voorkomen.

Sneeuwkettingen

Bij grote sneeuwmassa's zullen winterbanden geen redding bieden. De echte avonturiers hebben dus maar beter sneeuwkettingen in hun kofferbak liggen. In vele landen is dat trouwens ook gewoon een verplichting. Het typerende blauwe verkeersbord met een autoband en kettingen, toont aan op welke wegen sneeuwkettingen verplicht zijn.

Gevarendriehoek en veiligheidsmateriaal

Je bent in Nederland niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben liggen, maar dit is in veel andere landen wel verplicht. In vele Europese landen zijn de verplichtingen namelijk een stuk strenger. Zo moet je bijvoorbeeld in België ook een veiligheidshesje op zak hebben en is een verbanddoos onder andere ook verplicht in Duitsland en Oostenrijk. Zo'n verbanddoos kun je trouwens beter niet onderop in de kofferbak leggen: bij een aanrijding is het verbanddoosje immers zelden voldoende bereikbaar en verliest het volledig zijn nut.

Alcoholtest

In Frankrijk is een alcoholtest nog steeds officieel verplicht. In de praktijk volgen er zelden controles en boetes, maar in theorie moet je deze altijd in de wagen liggen hebben indien je je over de Franse wegen begeeft. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Wegen- en milieuvignet

In diverse Europese landen moet je verplicht een vignet kopen en op de voorruit van de wagen plakken indien je de snelwegen gebruikt. Je kan zo'n wegenvignet meestal aan de grens kopen maar ook bij de ANWB. Een eurovignet is onder andere verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Opgelet: in sommige gebieden in Duitsland en Frankrijk moet je ook over een milieusticker (Umweltplaketten of vignet Crit'Air) beschikken. Ga eventueel bij de ANWB na wat de verplichtingen zijn in elk land.

Controleer de verzekeringen

Controleer ook of je wel over de juiste verzekeringen beschikt. Wanneer je offroad gaat rijden zal bijvoorbeeld niet elke autoverzekering de eventuele schade dekken. Mogelijk kan het ook interessant zijn om een aanvullende dekking voor pechhulp te kiezen bij de autoverzekering of een aansluitende reisverzekering af te sluiten. Neem daarom vooraf contact op met je verzekeraar en vraag na wat in de huidige verzekering inbegrepen is en welke extra pakketten eventueel ook interessant kunnen zijn.


Wintersport met de auto: wat mag je niet vergeten?


Wintersport met de auto: wat mag je niet vergeten?