Urlaub_kos_griechenland_banner_boot_meerPin it

De beste Kos vakanties

Voor de kust van Turkije, in de Egeïsche Zee, ligt het schitterende eiland Kos, onderdeel van de Dodekanesos archipel. Geniet van de veelzijdigheid van het eiland en relax op het strand, ontdek het nachtleven in Kos-stad en ervaar de cultuur van Griekenland. Doordat Kos een relatief vlak eiland is, kun je het perfect ontdekken met de fiets en onderweg stoppen bij de meest heerlijke tavernes. Bekijk hieronder de beste deals voor een vakantie naar Kos.

Bezoek de hoofdstad Kos-stad

Kos-stad ligt aan de noordoost kust van het eiland en telt 18.000 inwoners. Geniet van de schaduw door de vele bomen in de stad en slenter door de mooie straatjes. In deze oude stad zijn nog veel archeologische plekken te zien die zeker de moeite waard zijn!

  • Midden in de oude stad kun je de restanten van de oude Agora bewonderen. Deze agora was ooit een van de grootste ter wereld, maar is nu een ruïne waar nog steeds de oude zuilen te zien zijn. ’s Avonds is deze plek erg gezellig en stromen de terrasjes en restaurant vrij snel vol.
  • De Johannieterburcht (ook wel Neratzia genoemd) is een van de weinig middeleeuwse overblijfselen die hedendaags te zien is. Deze burcht is in de veertiende eeuw gebouwd door de Johannieters en is pas in de zestiende eeuw afgerond. De burcht is helaas erg beschadigd door een ontploffing die heeft plaatsgevonden, maar niet minder mooi!
  • Ga lekker wat drinken op een van de terrasjes op het Eleftherias plein. Bekijk hier ook de Defterdar Moskee en de huidige Agora (het marktgebouw). Hier vind je allerlei kraampjes met Griekse producten zoals olijfolie, fruit, kruiden en honing.
  • De prachtige Agia Paraskevi-kerk staat midden in het centrum van Kos-stad. Op de feestdag van Griekenland Sint Friday op 26 juli wordt deze kerk druk bezocht door allerlei pelgrims.

Cultuur snuiven op Kos

Net als de rest van Griekenland is er ook op Kos heel veel geschiedenis te bekijken en een archeologisch hoogtepunt. Bezoek bijvoorbeeld oude ruïnes of gezellige dorpjes.

  • De ruïnes van Asklepieion is een van de interessantste archeologische plaatsen op het eiland. Dit zijn de ruïnes van het bekendste ziekenhuis uit de Griekse geschiedenis. Hippocrates, de god van de geneeskunde is geboren op Kos en hij zou volgens de legende in de derde eeuw voor Christus zijn begonnen aan de bouw van dit ziekenhuis. Maar niet alleen de geschiedenis is mooi op deze plek, de omgeving is ook schitterend! Bekijk het prachtige uitzicht en wandel tussen de oude tempels.
  • Bezoek het idyllische bergdorpje Zia en struin langs alle souvenirwinkeltjes. Ook hier kun je heerlijk genieten van de Griekse keuken bij een van de vele tavernes. Het is een erg toeristisch dorpje, maar in een van de zijstraatjes kun je vast genieten van de rust.  
  • In de buurt van Zia ligt het minder bekende dorpje Pyli. Hier kun je de echte Griekse cultuur ontdekken of de ruïnes van Oud-Pyli bekijken. Deze ruïnes zijn ontstaan door de cholera-uitbraak in de 19e eeuw, waardoor dit oude dorpje nu totaal is verlaten. Bezoek hier de oude middeleeuwse kerken en de burcht.

De mooiste stranden van Kos

Kos is een paradijs voor strandliefhebbers en met zijn kustlijn van 112 km zijn er genoeg mooie stranden te vinden. Daarom hebben wij een overzicht gecreëerd welke stranden je echt moet bezoeken! De mooiste stranden liggen in het zuidwesten van het eiland, ten zuiden van de luchthaven.

  • Agios Stéfanos Beach wordt als een van de mooiste stranden van het eiland gezien. Het lekker relaxen op het strand kun je ook combineren met de Agios Stéfanos Basiliek, een basiliek van 1500 jaar oud en de ruïnes zijn te zien op het strand. Camel Beach en Exotic Beach zijn ook twee prachtige stranden in het zuidwesten van het eiland.
  • Paradise Beach, de naam zegt het al, is een waar paradijs! Het is een van de populairste stranden van Kos en is gelegen in een schitterende baai. Er groeien hier veel bomen, waardoor je ook kan schuilen in de schaduw. Het water is kraakhelder en een fijne plek voor watersporters.
  • In de buurt van Kos-stad kun je genieten van de zon op de mooie stranden van Lambi Beach en Marmari Beach. Deze stranden zijn druk bezocht, maar bieden dan ook erg veel faciliteiten zoals barretjes en restaurants op loopafstand en veel entertainment mogelijkheden. Het is op loopafstand van Kos-stad en heeft daarom een hele fijne ligging.

Tip: bezoek ook Therma Loutra

Therma Loutra is een bijzonder warmwaterbron van rond de veertig graden op 12 km van Kos-stad. Geniet en ontspan in het water en ervaar de zogezegde geneeskrachtige werking van het water!