VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

sport, yoga, beach

Trending: Je ultieme gids voor slow travel in 2024 🐌

Slow travel wint aan populariteit in 2024, en terecht. Door het snelle leven van alledag willen we een stapje terug doen en onszelf voor een langere tijd onderdompelen in andere culturen, minder toeristische bestemmingen bezoeken, onbekende pareltjes ontdekken en vooral duurzamer denken over hoe we reizen.


Uit ons eigen onderzoek uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat 29% van de volwassenen in het afgelopen jaar minstens één reis/vakantie heeft gemaakt waarbij ze niet vlogen, en 23% zou voorrang geven aan langzame reisopties voor toekomstige reizen als deze op grotere schaal beschikbaar en toegankelijker zouden zijn.

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over slow travel. Om je zo verder te helpen een reis te plannen, je droombestemming te vinden en te beslissen of het iets voor jou is!

Gepubliceerd door
Caitlin Moore·16-6-2024
Delen

Wat is slow travel?

Laten we beginnen bij het begin, wat is slow travel eigenlijk?

Zie slow travel als het ontspannen, culturele en bewustere neefje van traditioneel reizen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een langzamere manier van reizen, waarbij je de tijd neemt om een bestemming echt te ervaren. Slow travellers gaan op zoek naar minder toeristische bestemmingen en verborgen juweeltjes buiten de gebaande paden waar ze zich echt kunnen onderdompelen in de lokale cultuur en ervaringen.

Het betekent meestal dat je langer op een bestemming verblijft, goedkope of gratis accommodatie gebruikt, lokaal eet en winkelt en gebruik maakt van openbaar vervoer of gaat wandelen/fietsen om de kosten laag te houden.

Slow travel kan zo eenvoudig zijn als het ontdekken van je eigen stad vanuit een nieuw en nieuwsgierig perspectief, fietsen door de lage landen of zo avontuurlijk als een paar maanden vrijwilligerswerk doen op een afgelegen Grieks eiland of een jaar doorbrengen in Azië.

Slow travel kan op verschillende manieren. Er is geen één correcte manier! Jij beslist zelf in alle vrijheid hoe je slow travel reis eruitziet.

Waarom zou ik kiezen voor slow travel in 2024?

Er zijn veel voordelen verbonden aan langzaam slow travel, vooral voor mensen die vaak overweldigd en angstig worden van het reizen per vliegtuig en het doorbrengen van een korte tijd op een bestemming. Volgens ons onderzoek vindt 1 op de 4 (25%) volwassenen in het Verenigd Koninkrijk reizen met het vliegtuig stressvol en vermoeiend.

Kies in plaats van het vliegtuig voor de trein

Kiezen voor de trein biedt verschillende voordelen, vooral voor mensen met vliegangst. Het biedt meer mobiliteit, omdat passagiers zich vrij door de wagons kunnen bewegen. Treinstoelen bieden meestal meer beenruimte, waardoor het comfort toeneemt. Bovendien wordt de stress die gepaard gaat met opstijgen en landen, die vaak de angst verhoogt, volledig vermeden.

Betekenisvollere connecties opbouwen

Met slow travel breng je meer tijd door op een specifieke locatie, waardoor je de tijd hebt om vrienden te maken en diepere, betekenisvolle connecties op te bouwen met de lokale bevolking en gelijkgestemde reizigers. Deelnemen aan Facebookgroepen of matchen met gebruikers op dating- en vriendschapsapps zoals Bumble kan helpen. Je kunt ook andere slow travellers tegenkomen als je in hostels verblijft of tours/excursies boekt.

Meer culturele ervaring en waardering

Als je meer tijd doorbrengt op een bepaalde bestemming, kan jij je echt onderdompelen in de cultuur van de plek en deze in de diepte leren kennen. Je kiest ervoor om voedsel van lokale markten te kopen en lokale ingrediënten te gebruiken. Zo verhoog jij je kans op interactie met de lokale bevolking en zo leer je misschien hoe je lokale gerechten bereidt of een nieuwe taal.

Je komt volledig tot rust

In vergelijking met traditioneler reizen waarbij je weinig tijd hebt op een bestemming en een strak reisschema moet volgen, kun je tijdens slow travel uitrusten en opladen terwijl je een nieuw land op een meer ontspannen tempo ervaart.

Werken op afstand of vrijwilligerswerk

Als je in de positie bent om op afstand te werken, dan is slow travel de perfecte gelegenheid om dat te doen op een nieuwe bestemming en je vrije tijd door te brengen tussen de locals, zonder je baan op te geven.

Je kunt ook kijken naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen terwijl je reist. In sommige gevallen word je beloond met gratis accommodatie in ruil voor je werk.

Reizen met kinderen

1 op de 5 (20%) Britse ouders met kinderen onder de 18 zegt dat het coördineren van de reislogistiek met kinderen de vliegervaring veel stressvoller maakt. Bijna 1 op de 3 (31%) denkt dat langzaam reizen een rustigere ervaring is dan vliegen.

Het is een veel betere manier om met kinderen te reizen, zegt een van onze eigen Pirates, Kasha:

"Mijn man, Chris, en ik hebben elkaar ontmoet door onze gedeelde liefde voor reizen, dus in onze twintiger jaren zoefden we door Europa op snelle weekendtrips of verre reizen waarbij we elke dag een nieuwe bestemming probeerden te bezoeken. Toen kregen we kinderen en hoewel de kinderen wonderlijke ervaringen in ons leven hebben gebracht, hebben ze ons ook geleerd om het rustiger aan te doen - vooral als we reizen! Met kinderen moet je rekening houden met extra dagen om te acclimatiseren en met kleine intermezzo's, zoals meerdere dutjes, peuterpuzzels en bedtijden. Dit betekent dat we meestal één bestemming boeken om te verkennen en onszelf veel meer tijd geven zodat het hele gezin er ook van kan genieten."

Het is een duurzamere manier van reizen

Slow travel is minder schadelijk voor de planeet omdat het de schadelijke effecten van toerisme op het milieu wil beperken. Door te kiezen voor een verblijf in kleine onafhankelijke accommodaties of gastgezinnen in plaats van grote hotelketens verminder je de impact en door minder bekende plekken te bezoeken met een lokale gids vermijd je overvolle toeristische hotspots en steun je de lokale gemeenschap. Bovendien geeft slow travel de voorkeur aan duurzamere vormen van vervoer, zoals wandelen, fietsen of reizen per trein, wat de ecologische voetafdruk van je vakantie drastisch kan verminderen.

Tips voor het plannen van een slow travel reis

Is slow travel duur? De waarheid is dat het kan, maar het is erg afhankelijk van hoe je je reis aanpakt. Als je op de juiste plekken zoekt naar goedkope accommodatie voor de lange termijn en slim bent, maak je slow travel een stuk betaalbaarder. We hebben onze beste geldbesparende tips voor je reis op een rijtje gezet.

 1. De sleutel zit in de naam, slow travel. Door een paar plaatsen te kiezen die je wilt verkennen en waar je een langere tijd wilt doorbrengen, bespaar je op transportkosten in plaats van te moeten hoppen tussen meerdere bestemmingen.

 2. Reis niet in het hoogseizoen. Je bespaart veel geld op je initiële transportkosten door buiten het hoogseizoen te reizen, plus de accommodatiekosten zouden goedkoper moeten zijn, wat nog belangrijker is op een lange reis.

 3. Zoek de beste accommodatie voor jouw behoeften en budget. Er zijn een paar verschillende opties, maar jij moet kiezen waar jij je prettig bij voelt tijdens je reis. Hier zijn een paar opties:

- Airbnb: Je vindt vaak betere tarieven voor langere verblijven, en de prijzen zijn meestal goedkoper als je niet in belangrijke toeristische plekken verblijft. Je kan ook onderhandelen over een goedkopere prijs. Om de kosten laag te houden, kun je een kamer in iemands huis huren in plaats van een hele woning.

- Couchsurfer: Je kunt gratis een verblijfplaats aanvragen bij een wereldwijde gemeenschap van reisliefhebbers die bereid zijn reizigers bij hen te laten verblijven, op hun bank of zelfs in een logeerkamer.

- Facebook-groepen: Maak kennis met Facebookgroepen voor soloreizigers op de bestemming die je gaat bezoeken. Het is een geweldige plek om in contact te komen met mensen en informatie te vinden over goedkope of gratis accommodatie, te logeren bij de lokale bevolking of voor het vinden van een kamer die je kan huren.

- Worldpackers: Met dit programma kun je gratis verblijven in ruil voor vrijwilligerswerk op verschillende plaatsen/rollen. We spraken onlangs met Nila, die vrijwilligerswerk deed in een kattenasiel in Griekenland.

Een deel van slow travel is het ontdekken van bestemmingen buiten de bekende paden, wat kan betekenen dat je meer vervoer moet nemen om er te komen vanaf een grote luchthaven. Je kunt een auto huren of lokale bussen en treinen gebruiken om te komen waar je moet zijn.

Kies voor een accommodatie waar je zelf kunt koken, je bespaart veel geld door ter plaatse producten te kopen en je eigen maaltijden te bereiden in plaats van uit eten te gaan.

Verken de bestemming waar je verblijft te voet, of huur een fiets en ga fietsen. Zo bespaar je enorm op transportkosten.

De beste apps voor slow travel

Slow travel is een geweldige moment om een digitale detox te nemen en je dagelijkse telefoongebruik te verminderen. Voor een beginner op het gebied van slow travel zijn er echter een aantal reisapps die je het leven gemakkelijker zullen maken:

 1. Duolingo: Zodat je de taal kunt bijspijkeren voordat je gaat.

 2. Google Translate: Voor snelle vertalingen, want je zult met de lokale bevolking moeten praten.

 3. TripIt: Dit is de ultieme reisplanner die al je reisplannen op één plek bewaart, inclusief vluchten, accommodatie, treintickets en meer.

 4. Xe Currency: Dit is de beste app voor het snel omrekenen van valuta.

 5. Splitwise: Deze app maakt het eenvoudig om kosten te splitsen als je met een groep reist.

 6. Couchsurfing: Ideaal voor het vinden van gratis accommodatie.

 7. CozyCozy: Deze app is een prijsvergelijkingswebsite voor accommodaties. Het is geweldig voor langzame reizen omdat het ook Airbnb, thuisverblijven en unieke accommodaties opzoekt.

 8. Komoot: Deze app heeft een enorme database met wandelroutes (plus een aantal onofficiële) die zijn beoordeeld door het publiek.

 9. Trainline: Deze app is de plek om treinroutes en prijzen te vinden, je betaalt wel reserveringskosten dus je kunt misschien beter de trein op het station boeken.

 10. Rome 2 Rio: Dit is een geweldige app voor het vinden van verschillende soorten routes tussen bestemmingen. Perfect voor het vinden van de meest duurzame routes van het ene land naar het andere.

Een juridisch probleem melden