VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

Ecotoerisme: Alles wat je moet weten over duurzamer reizen

Reizen laat je de wereld zien, maar heeft tegelijkertijd een aanzienlijke impact op het milieu. Van hoge koolstofdioxide-uitstoot van vliegen tot het gebruik van single-use plastic verpakkingen. Jouw reisgewoonten hebben wellicht meer negatieve gevolgen dan je denkt. Maak daarom kennis met ecotoerisme.

Hieronder nemen we je mee in de wereld van ecotoerisme en hoe jij duurzamer van je vakantie kunt genieten. Bekijk hieronder onze nieuwste duurzame reisaanbiedingen die je helpen jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, je afval en uitstoot te beperken en terug te geven aan lokale gemeenschappen tijdens je reis. Of lees verder voor meer over ecotoerisme en ecoreizen.

Wat is ecotoerisme?

Ecotoerisme is een vorm van toerisme die ingaat tegen de gebruikelijke manier van reizen. Zo ligt de focus van een ecoreis op het bezoeken van de natuurlijke omgeving, waarbij de grote toeristische hotspots worden overgeslagen. Zo kan de positieve impact op de omgeving worden vergroot - door een bijdrage aan natuurbehoud en ondersteuning van lokale gemeenschappen.

De nadruk ligt op verantwoord en duurzaam toerisme. Ecotoerisme wordt meestal op kleine schaal aangeboden zodat de reisimpact laag is. Ecotoerisme is niet per se hetzelfde als een milieuvriendelijke vakantie, omdat ecotoerisme actief bijdraagt aan de instandhouding en ondersteuning van een natuurlijke omgeving. Ecotoerisme vakanties omvatten:

  • Reizen naar ongerepte omgevingen waar reizigers kunnen leren over en helpen aan natuurbehoud.

  • Een focus op duurzaamheid en het vergroten van het milieubewustzijn. Het geld dat wordt gewonnen met ecotoerisme gaat naast de reisvoorzieningen ook naar natuurbehoud en de lokale bevolking.

  • Het doel van de ecotoerist is het leren over, contact met en bijdragen aan het lokale ecosysteem.

Hoe meer verantwoord reizen?

Verantwoord reizen gaat hand in hand met ecotoerisme. De focus ligt hier bij een reis die een positieve impact heeft op de bestemming. Is een reis als ecotoerist nog te ver gegrepen, maar wil je wel bijdragen aan de ondersteuning en behoud van de reisbestemming, zijn deze tips voor jou. Hiermee kan jij je volgende reis duurzamer maken.

1. Doe je huiswerk en respecteer de plaatselijke bevolking: Als je ver van huis reist, zijn de lokale culturen en gebruiken waarschijnlijk anders dan je gewend bent. Doe onderzoek en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele faux pas, vooral met betrekking tot kleding of handgebaren. Dit geldt ook voor wat je lokaal eet en waar je winkelt. Meer hierover hieronder.

2. Doe vrijwilligerswerk bij een lokaal project: Als je iets terug wilt doen voor de lokale gemeenschap, de industrie of het milieu, overweeg dan vrijwilligerswerk. Je kunt overal ter wereld lijsten vinden van NGO's en initiatieven. Van werken op een boerderij tot helpen bij de bouw van infrastructuur voor lokale gemeenschappen, er zijn eindeloos veel manieren waarop jij kunt bijdragen.

3. Verblijf in een ecovriendelijk hotel of resort: Bij een verblijf in een groene accommodatie hoef je niks in te leveren aan comfort of luxe. Er zijn er voldoende accommodaties over de hele wereld, of je nu op stedentrip bent of in de regenwouden van Costa Rica. Van een luxe glamping, tot aan boomhutten, glazen iglo's en eco-vriendelijke resorts, luxe en verantwoordelijkheid kunnen hand in hand gaan.

De 6 beste ecovriendelijke reistips

Wil je milieuvriendelijker reizen, maar weet je niet waar je moet beginnen? We hebben onze favoriete tips voor groener reizen op een rijtje gezet. Het maakt niet uit waar jij een steentje wil bijdragen - van het tegengaan van klimaatverandering of ontbossing, bedreigde koraalriffen beschermen, er zijn eenvoudige stappen die je kunt nemen om je negatieve impact te verminderen en verantwoord te reizen.

1. Houd rekening met flora en fauna

Milieuvriendelijke gewoonten gelden niet alleen voor stedentrips: ook tijdens natuur- en strandvakanties heeft je aanwezigheid invloed op je omgeving.

Naast de meer voor de hand liggende gewoonten - laat geen sporen achter, raap afval op dat je op het pad vindt, voer de dieren niet - vragen verschillende natuurbeschermingsorganisaties aan Instagrammers om te stoppen met het geotaggen van foto's. Het geotaggen kan leiden tot een toename van het aantal bezoekers van een bepaalde plek, wat vooral gevaarlijk is als het meer "buiten de gebaande paden" is. Grote aantallen bezoekers op deze paden kunnen leiden tot aantasting van de paden en meer zwerfvuil in het gebied, waar parkwachters misschien niet de middelen voor hebben.

Ga je naar de kust? Als je een zonnecrème kiest, kies dan voor een zonnecrème zonder oxybenzone en octinoxaat. Deze chemische stoffen, die in veel zonnebrandcrèmes zitten, kunnen koraalriffen beschadigen. Het is dus belangrijk om deze stoffen uit het water te houden.

2. Wees slim met vervoer

Het is moeilijk om een CO2-vrije vakantie te boeken, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen als je van punt A naar punt B reist. Als algemene regel voor korte reizen geldt dat reizen per bus of trein meestal de groenste optie is. De slechtste keuzes zijn vliegtuigen en auto's, vooral als de auto maar 1 inzittende heeft.

Voor verre reizen is het nemen van een vliegtuig misschien wel je snelste optie, maar probeer zoveel mogelijk directe vluchten te boeken - de grootste uitstoot van vluchten zit in het opstijgen en landen, dus vluchtpatronen met tussenstops verhogen je CO2-uitstoot aanzienlijk. Als je van plan bent om dit jaar minder te vliegen, probeer dan in plaats van daarvan te kiezen voor bestemmingen die per bus of trein bereikbaar zijn.

Ook als je aangekomen bent op je bestemming kun je kiezen voor de groene opties. Kies voor openbaar vervoer, huurfietsen of pak de benenwagen als je kunt, in plaats van een Uber of taxi te nemen.

3. Ontkoppelen en uitschakelen

Zorg ervoor dat je voordat je op reis gaat alle lichten uitdoet en elektrische apparaten loskoppelt (waar dit mogelijk is natuurlijk). Door dit te doen voor je op vakantie gaat, bespaar je energie en ook nog eens geld op je elektriciteitsrekening! De stekker uit het stopcontact trekken geldt niet alleen vóór de reis. Zorg er ook voor dat wanneer je tijdens je vakantie op pad bent, dat je de lichten uitdoen en de opladers in je accommodatie uit het stopcontact halen.

4. Pak slim in

Neem je eigen hervulbare verpakkingen mee voor shampoo, lotion en andere toiletartikelen van thuis en zeg nee tegen de verspilling van plastic in hotels. Het beste kun je kiezen voor toiletartikelen in vast vorm; ga voor een shampoobar, een vaste handzeep of tandpastatabletten in een navulverpakking. Hiermee bespaar je plastic afval en hoef je ook nog eens minder vloeistoffen mee te nemen in de bagage. Twee vliegen in een klap!

Maak op vakantie gebruik van herbruikbare containers, bestek en reisbekers of thermoskannen. Op die manier kun je je ochtendkoffie of middagsnack meenemen zonder onnodig afval te creëren.

5. Houd het lokaal

Toerisme kan een aanzienlijke impact hebben op de lokale infrastructuur, met negatieve gevolgen voor de inwoners van dit gebied. Draag je steentje bij door te winkelen en te verblijven bij lokale bedrijven en initiatieven.

Je kunt bijvoorbeeld de grote supermarkten links laten liggen en je boodschappen doen op de markt en verblijven in lokale bed-and-breakfasts in plaats van hotelketens. Winkelen bij onafhankelijke lokale winkels is ook een geweldige manier om unieke cadeaus en souvenirs te kopen voor vrienden en familie. Je draagt niet alleen direct bij aan de lokale gemeenschap, maar je verkleint ook je ecologische voetafdruk door producten te kiezen die van dichtbij komen en niet van elders hoeven te worden verscheept.

6. Compenseer je impact

Hoe hard je ook je best doet, bij de meeste reizen komt er onvermijdelijk kooldioxide vrij. Als je iets terug wilt doen, gebruik dan een online CO2-calculator om de CO2-uitstoot van je reis te meten. Deze sites geven meestal suggesties voor projecten waaraan je kunt doneren om je reis te compenseren, zoals herbebossing of initiatieven voor schone energie. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden deze compensatieoptie zelfs aan wanneer je je tickets online boekt.

8 ecotoeristische bestemmingen om te bezoeken in 2024

Er zijn talloze milieuvriendelijke bestemmingen waar je als ecotoerist terechtkunt. In veel landen is ecotoerisme zelfs uitgegroeid tot een belangrijke sector. Verantwoord reizen is nu makkelijker dan ooit dankzij dit en over de hele wereld duiken veel milieuvriendelijke gecertificeerde hotels op.

1. Costa Rica

Een typische bestemming voor de eco-toerist. Een groot deel van het land bestaat uit regenwouden, maar de natuur is hier divers. Er zijn vulkanen, prachtige stranden en exotische wilde dieren. Ecotoerisme heeft Costa Rica geholpen zich te ontwikkelen tot een oase voor de groen toerist. Dat betekent dat er ook veel activiteiten in de natuur zijn waaraan je kunt deelnemen zonder de plaatselijke ecosystemen aan te tasten, dus het plezier houdt hier nooit op.

2. IJsland

IJsland heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt in massatoerisme vanwege de adembenemende natuurlijke schoonheid. Als reactie hierop zijn er verschillende milieuvriendelijke accommodaties opgedoken en veel rondreizen zijn gericht op verantwoord ondernemen door middel van fiets- en wandeltochten. Sommige van deze overnachtingsmogelijkheden zijn net zo uniek als het landschap. Je kunt bijvoorbeeld een nacht doorbrengen onder de sterren terwijl je in bed ligt in een glazen iglo-resort, zoals in het Kakslauttanen Arctic Resort.

3. Kenia

Kenia is moeilijk te verslaan als het gaat om groene reizen naar Afrika. Hoewel dierpopulaties in dit land al jarenlang worden bedreigd door stropers, zorgt de ecotoerisme-industrie in Kenia nu voor een tegenreactie hierop. Geld dat met onder andere safaritochten wordt opgehaald, helpt bij de wederopbouw van het ecosysteem. Daarnaast is Kenia ook een ongelooflijk divers land, met bergen en andere landschappen die je kunt bezoeken. Dankzij de populariteit zijn er nu steeds meer milieuvriendelijke accommodaties beschikbaar.

4. Antarctica

Antarctica is niet een bestemming waar je snel aan zult denken voor een vakantie, maar het heeft veel te bieden opgebied van groene reizen. Een boottocht brengt je langs ijsbergen naar dit bijzondere continent, waar je met een beetje geluk walvissen en pinguïns kunt spotten. Een aantal touroperators bieden eco-reizen aan. Vergeet niet dat je Antarctica alleen in de zomer kunt bereiken, dus plan daar rekening mee. Nu Antarctica duidelijke tekenen vertoont van de gevolgen van de opwarming van de aarde, krijgt een duurzame vakantie naar Antarctica voor velen een extra speciale betekenis.

5. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat hoog op de lijst van veel milieubewuste reizigers. Je vindt hier eindeloos veel groene activiteiten en bezienswaardigheden. Van kajakken en hiken in nationale parken tot walvissen en zeevissen spotten. Ook zijn een aantal van de beste eco-vriendelijke accommodaties hier te vinden. De schoonheid van Nieuw-Zeeland is geen geheim voor reizigers, maar de mogelijkheden voor ecotoerisme zal je misschien verrassen.

6. Ecuador

Met een ongelooflijk divers ecosysteem is dit een hele uniek bestemming voor de eco-toerist. Groene projecten worden hier ook geïntegreerd met de lokale gemeenschappen en culturen. Het is voor reizigers bijvoorbeeld mogelijk om te verblijven bij inheemse gemeenschappen. Geen groene reis naar Ecuador zou compleet zijn zonder een bezoek aan de beroemde Galapagoseilanden en de meeste operators hebben certificaten voor duurzaam toerisme. Omdat ze praktisch op de evenaar en aan de Stille Oceaan liggen, kun je Ecuador op elk moment van het jaar op een verantwoorde manier bezoeken.

7. Chili

Zoutvlakten, Patagonië en de Andes zijn slechts een paar van de grootste trekpleisters van een vakantie naar Chili en ze kunnen allemaal op een duurzame manier worden bezocht. Patagonië heeft misschien wel de meest gevestigde initiatieven op het gebied van ecotoerisme, waarbij paardrijden of trektochten door de nationale parken erg in trek zijn. Chili is erkend als ecotoeristische bestemming en dat betekent dat er tal van duurzame accommodatiemogelijkheden zijn, waaronder 5-sterren eco-luxe hutten, evenals eindeloze activiteiten.

8. Verenigd Koninkrijk

Ecotoerisme in het Verenigd Koninkrijk loopt nog steeds een beetje achter, maar het is de laatste jaren drastisch verbeterd. De organisatie Wild Days heeft een programma gelanceerd van natuurbeschermingsvakanties waarbij vrijwilligers kunnen helpen bij het terugzetten van dieren in het wild. Glamping is hier groot en veel glamping parken hebben duurzaamheid in hoog in hun prioriteiten staan. Er zijn veel nationale parken en beschermde gebieden, terwijl het Green Tourism Business Scheme een geweldige lijst van milieuvriendelijke accommodaties in het hele Verenigd Koninkrijk biedt.