VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

Aachen, Christmas, Christmas decoration
Deze deal is een paar dagen geleden gepubliceerd en kan in de tussentijd zijn veranderd.
Overig

Een wereldtournee van kersttradities 🎄

Ontdek de verschillende kersttradities in 20 landen over de hele wereld

Gepubliceerd door
Caroline·24-12-2023
Opslaan
Delen

Het kerstseizoen nadert snel, met zijn magie en geschenken. In Frankrijk wordt het vaak geassocieerd met vrolijke markten, verlichte ramen en straten, klatergoud bomen en familiefeesten, maar hoe is het in andere landen?

Laten we de tradities van 20 verschillende landen over de hele wereld ontdekken!

Details

Mexico

In Mexico duren de feestdagen drie weken! Vanaf 16 december vieren de Mexicanen negen dagen lang Las Posadas, die de reis naar Bethlehem symboliseren. Het wordt vaak door kinderen nagespeeld door middel van processies bij kaarslicht. Tijdens de posadas worden vaak pinata-feesten gehouden, evenals kerststallen. Tenslotte is het pas op 5 januari, het feest van de Wijzen, dat de kinderen hun cadeautjes krijgen!

Ierland

In Ierland worden Guinness en "Mince Pies" aan de voet van de boom achtergelaten voor de Kerstman. Traditioneel steken de Ieren een kaars aan in het raam om aan te geven dat ze klaar zijn om Maria en Jozef te verwelkomen. En wees niet verlegen: de "12 pubs van Kerstmis" is een traditie waarbij je 12 pinten bier uit een verschillende pub proeft. In Dublin kunnen de avonturiers op 25 december soms zelfs een duik nemen in de ijzige zee.

El Salvador

De festiviteiten in El Salvador zijn een ware explosie van licht: vuurwerk is de hoofdattractie. Aangezien er in het land weinig voorschriften zijn, kopen gezinnen hun eigen vuurwerk en steken dat 24 en 25 december af. Het is ook gebruikelijk om op oudejaarsavond minstens één nieuw kledingstuk te dragen en de volgende dag te gaan zwemmen op het strand.

Guatemala

Het kappen van bomen is illegaal, dus wordt er in Guatemala geen boom versierd: in plaats daarvan maken de Guatemalteken een boom met takken van plaatselijke bomen. Een andere oude traditie is het "verbranden van de duivel" op 7 december, om huizen te reinigen en boze geesten uit te drijven. De duivelsbeeldjes worden in het openbaar verbrand op vreugdevuren in de stad: dit betekent dat het feest is aangebroken.

Noorwegen

In de Scandinavische landen worden heidense tradities vermengd met christelijke: om jezelf tegen boze geesten en heksen te beschermen, is het gebruikelijk bezems in het huis te verbergen, om te voorkomen dat ze door hen worden bereden. Je moet ook een kom pap achterlaten voor de Nisse, de kerstelfen, anders val je ten prooi aan hun listen.

Oekraïne

In Oekraïne zijn de kerstversieringen geïnspireerd op een oud sprookje. Volgens de legende vond een weduwe die het zich niet kon veroorloven versieringen voor haar boom te kopen, deze op kerstochtend, bedekt met spinnenwebben, glinsterend in het zonlicht, tot grote vreugde van haar kinderen. Daarna wilde de weduwe en haar kinderen niets meer. Sindsdien zijn spinnenwebben een symbool van geluk geworden en het is gebruikelijk om kerstbomen te versieren met versieringen van spinnenwebben.

Groenland

Laten we naar Groenland gaan om een verrassende Inuit-specialiteit te ontdekken: kiviak. De bereiding van het gerecht moet enkele maanden vóór de feestdagen beginnen. Het bestaat uit 500 alken, kleine plaatselijke vogels, die in een zeehondenhuid worden gefermenteerd en gedurende enkele maanden onder een stapel stenen worden begraven. Na de maaltijd worden verschillende spelletjes gespeeld, waaronder een spel waarbij een voorwerp onder de tafel wordt doorgegeven in een poging te raden wat het is.

Colombia

In Colombia worden de steden tijdens de feestdagen met een magisch tintje versierd: op 8 december wordt Kerstmis gevierd. Dit wordt gedaan door El Dia de las Velitas, ter ere van de Maagd Maria. Op de vooravond, zodra de zon onder is, worden de steden versierd met kleine kaarsen in parken, op pleinen, op de trottoirs, in huizen, enz. Dit wordt gevolgd door traditionele muziek en reünies met buren, familie en vrienden.

IJsland

In IJsland zouden de Yule Lads, dertien vrolijke trollen, 13 nachten voor Kerstmis en 13 nachten erna door de straten zwerven en de kinderen om beurten bezoeken. Als de kinderen braaf zijn geweest of niet, laat de yule een cadeautje of een rotte aardappel in een sok voor het raam hangen. Elk van de trollen heeft zijn eigen naam en kostuum, waaronder de Deurklopper, de Ravijndandy, de Worstendief en de Vleeshaak. Als een soort grappige boeman heeft elk van hen een gekke missie, zoals het stelen van potten en pannen, etensresten of kerststollen, het 's nachts dichtslaan van deuren om de bewoners bang te maken, of het volgen van kinderen om hun kaarsen te stelen.

Rusland

In Rusland wordt Kerstmis niet gevierd op 24 december, maar in de nacht van 6 op 7 januari, aangezien dit de datum is van het orthodoxe Kerstfeest in de Gregoriaanse kalender. Het is op 31 december dat Vadertje Vorst (hun Vadertje Kerstmis) en zijn kleindochter Snigertchka cadeautjes aan de kinderen geven, zodat het een familie-nieuwjaar is. Sterker nog, kerstfestiviteiten en kerstbomen waren verboden tot 1991 na de revolutie. De Russen maakten er dus een gewoonte van om Nieuwjaar te vieren in plaats van Kerstmis. De maaltijd, met het typische gerecht van kutya (een pudding gemaakt van tarwe, maanzaad en druiven) begint officieel wanneer de eerste ster aan de hemel verschijnt. Zij eren de nagedachtenis van de overledene door 's nachts een brood op tafel te laten liggen.

Canada

In Canada streven we ook naar de titel van Kerstman-land. Kinderen schrijven naar de Kerstman op zijn adres op de Canadese Noordpool. Elk jaar vindt de Toronto Cavalcade of Lights plaats, een traditie die al bijna 50 jaar duurt. Dit evenement vindt plaats rond het Nathan Philips-plein, dat voor de gelegenheid is versierd met duizend lichtjes. Het is een echt sprookje dat eindigt met een van de mooiste vuurwerkshows ter wereld. Op kerstavond worden melk en koekjes klaargezet voor het bezoek van de Kerstman. Cadeautjes worden vaak geopend op kerstavond.

Italië

Net als in Noorwegen zijn er ook in Italië heksen met Kerstmis: het land kent vele geloofsovertuigingen die van streek tot streek verschillen. Op 25 december kunnen cadeaus worden uitgedeeld door de Kerstman, Bobo Natale of Gesy Bambino. Het Italiaanse kerstfeest begint op 8 december en eindigt op Driekoningen, 6 januari, een dag nadat de Befana (een heks die op een bezem door de lucht rijdt) snoepjes uitdeelt aan brave kinderen. Een ander gebruik is de Novena: tijdens de 9 dagen voor Kerstmis gaan kinderen verkleed als herders van deur tot deur om te zingen en snoepjes te verzamelen. Een mengeling van Kerstmis en Halloween.

Engeland

Wist je dat de praktijk van de geheime kerstman begon in Engeland? Voor degenen die het niet weten: elk lid van een gezin, een werkploeg of een gemeenschap doet mee aan een loting om de geheime "Kerstman" te worden van een ander lid, dat dit natuurlijk niet weet. Dit is ook waar ze begonnen elkaar kerstkaarten te sturen. Een andere traditie is die van de crackers, grote papieren snoepjes waarin cadeautjes of snoepjes worden verstopt, die bij de maaltijd worden gekraakt.

Finland

Dit is het land dat over de hele wereld bekend staat als de thuisbasis van de Kerstman, in Rovaniemi! Daarom was het voor ons onmogelijk om het niet te vermelden in deze lijst van kersttradities over de hele wereld. Het wereldberoemde kerstdorp van de Kerstman is een echte betovering voor kinderen (maar niet alleen!). Er zijn kleine verlichte paviljoens, talrijke attracties en werkplaatsen, kleine gespecialiseerde winkeltjes en natuurlijk het dorpspostkantoor waar brieven van kinderen uit de hele wereld aankomen. In Finland worden ook de Pikkujoulut of "kleine Kerstmissen" gevierd gedurende de hele maand december, met als hoogtepunt een kerstsauna op 24 en 25 december.

Griekenland

Kerstmis is in Griekenland minder belangrijk dan Pasen, maar dat weerhoudt hen er niet van hun eigen tradities te hebben. Het bijzondere van het Griekse kerstfeest is dat kinderen de deurbellen luiden en kalandas (traditionele liederen) zingen in ruil voor een beetje kleingeld. De Grieken krijgen hun geschenken pas op 1 januari, gebracht door Sint Basilius. Een ander bijzonder kenmerk is dat het gebruikelijk is om boten te versieren en aan te steken, in plaats van een boom, als knipoog naar het Helleense erfgoed.

Duitsland

Van Duitsland wordt er gezegd dat het de beste kerstmarkten heeft! Wat de speciale kenmerken betreft, is Duitsland een van de grootste fans van adventskalenders, die zeer gebruikelijk zijn in Duitse huishoudens. Een beetje anders is het in het zuidoosten van het land, waar kinderen cadeautjes vragen aan het Kerstkind, een klein meisje dat in optochten wordt gesymboliseerd. De culinaire traditie van het land is het traditionele nagerecht, de Stollen. Ten slotte is het niet ongebruikelijk dat kinderen hun cadeautjes krijgen op Sinterklaasdag, 6 december.

Zweden

Het festival gaat van start op 13 december, de dag van Saint Lucia, de beschermheilige van het licht. Zweden paraderen door de straten, gekleed in het wit en een kaars dragend, en eten Lussekatter, saffraan en druivenbroodjes, als ontbijt. Net als in Zuidoost-Duitsland wordt St Lucia gesymboliseerd door een jong meisje. De oudejaarslunch is een echt feest. Een oude traditie is om elk geschenk vergezeld te doen gaan van een sonnetje of een rijmend versje. Het is een lang feest in de Scandinavische landen, want Kerstmis eindigt 20 dagen later, op 13 januari.

Japan

Kerstmis is een zeer recente feestdag in Japan, zodat de tradities die zich vanaf de invoering ervan hebben gevormd, sterk verschillen van die dat wij tot dusver hebben vermeld. Zo is het bijvoorbeeld normaal om kerstavond niet als gezin te vieren, maar als echtpaar om hun liefde te vieren en hun liefde voor elkaar te verklaren. Maar de echte bijzonderheid van Japans Kerstmis is de gewoonte om gefrituurde kip te eten! Deze traditie begon als gevolg van een marketingcampagne van KFC in 1974, en is nu een populaire plaats om Kerstmis door te brengen.

Verenigde Staten

Ondanks Thanksgiving is Kerstmis een zeer belangrijk in de Verenigde Staten. Amerikanen versieren hun huizen, straten en brievenbussen met kleine witte en rode zuurstokjes. Een traditie is om een versiering in de vorm van een augurk in de boom te verstoppen, die geluk zal brengen aan degene die hem vindt. Het is ook gebruikelijk om kousen boven de schoorsteen te hangen zodat de Kerstman ze kan vullen met snoepgoed en kleine cadeautjes. De typische kerstdrank in de Verenigde Staten is Egg Nog, gemaakt van ei, rum, kaneel en nootmuskaat.

Spanje

In Spanje worden cadeautjes geopend op 6 januari, de dag waarop de Drie Wijzen hun geschenken aan de kleine Jezus brachten. Om deze feestdag te vieren, organiseren de Spanjaarden sinds 1812 jaarlijks op 22 december een Spaanse loterij, waarbij niet minder dan 2,24 miljard euro te winnen valt! Op culinair gebied is turrón, een soort noga, de meest populaire lekkernij tijdens de feestdagen. En op 28 december vieren de Spanjaarden de dag van de "Heilige Onnozelen" door grappen met elkaar uit te halen: halverwege tussen 1 april en Kerstmis!

Tags

Kerstmis
Een juridisch probleem melden