VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

Aerial View, Architecture, Boat
Deze deal is een paar dagen geleden gepubliceerd en kan in de tussentijd zijn veranderd.
Overig

Venetië beperkt het aantal bezoekers vanaf januari 2023!

Venetië beperkt het aantal bezoekers vanaf 2023! Een bezoek moet worden geboekt en betaald

Gepubliceerd door
Pasmaatje·27-8-2022
Opslaan
Delen

Ahoy Piraat!

Als er één bestemming te maken heeft met overtoerisme, nog meer dan Amsterdam, dan is dat wel Venetië. Zelfs UNESCO heeft onlangs zich met het overtoerisme-probleem bemoeid om te zorgen dat het beter geregeld wordt in deze historische stad.

Venetië heeft besloten om vanaf 2023 (en dan waarschijnlijk even later volledig operationeel) een bezoekje aan de stad alleen nog kan op basis van een reservering en tegen betaling. Het aantal toeristen wordt hierdoor in de stad beperkt zodat de stad in de zomer niet overvol raakt. Dit zou eerder al dit jaar gebeuren, maar is (opnieuw) uitgesteld.

Wat houdt dit precies in?

Details

Pogingen om de toeristenstroom te reguleren waren al begonnen bij een aantal specifieke gelegenheden, zoals tijdens het wereldberoemde Venetiaanse carnaval. Door de pandemie werden deze proeven tijdelijk uitgesteld en waren ze niet mogelijk doordat er heel weinig toeristen kwamen.

In de zomer van 2021 kwamen de toeristen terug, maar nog lang niet met de aantallen zoals voor de pandemie. Ook door nog geldende beperkingen voor het openbaar vervoer en musea was het druk, maar voor Venetiaanse begrippen was het rustig.

Nu het langzamerhand weer drukker begint te worden wil de lokale overheid maatregelen invoeren om het niet meer zo uit de hand te laten lopen als voor de pandemie. Zo mogen cruiseschepen vanaf deze zomer niet meer aanmeren in het centrum.

Zo hebben de stadsbestuurders aangekondigd dat volgend jaar het beperkte toeristenaantal van kracht wordt, die door de zogenaamde "tornelli", wordt gecontroleerd. Dit zijn elektronische poorten die het mogelijk om het aantal toeristen te reguleren, maar ook dagjesmensen te laten betalen voor hun bezoek aan Venetië. Deze bijdrage was in principe al verplicht sinds 2019, maar is nooit uitgevoerd doordat er nog geen manier was gevonden om dagjesmensen te laten betalen.

Verder geldt deze ''entreebelasting'' niet voor inwoners, forenzen en toeristen die een overnachting hebben geboekt in Venetië. De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro vergeleek het met de draaihekjes in de supermarkt, die je dan kan openen met de app. Forenzen en Venetianen zouden dan de toegang houden, een hotelgast zou de toegang krijgen voor zijn hotelduur en een dagjesmens zou deze toegang moeten betalen.

Een moeilijk besluit om Venetië niet overvol te raken en zal voorlopig nog even in een testfase blijven. Venetië hoopt om dit systeem voor januari 2023 het volledig te implementeren, om een herhaling van 2019 te voorkomen.

Een dagtrip zal dan tussen de 3 en 10 EUR kosten, afhankelijk van de tijd wanneer iemand Venetië wilt bezoeken. Zo zal het in de zomervakantie duurder zijn dan een doordeweekse dag in het najaar.

Impressie

Een juridisch probleem melden