VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

  • Home
  • Inspiratie
  • De beste reisbestemmingen wereldwijd voor 2023 - National Geographic
africa, Botswana, Okavango

De beste bestemmingen voor 2023 - National Geographic

Piraten, zoals elk jaar doet National Geographic onderzoek naar de beste reisbestemmingen voor het komende jaar.

Voor 2023 zijn de interessantste bezienswaardigheden onderverdeeld in vijf categorieën: gemeenschap, cultuur, familie, natuur en avontuur; en voor elk van deze vijf categorieën werden er door National Geographic vijf suggesties gegeven, zodat het totaal op 25 niet te missen bestemmingen komt!

Gepubliceerd door
Tribordo·2-11-2022
Delen

De beste bestemmingen voor 2023 volgens National Geographic

Hier is National Geographic's selectie van 25 bestemmingen die jij volgend jaar zou moeten bezoeken. Deze bestemmingen staan nog niet volledig op de radar van het massatoerisme en zouden daarom nu bezocht moeten worden.

We hebben ze onderverdeeld volgens de vijf categorieën die het tijdschrift hanteert: gemeenschap, cultuur, familie, natuur en avontuur.

Natuur: top 5 bestemmingen

Laten we beginnen met de beste bestemmingen op het gebied van natuur, ver van de grote massa: van één van de beste walvisspotlocaties wereldwijd tot een magisch woestijnlandschap.

Azoren, Portugal

Deze vulkanische eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan bieden een unieke onderwaterwereld. Haar 4 UNESCO biosfeerreservaten zijn door het Wereld Natuur Fonds erkend als oases voor 28 soorten walvissen en dolfijnen. Duurzaam toerisme wordt hier heel serieus genomen. Het is dan ook geen toeval dat de Azoren de eerste archipel ter wereld zijn die door EarthCheck is gecertificeerd.

Big Bend National Park, Texas, de Verenigde Staten

Met haar spectaculaire en uitgestrekte vergezichten herbergt het nationale park meer cactussoorten dan enig andere plek in de Verenigde Staten. Ook kent het park een zeer bijzondere fauna. Zelfs vóór de pandemie trok het park jaarlijks niet meer dan 400.000 bezoekers. Ter vergelijking, dat is slechts een tiende van het aantal bezoekers van Yellowstone! In het grote park dat door de Rio Grande wordt doorkruist, vind je echter niet alleen bijzondere natuur, maar ook verschillende culturen zoals de Mexicaanse grensgemeenschap Ojinaga, de cowboys van Alpine en de schilders van Marfa.

Botswana

Het Afrikaanse land heeft te kampen met een aantal bedreigingen zoals stroperij en overmatig toerisme in haar grote nationale parken en reservaten. Nieuwe anti-stroperij inspanningen, vrijwilligerswerk en bewustzijn van de gemeenschap hebben de situatie echter verbeterd met nieuwe tours gebaseerd op handwerk en familieverblijven in dorpen.

Slovenië

Als een van de koplopers op het gebied van duurzaam toerisme bereidt Slovenië een aantal milieuvriendelijke reizen voor in het kader van haar ambitieuze zevenjarig groene programma. De nieuwste toevoeging aan dit programma is de Slovenia Green Gourmet Route, een 11-daagse gastronomische route met 10 bestemmingen, speciaal ontworpen voor fietsers.

Hooglanden, Schotland, Verenigd Koninkrijk

De Schotse Hooglanden staan bekend om hun sobere schoonheid. De met schapen bezaaide landschappen zijn echter het resultaat van het ingrijpen van de mens die geleidelijk het grote bos dat zich over de heuvels uitstrekte, heeft opgeruimd. Nu is er een initiatief om de oude flora en fauna terug te brengen in een proces dat 'rewilding' heet dat in 2023 grote stappen zal zetten.

Cultuur: top 5 bestemmingen

Tweede halte: plaatsen van historie en cultureel erfgoed.

De Appiaweg, Italië

Als alle wegen naar Rome leiden was deze weg van 2300 jaar geleden ongetwijfeld de belangrijkste van allemaal. De Regina Viarum, die Rome met Brindisi verbindt, beleeft de laatste jaren een renaissance. Dit omdat men geprobeerd heeft deze weg weer begaanbaar te maken voor moderne reizigers, voor een echte pelgrimstocht door de geschiedenis.

Busan, Zuid-Korea

De op een na grootste stad van Korea is onder andere bekend vanwege een van de meest prestigieuze filmfestivals van Azië met voorstellingen in 14 verschillende wijken. Daarnaast heeft het ook bekendheid verworven vanwege haar producenten van ambachtelijk bier en vanwege Citizens Park, een voormalige Amerikaanse militaire basis dat nu een park van 54 hectare midden in het centrum van de stad is geworden met meer dan een miljoen bomen en struiken. En niet te vergeten vanwege haar stranden, bergen en de monding van de Nakdong rivier!

Egypte

Het debuut van het Grote Egyptische Museum en een reeks van recente archeologische ontdekkingen hebben de belangstelling onder reizigers verder voor Egypte aangewakkerd. Het Grote Egyptische Museum bevindt zich in Gizeh, aan de rand van de piramides, "het perfecte museum in de perfecte context", aldus archeoloog Fredrik Hiebert: "het zal de manier waarop mensen Egypte bezoeken veranderen". Meer dan 5 miljoen vierkante meter en 100.000 tentoonstellingen, hoeveel tijd moet je uittrekken voor een bezoek aan dit indrukwekkende museum?

Charleston, South Carolina, de Verenigde Staten

De grootste stad van South Carolina haalt met de opening van het International African American Museum in januari volgend jaar een uitermate verdrietig aspect van haar geschiedenis aan. Het museum kijkt uit over de haven van Charleston, waar in de 18e en 19e eeuw schepen met 100.000 Afrikaanse slaven in Noord-Amerika aankwamen.

Longmen Grotten, Henan, China

De Longmen Grotten in de Chinese provincie Henan tellen meer dan 100.000 beelden die gewijd zijn aan het boeddhisme. Deze werden voornamelijk uitgehouwen tussen de 5e en 8e eeuw na Christus. De beelden staan verborgen opgesteld in talloze grotten in kalkstenen kliffen die boven de Yi-rivier uitsteken. Onlangs was het UNESCO-werelderfgoed het decor voor een tv-programma over acrobatische dans, waardoor deze spectaculaire beelden in het hele land meer bekendheid kregen.

Avontuur: top 5 bestemmingen

Derde halte: op deze plekken kun je geweldige avonturen beleven!

Utah, de Verenigde Staten

Met maar liefst vijf nationale parken en acht monumenten is Utah bij uitstek de bestemming voor avonturiers. Het is alleen jammer dat toeristen zich voor alsnog op slechts een paar van de iconische bestemmingen focussen. Het Utah Office of Outdoor Recreation heeft dan ook een innovatief subsidieprogramma opgezet om nieuwe initiatieven in de hele staat te helpen financieren, waaronder het Zion National Park Forever Project.

Choquequirao, Peru

Een van de meest afgelegen Inca sites in de Peruaanse Andes: je kunt er alleen te voet komen via 29 km aan duizelingwekkende paden voordat je boven de 3000 meter hoogte aankomt. Vóór de pandemie kwamen er jaarlijks minder dan 10.000 bezoekers, vergeleken met de 1,5 miljoen bezoekers van het bekende Machu Picchu. Regeringsplannen om een kabelbaan te bouwen zullen hier verandering in brengen, maar voorlopig is Choquequirao nog steeds een majestueuze en geïsoleerde Inca site.

Oostenrijkse Alpen

Bergsteigerdörfer is een vereniging van hooggelegen dorpen in de oostelijke Alpen (niet alleen, maar voornamelijk Oostenrijkse Alpen) die is opgericht om hun kleine gemeenschappen te promoten onder wintersportliefhebbers. De vereniging beschermt de cultuur en tradities van de dorpen, behoedt berglandschappen voor overontwikkeling en wijst grootschalige toeristische projecten af ten gunste van duurzamere initiatieven.

Revillagigedo Nationaal Park, Mexico

Dit Mexicaanse zeereservaat van bijna 150.000 vierkante kilometer is het grootste volledig beschermde onderwaterpark in Noord-Amerika. De "Galápagos van Mexico" kent een grote diversiteit aan fauna en wordt snel een walhalla voor duikers: het is een van de weinige plaatsen waar men bijvoorbeeld reuzenmanta's kan tegenkomen. De toegang tot het park is beperkt, met wachtrijen tot maar liefst twee jaar!

Gemeenschap: Top 5 bestemmingen

Vierde halte: plekken die zich onderscheiden door het behoud van hun gemeenschap, pionierswerk in ecotoerisme, duurzaamheid en inclusief reizen.

Laos

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat veel landen waarvan de economie sterk afhankelijk is van toerisme hun grenzen hebben moeten sluiten, waaronder ook Laos. De komst van een hoge snelheidslijn tussen Laos' hoofdstad Vientiane en de grensstad Boten zou het echter gemakkelijker kunnen maken voor de lokale bevolking om zich te kunnen verplaatsen en zo gemakkelijker nieuwe plekken kunnen ontdekken zoals Laos' oude hoofdstad Luang Prabang die tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Dodekanesos, Griekenland

Voor de Turkse kust liggen de Dodekanesos eilanden die ten midden van de toeristenstromen liggen, zoals de Griekse eilanden Rhodos en Kos. Andere eilanden, zoals het minder bezochte Karpathos, willen een evenwicht vinden tussen de behoefte aan toerisme en de milieustress die het met zich mee kan brengen. Er wordt getracht de plaatselijke gemeenschappen zoveel mogelijk bij het toerisme te betrekken door hen bijvoorbeeld demonstraties te laten geven bij traditionele wijnbereidingsprocedures of door nachtvisexcursies te organiseren met vissers.

Ghana

Met de versoepeling van de pandemierestricties gaan veel reizigers in op de uitnodiging van de Ghanese president Nana Akufo-Addo die mensen met Ghanese afkomst oproept om terug te keren naar hun moederland om zo zichzelf en hun afkomst beter te leren kennen en contact te leggen met de lokale bevolking.

Milwaukee, Wisconsin, de Verenigde Staten

De grootste en meest bruisende stad van de staat Wisconsin trekt steeds meer de aandacht van toeristen. Er worden voetpaden aangelegd langs de drie waterwegen. Het bruisende Deer District biedt hotels, concertzalen en het stadion van de Bucks. In traditionele wijken worden nieuwe ontwikkelingsprojecten uitgevoerd, zoals het kunst- en cultuurcentrum Bronzeville. De Historic Third Ward, de Milwaukee Public Market, het door Calatrava ontworpen Milwaukee Art Museum of de brouwerijen zijn plekken die niet mogen ontbreken tijdens een verblijf in het bruisende Milwaukee.

Alberta, Canada

Alberta staat bekend om natuurwonderen als de Athabasca Glacier en het Banff National Park, maar een heroverweging van de manier waarop inheemse verhalen verteld worden, brengt nieuwe perspectieven aan het licht. Aboriginal sites zoals Elk Island National Park geven inzicht in een 8000 jaar oude culturele geschiedenis door middel van begeleide wandelingen, hands-on workshops met prehistorische stenen werktuigen of Cree ambachten.

Familie: Top 5 bestemmingen

Laatste stop: plekken die perfect zijn voor een uitstapje met het hele gezin!

Zwitserland

Zwitserland vervoert elke dag maar liefst 6,6 miljoen reizigers en dat terwijl het land zelf maar 8,7 miljoen inwoners telt. Daarnaast zijn er unieke ervaringen voor vakantievierende gezinnen zoals de Gotthard Panorama Express, de Cookie Train of de Chocolate Train. De Zwitserse gezinskaart maakt dit alles nog gemakkelijker met 50% korting en soms zelfs gratis kaartjes voor kinderen onder de 16 jaar.

Colombia

Encanto is een Disney-animatiefilm die zich afspeelt in dit Zuid-Amerikaanse land dat rijk is aan biodiversiteit. Meer dan 1.900 verschillende vogels, oftewel bijna 20% van alle vogelsoorten ter wereld, leven hier. Gezinnen kunnen de Northern Colombia Birding Trail bewandelen. Daarnaast kunnen ze ook het Tayrona National Park bezoeken aan de Caribische kust dat rijk is aan tropische stranden.

San Francisco, Californië, de Verenigde Staten

In San Francisco kunnen kinderen oefenen om echte wandelaars te worden zonder de stad te hoeven verlaten. De Crosstown Trail loopt diagonaal door de stad van de zuidoostelijke hoek van Candlestick Point naar het noordwestelijke puntje van Lands End en kronkelt meer dan 27 km door tuinen, heuvels en straten van de stad.

Manchester, Engeland, Verenigd Koninkrijk

In 2023 komen er in Manchester een aantal nieuwe attracties. De attractie waar misschien wel het meest naar uitgekeken wordt is de opening van Factory International in de zomer. Dit is een grote nieuwe culturele ruimte in het centrum van de stad die ontworpen is door het architectenbureau van Rem Koolhaas. Ook het Manchester Museum wordt heropend met haar nieuwe galerijen. Hetzelfde geldt voor het nieuwe 'sky park' van de National Trust op het Castlefield Viaduct, een begaanbare Victoriaanse spoorbrug.

Trinidad en Tobago

Kinderen die willen helpen om zeeschildpadden te redden kunnen in Trinidad en Tobago honderden schildpadden zien. Hier komen maar liefst 5 van de 7 soorten zeeschildpadden voor. Ze nestelen tussen maart en augustus en kunnen tot wel 10.000 exemplaren tellen.

Een juridisch probleem melden