VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

canoeing in Sweden with dog

De groenste bestemmingen van Europa 🌳

Inspiratie nodig voor een stedentrip of een groene en milieuvriendelijke reis?

Hier is onze toplijst van eco-toeristische pioniers, met groene en duurzame steden voor jouw volgende reis naar Europa!

Gepubliceerd door
Caroline·20-4-2023
Delen

Tallinn

Laten we onze selectie beginnen met een stad die nog vrij onbekend is: de hoofdstad van Estland, Tallinn. Naast een oude stad die op de UNESCO erfgoedlijst staat, een oude burcht en de beroemde kerstmarkt, is het ook nog eens groene bestemming.

De stad is uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad 2023 en is bezig met de ontwikkeling van vele projecten, waarvan Green Tracks de belangrijkste is, met als doel de groene ruimten te verbeteren en te diversifiëren om de plaatselijke fauna te ondersteunen en het openbaar vervoer toegankelijker te maken.

Tegelijkertijd kun je verblijven in ecologisch verantwoorde accommodaties en genieten van de natuur rondom de stad.

Stockholm

Niet voor niets wordt er aan de Scandinavische landen gedacht als het gaat om ecologisch verantwoord wonen en een duurzame benadering van stadsplanning.

Groen, uitgestrekt en ruim, Stockholm is geen uitzondering op deze regel, dankzij het uitstekende openbaar vervoer en fietsverhuurnetwerk, de nabijheid van de natuur, de vele groene ruimten en simpelweg de cultuur. In Zweden staan de natuur en de bescherming ervan hoog in het vaandel, en elke inwoner heeft toegang tot nationale parken en bossen, maar ook tot het oogsten van fruit, paddenstoelen, vissen en zwemmen in meren, allemaal volgens het adagium "niet storen, niet vernietigen".

Ook het groene toerisme is hier sterk ontwikkeld: er zijn veel ecologisch verantwoorde hotels, variërend van boetiekhotels tot houten hutten. Dit is ook het geval in de rest van het land, waar je gemakkelijk accommodaties kunt vinden in bijvoorbeeld Lapland of aan de meren.

Kopenhagen

Het is een andere Scandinavische hoofdstad die thuishoort in deze selectie: het prachtige Kopenhagen, met zijn kleurrijke huizen, beroemde haven en het alternatieve Christiania. Om de stad vanuit een milieuvriendelijker standpunt te ontdekken, kun je de nieuwe wijk Nordhavn bezoeken, die speciaal is ontworpen zo groen en milieuvriendelijk mogelijk te zijn.

Je kunt er verblijven in een aantal gecertificeerde duurzame hotels, lokale specialiteiten proeven in restaurants die hun eigen groenten verbouwen, of souvenirs van tweedehands winkels, slow fashion en lokale ambachten mee naar huis nemen. Kopenhagen is ook gemakkelijk bereikbaar per trein vanuit Nederland, via Duitsland.

Parijs

Hier is een verrassende bestemming; je denkt niet vaak aan Parijs als een groene stad, maar het stond op de 5e plaats in Bounce's top van Europese groene steden. Dit is te danken aan het beleid van Frankrijk om de stad koolstofvrij te maken, maar ook aan haar initiatieven: vermindering van parkeerruimte, aanleg en verbetering van groene ruimtes, evenals de ontwikkeling van het aanbod van openbaar vervoer en fietsen.

Parijs wil tegen 2030 een van de groenste steden van Europa worden. Bovendien is het voor velen van ons gemakkelijk bereikbaar per trein, en leent het zich uitstekend voor een weekendje weg!

Lissabon

Als winnaar van de titel Groene Europese Hoofdstad in 2020 biedt de Portugese hoofdstad een rijke mix van historische en culturele stad en groene en duurzame initiatieven.

Lissabon heeft de afgelopen jaren zijn waterverbruik en koolstofvoetafdruk verminderd en tegelijkertijd de levenskwaliteit van zijn inwoners verbeterd. Meer openbaar vervoer, fietspadprojecten, de aanleg en ondersteuning van groene ruimten en hun biodiversiteit zijn enkele van de elementen die de duurzaamheid van de stad ondersteunen.

Ljubljana

Aan Slovenië wordt niet vaak gedacht als toeristische bestemming, maar het is een bezoek meer dan waard. In de hoofdstad Ljubljana vind je een rustige en gezellige plaats, met een autovrij stadscentrum, een efficiënt transportsysteem maar ook grote groene ruimten.

Bovendien kun je langs meer dan 200 km aan fietspaden de charme van deze stad tussen rivieren en bergen ontdekken en het Bijenpad volgen, dat je langs de 4.500 bijenkorven van de stad leidt!

Berlijn

Alternatief, multicultureel en levendig, Berlijn is veel meer dan de hoofdstad van de techno: het is een stad rijk aan geschiedenis, cultuur en ontmoetingen, maar ook een pionier op het gebied van ecotoerisme.

In Berlijn vind je niet alleen veel groene ruimten, maar ook veel met een Michelin-groene ster bekroonde restaurants, een breed scala aan tweedehands winkels en rommelmarkten om duurzame souvenirs mee terug te nemen, fietspaden en goed geregeld openbaar vervoer.