VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

aurora borealis, Hamnoy, Norway

2024: het beste jaar om het noorderlicht te zien 💚

Het noorderlicht zien staat bij velen van ons op het reisverlanglijstje en het ziet ernaar uit dat dit ons jaar kan worden. Het hemelse spektakel waar reizigers van over de hele wereld naar op zoek zijn, zal in 2024 op zijn hoogtepunt zijn dankzij een periode van hoge activiteit in de zonnecyclus.

Hier vertellen we je waar het allemaal om gaat, de beste data om ze te zien en de topbestemmingen om ervan te genieten. De aurora's zijn vaak onvoorspelbaar, maar met deze informatie heb je alles wat je nodig hebt om voorbereid te zijn. Let's go!

Gepubliceerd door
Asta·10-1-2024
Delen

🟢 2024 wordt het jaar om het noorderlicht te zien

Zoals je waarschijnlijk wel weet (en als je dat niet wist, zijn we hier om het je te vertellen), is het zien van het noorderlicht niet eenvoudig en moeten de sterren ''op één lijn staan'' (metaforisch gesproken) om van het felbegeerde spektakel te kunnen genieten. Maar met een beetje geluk, als je op de juiste plek bent en rekening houdt met de tijd waarop je gaat, kun je dit natuurverschijnsel van je bucketlist schrappen.

Daarbij is 2024 het jaar om het aurora borealis te bewonderen, maar waarom precies dit jaar? De zon bereikt het hoogtepunt van de cyclus, bekend als ''zonnemaximum'', en volgens deskundigen leidt dit tot een periode van verhoogde zonneactiviteit en dus een grotere kans om dit hemelse spektakel te zien. Er wordt zelfs gedacht dat we dit jaar dit fenomeen kunnen waarnemen in delen van de wereld waar het nog nooit eerder is gezien, of zelfs in een ander kleurengamma dan we gewend zijn.

🟢 De beste tijden om het Noorderlicht te zien

Hoewel het noorderlicht op elk moment van het jaar kan verschijnen, is het op zijn sterkst, en dus het meest waarschijnlijk om gezien te worden, tijdens de donkerste maanden van het jaar. Dat wil zeggen dat je meer kans hebt om ze te zien tussen oktober en maart.

🟢 Top bestemmingen

Hoewel je hierboven hebt kunnen lezen is het Noorderlicht dit jaar om meer plekken te bewonderen dan gewoonlijk. Toch zijn er een paar topbestemmingen die je kansen extra vergroten:

  • Fins Lapland

Je kunt niet alleen de Kerstman ontmoeten, maar ook naar Rovaniemi reizen om het noorderlicht te zien. Het wordt beschouwd als een van de beste bestemmingen om dit te doen, met meer dan 150 waarnemingen van het noorderlicht per jaar.

  • IJsland

IJsland is een andere bestemming waar je het noorderlicht kunt zien op meer avonden dan in welk ander land dan ook. Als de omstandigheden gunstig zijn, kun je het noorderlicht overal in het land zien.

  • Noorwegen

Vooral in het noorden van het land kun je deze magische dansende lichten bewonderen. Tromsø is de populairste bestemming voor reizigers.

  • Laponia, Zweden

Net als Finland is Noord-Zweden een ideale bestemming voor een reis op jacht naar het noorderlicht. Het Aurora Sky Station wordt zelfs beschouwd als een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.

  • Alaska

Als je op zoek bent naar een wildere, meer onontdekte bestemming, dan is het noorden van Alaska in de Verenigde Staten de plek voor jou. Hier kun je meer dan zes maanden per jaar het noorderlicht zien.

  • Canada

Yellowknife's Astronomy North is een van de beste locaties in Canada om het Noorderlicht te spotten. Dus wil je de grote lichtdans zien, ga dan naar Yellowknife, hoewel plaatsen als Banff en Jasper ook tot de mogelijkheden behoren.

Dit is jouw jaar, piraat! Op naar het Noorderlicht 💚💙💜

Bron: Lonely Planet en Expansión.

Een juridisch probleem melden