VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

bed bugs

Bedwants-alarm in Frankrijk

Wat er op dit moment gaande is in Frankrijk en wat je moet weten over bedwantsen in het algemeen.

Gepubliceerd door
Tobi·9-10-2023
Delen

Bedwantsen zijn vervelende parasieten waarvan de beten jeuk veroorzaken. In Frankrijk trekt het probleem momenteel veel aandacht.

Wat is er gebeurd?

In Frankrijk zijn de afgelopen weken berichten viraal gegaan op sociale media over bedwantsen in openbare ruimtes zoals de Parijse metro, TGV-treinen, bioscopen en scholen. Op sommige plaatsen moesten bijvoorbeeld delen van ziekenhuizen 24 uur lang worden gesloten om ze te desinfecteren.

In juli was er een onderzoek waaruit bleek dat maar liefst 11 procent van de Franse huishoudens de afgelopen jaren was getroffen. Er zijn ook zorgen over de Olympische Spelen volgende zomer. Het is echter nog niet zeker of het probleem echt is toegenomen of dat er gewoon meer aandacht voor is.

Wordt Parijs specifiek getroffen?

Nee. Er waren meer gevallen in Marseille en Nice. De regio rond Lyon zou het meest getroffen zijn. Maar de parasiet verspreidt zich ook in andere Europese landen. Bedwantsen zijn ook een plaag geworden in veel Amerikaanse steden. In sommige berghutten in de Alpen worden ze verder verspreid via slaapzakken.

Waarom nemen de gevallen toe?

Onderzoekers schrijven de verspreiding toe aan intensief reisgedrag, maar ook aan de toename van tweedehands meubilair en kleding. Daarnaast is een groeiende resistentie van de insecten tegen insecticiden waargenomen.

Wat wordt eraan gedaan?

Vrijdag was er een spoedvergadering in Parijs. Regeringswoordvoerder Olivier Véran kondigde aan dat er een "observatorium" voor bedwantsen zal worden opgezet. Bioscoopeigenaren laten hun zalen doorzoeken door speurhonden. Hetzelfde geldt voor treinen en lokaal vervoer. Scholen en ziekenhuizen worden tijdelijk gesloten en gedesinfecteerd in geval van besmetting.

Wat is de situatie in Nederland?

Het is moeilijk te zeggen of er meer bedwantsen zijn of een ongewoon hoog aantal bedwantsen in Nederland, omdat er ook geen meldingsplicht geldt voor de beestjes, meldt het RIVM.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine, platte insecten die zich voeden met bloed. Ze zijn bruin en ongeveer zo groot als een appelzaadje. Deze parasieten verstoppen zich het liefst in matrassen, bedframes en ander meubilair in de buurt van waar hun gastheer slaapt.

Hoe komen bedwantsen in mijn huis?

Bedwantsen kunnen het huis binnenkomen in koffers of op kleding tijdens het reizen. Hotels en andere accommodaties zijn veel voorkomende plekken waar reizigers bedwantsen kunnen oppikken. Ze verstoppen zich vaak in de bedden en laten hun sporen achter.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van bedwantsen?

Bedwantsenbeten veroorzaken meestal geen ernstige gezondheidsproblemen. Ze kunnen echter wel jeuk, huidirritatie en moeite met slapen veroorzaken. Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen, wat bijzonder onaangenaam kan zijn op reis.

Hoe herken je een bedwantsenplaag op reis??

Een bedwantsenplaag in een reisaccommodatie kan moeilijk op te sporen zijn omdat de wantsen zich overdag verstoppen. Soms kun je echter tekenen zien zoals kleine bloedvlekken op beddenlakens of dekens, kleine lichtbruine eierdoosjes of puntvormige uitwerpselen op matrassen en bedframes. Ze verstoppen zich niet alleen in bedden, maar ook onder tapijten, achter fotolijstjes, lichtschakelaars en stopcontacten.

Als je al gebeten bent, kun je de beten herkennen aan het feit dat ze meestal in een rij of groep bij elkaar zitten. De beet kan ernstige jeuk veroorzaken.

Wat kan ik doen tegen bedwantsen op reis?

De beste manier om bedwantsen op reis te bestrijden is preventie. Inspecteer je accommodatie, leg geen bagage op bedden of tapijten en was kleding na thuiskomst op een hoge temperatuur (60°C). Na de reis is het een goed idee om je bagage in de badkuip (of douchecabine) te leggen en daar uit te pakken om eventuele beestjes op te sporen.

Wat kan ik doen als ik thuis bedwantsen opmerk?

Het is het beste om zo snel mogelijk contact op te nemen met deskundigen. De meest gebruikelijke methoden zijn droge mistmachines of warmte. Soms worden beide methoden gecombineerd. Bij een zware besmetting moet de procedure zelfs meerdere keren herhaald worden om alle generaties te doden.

Zijn bedwantsen een teken van een gebrek aan netheid in hotels op reis?

Nee, bedwantsenplagen in hotels hebben niets te maken met een gebrek aan netheid. Deze parasieten kunnen voorkomen in zowel schone en goed onderhouden accommodaties als in minder schone accommodaties en hebben niets te maken met de prijs / categorie van de accommodatie.

▶️ Bedwantsen zijn over het algemeen een vervelend probleem dat vooral vervelend kan zijn op reis. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en kennis over hoe je een besmetting herkent en behandelt, kun je hopelijk van je reis genieten zonder zulke onaangename ontmoetingen. Blijf op de hoogte en neem tijdig maatregelen om jezelf te beschermen op reis.

Een juridisch probleem melden