De beer duikt steeds vaker op in Europa. Sommige gaan liever deze dieren uit de weg, terwijl anderen dromen van het spotten van een beer in het wild. Hieronder vind je een overzicht van de plekken waar je met een beetje geluk een beer kan zien, of net vermijden.
In de Lage Landen landen moeten we nog even gewoon worden aan de terugkomst van de wolf maar beren zijn steeds talrijker aanwezig in Europa.
Met als gevolg dat we in het nieuws steeds meer te horen krijgen over berenaanvallen. Maar dit zijn uiteraard de meest extreemste gevallen. Aanvallen van een beer komen echter zelden voor in de natuur. Natuurlijk ben je beter extra voorzichtig. Dus reis altijd met een ervaren organisatie of een expert die het gebied goed kent.
De beste kans om een beer te zien is tussen april en november, als ze niet in hun winterslaap zitten. Je hebt een grote kans om een beer te spotten in Noord-Europa in landen zoals Noorwegen, Finland, Zweden en Estland. In Zweden komen ze vooral voor in het midden en het noorden van het land. In Finland vind je ze in de provincies die grenzen met Rusland, namelijk Noord-Karelië en Zuid-Karelië. Hetzelfde geldt voor Estland waar je ze kan spotten in de deelstaat Ida-Virumaa.
De regio met de grootste berenpopulatie in Europa vind je in het bergachtige Roemenië, het westen van Oekraïne en de Kleine Karpaten van Slowakije, waaronder het Tatragebergte. Daar leeft een populatie van bijna achtduizend beren. In de Roemeense deelstaat Argeș of nabij de stad Brașov kun je het beste terecht voor een berentour. Wil je de beren helpen? In dit land is het ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in een Berenshelter in de buurt van Transsylvanië.
De populatie beren in de Alpen groeit gestaag. Dit is dankzij een fokprogramma met Sloveense beren in Noord-Italië, wat heeft geleid tot een succesvolle comeback na hun afwezigheid in de jaren negentig. Nu leven er zo’n zeventig bruine beren in Italië, dertig in Oostenrijk en ongeveer tien in Duitsland en Zwitserland. In Italië zijn ze vooral te vinden in de Dolomieten en de Abruzzen, terwijl ze in Oostenrijk niet alleen in de Alpen, maar ook in de Karawanken aan de Sloveense grens voorkomen.
Ook in Spanje neemt de berenpopulatie toe, van enkele tientallen tot zo’n vierhonderd, voornamelijk in de Noord-Spaanse deelstaten Asturië en Cantabrië, met goede spotkansen in het natuurgebied Picos de Europa. In de Pyreneeën, aan de grens met Frankrijk, zijn ze eveneens aanwezig en inmiddels zijn er zo'n dertig beren in Frankrijk door oversteek vanuit Spanje.
Als je van bruine beren houdt, vermijd dan het beeronvriendelijke Bosnië. Hier is het jagen op beren namelijk legaal. Sterker nog, voor een hoge prijs kun je hier op jachtsafari gaan om ze te schieten.
Ook Albanië is geen fan van beren. Hoewel jagen en het houden van beren hier illegaal is, komt stroperij nog veel voor en houden mensen nog steeds beren in gevangenschap. De controle hierop is onvoldoende.
Tot slot hebben we het in Europa uitsluitend over populaties van bruine beren. Als je echter zwarte beren wilt zien, kun je het beste naar Canada gaan, dat de grootste populatie zwarte beren ter wereld heeft.
Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .
Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .