VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

  • Home
  • Nieuws
  • Europese Commissie wil dat handbagage wordt meegerekend in ticketprijs
Aeroplane, aeroplane cabin, Cabin

Gratis handbagage in het vliegtuig? Dat is wat de EU wil

Piraten, laten we eerlijk zijn: hoe graag zouden we vijf jaar teruggaan in de tijd, toen zelfs bij goedkope luchtvaartmaatschappijen de handbagage bij de ticketprijs was inbegrepen?

Inmiddels streven we ernaar om met alleen de rugzak te vertrekken, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk en de kosten voor het toevoegen ervan zijn vaak hoger dan de prijs van de vlucht zelf!

Gelukkig schiet de Europese Unie ons te hulp: zij heeft unaniem een petitie goedgekeurd waarin geëist wordt dat vliegtickets altijd handbagage van redelijke afmetingen bevatten.

Laten we hieronder alles in detail bekijken en zien wanneer er verandering zou kunnen komen voor reizigers.

Gepubliceerd door
Tribordo·3-10-2023
Delen

De EU: handbagage moet bij de prijs van het vliegticket zijn inbegrepen

Het lijkt wel eeuwen geleden, maar tot nog maar vijf jaar geleden was een stuk gratis handbagage altijd gegarandeerd, zelfs door budget maatschappijen.

Toen kwam Ryanair, al snel gevolgd door andere budget maatschappijen, maar ook door veel lijndienstmaatschappijen. En in de loop van de tijd zijn de kosten voor bagage aan boord, als we de kleine rugzak die nog is toegestaan buiten beschouwing laten, enorm gestegen, vooral in het afgelopen jaar.

Voor ons consumenten kwam er echter eerst een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat oordeelde dat de klassieke trolley in de cabine een 'noodzakelijk aspect van reizen' is zolang het voldoet aan 'redelijke eisen wat betreft afmetingen en gewicht'.

Als gevolg van deze uitspraak werd een petitie ingediend bij de Commissie voor de Verzoekschriften van de EU met als doel de normen voor handbagage uniform te maken en opnieuw op te nemen in de basisprijs van het ticket. De definitieve tekst werd unaniem goedgekeurd, met 25 stemmen voor, nul onthoudingen en nul tegen, en roept op tot een herziening van de EU-wetgeving over de rechten van luchtvaartpassagiers door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie volledig uit te voeren.

Zullen er binnenkort veranderingen volgen?

De stap in de Commissie is erg belangrijk, maar er ontbreken nog verschillende stappen voordat de aanbeveling echt van kracht kan gaan.

Na het groene licht van de Commissie voor de Verzoekschriften moet de resolutie in de plenaire vergadering worden besproken door het Europees Parlement, waarna ze, als ze daar ook wordt goedgekeurd, moet worden aangenomen door de Europese Raad, die alle lidstaten vertegenwoordigt.

Kortom, het is nog maar het begin, maar de unanieme goedkeuring belooft veel goeds: we houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

Een juridisch probleem melden