De Olympische Spelen zijn terug uit de startblokken geschoten en alle ogen zijn op Parijs gericht. Uiteraard kijken we vooral uit naar de sportprestatie van de atleten, maar de arena's waar de spelen plaatsvinden dragen deze historische sportmomenten voor eeuwig met zich mee.
Hieronder vind je een overzicht van enkele iconische Olympische stadia die je kan bezoeken.
Historische gebeurtenissen zoals gouden medailles en wereldrecords komen tot leven in olympische arena's. Naast de bijzondere sportprestaties leeft de geschiedenis voort in deze stadions. Hieronder vind je een overzicht van enkele stadions die monumentaal werden in de olympische geschiedenis.
Athene, Griekenland
Het Panatheense Stadion in Griekenland is de geboorteplaats van de moderne Olympische Spelen en is een van de meest bijzondere sportlocaties ter wereld. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 330 voor Christus. In het jaar 144 werd het gerenoveerd en gebouwd volledig in marmer.
Toch geraakte het stadion terug in verval en werd het opnieuw gerenoveerd voor de eerste moderne Olympische Spelen. De unieke vorm van de atletiekbaan is karakteristiek, maar ook een nadeel, omdat de baan niet langer geschikt is voor moderne atletiek- of voetbalwedstrijden. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene werden hier wel andere sporten georganiseerd, zoals boogschieten, en het stadion diende als finishlijn voor de marathon.
Berlijn, Duitsland
De twee grootste Duitse steden, München en Berlijn, hebben elk een olympisch stadion met een beladen geschiedenis. Het Olympiastadion in Berlijn werd oorspronkelijk gebouwd voor de Spelen van 1916. Maar het werd uiteindelijk gebruikt voor de Spelen van 1936, ook wel spottend 'Hitlers Olympische Spelen' genoemd. Dit controversiële evenement werd gekenmerkt door openlijke Hitlergroeten en grote hakenkruisvlaggen. Twee weken lang gebruikten de nazi's, dankzij propagandaminister Goebbels, de Spelen om hun propaganda te tonen.
Vandaag wordt het stadion nog steeds gebruikt door de voetbalclub Herta BSC en onlangs versloeg Nederland hier Turkije in de kwartfinale van het EK.
Mexico City, Mexico
Het Estadio Olímpico Universitario in Mexico werd belangrijk in de Olympische geschiedenis door de protesten van Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos tijdens de Spelen van 1968.
Na het winnen van respectievelijk goud en brons op de 200 meter sprint, staken beide atleten hun vuisten omhoog tijdens het Amerikaanse volkslied. Daarnaast droegen ze geen schoenen, maar zwarte sokken droegen om armoede onder de zwarte bevolking te symboliseren. Smith droeg ook een zwarte sjaal als symbool voor black pride en Carlos liet zijn sportjack open om solidariteit te tonen met arbeiders. En Carlos droeg ook een kralenketting, symbool voor de gelynchte en vermoorde zwarte Amerikanen.
De reactie van Het IOC, onder leiding van Avery Brundage, was niet mals en schorste hun atleten. Hun medailles werden niet afgenomen. Smith benadrukte later dat hun gebaar vooral een statement voor mensenrechten was.
De foto van dit moment is een symbool geworden voor mensenrechtenactivisme en is zelfs vereeuwigd als standbeeld in San Jose, Verenigde Staten.
München, Duitsland
In München kreeg Duitsland in 1972 een herkansing na de Berlijnse Spelen, maar deze werden overschaduwd door het 'Bloedbad van München'. In de nacht van 4 op 5 september werden elf Israëlische atleten gegijzeld door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September. Met als gevolg de dood van de elf atleten, een Duitse politieagent en vijf gijzelnemers. Het IOC besloot na deze tragische gebeurtenis om de spelen door te laten gaan. Dit werd hen niet in dank afgenomen.
De drie overlevende gijzelnemers werden eerst opgepakt, maar ze werden later terug vrijgelaten na een vliegtuigkaping van een Lufthansa-vliegtuig op 29 oktober. Twee van hen werden later gedood door Israëlische vergeldingsacties, terwijl de derde, Jamal Al-Gashey, nog steeds leeft.
Op 6 september 2017 werd een herdenkingsplaats geopend in het Olympisch Park in München, waar bezoekers gratis kunnen wandelen tussen de mooie tuinen die in schril contrast staan met het donkere verleden van deze Spelen.
Sydney, Australië
het Homebush Stadium in Sydney, Australië is het allergrootste Olympisch stadium ter wereld. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 konden maar liefst 115.000 toeschouwers genieten van de sportevenementen. Dit indrukwekkende bouwwerk werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen en diende als het middelpunt van de festiviteiten.
Het stadion werd ontworpen om een breed scala aan sportevenementen te hosten, met een innovatieve architectuur die zowel esthetisch als functioneel is. Na de Spelen werd de capaciteit teruggebracht naar 83.500 om het beter geschikt te maken voor reguliere sportwedstrijden en concerten. Homebush Stadium blijft een icoon van modern stadionontwerp en een herinnering aan de succesvolle Olympische Spelen van 2000.
Los Angeles, Verenigde Staten
Het Los Angeles Memorial Coliseum in de Verenigde Staten moeten we vermelden. Dit historische stadion, oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Spelen van 1932, werd opnieuw gebruikt voor de Spelen van 1984 en zal in 2028 opnieuw de thuisbasis zijn van de Olympische Spelen. Hierdoor wordt het het meest gebruikte stadion in de recente geschiedenis van de Olympische Spelen.
Het Coliseum, met een capaciteit van 77.500 toeschouwers, is uitgegroeid tot een historisch Amerikaans monument en heeft ook gediend als locatie voor tal van andere grote sport- en culturele evenementen. Het multifunctionele karakter en de rijke geschiedenis maken het een symbool van de stad Los Angeles en een belangrijk monument in de sportwereld.
Peking, China
Een minder positieve manier waarop een stadion herinnerd kan worden, vind je in China. Voor de bouw van het Beijing National Stadium, beter bekend als het 'Vogelnest', werden duizenden mensen gedwongen te verhuizen, wat voor veel controverse zorgde.
Dit indrukwekkende stadion, ontworpen door de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron, werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008 en heeft een capaciteit van 80.000 toeschouwers.
Het iconische ontwerp, met zijn unieke staalstructuur die doet denken aan een vogelnest, maakt het een architectonisch symbool van moderne innovatie. Ondanks de controverse rondom de bouw, blijft het Vogelnest een prominente locatie voor sportevenementen en culturele activiteiten. Zo was het ook een centrale locatie tijdens de Winterspelen van 2022.
bron: NPO - BNN
Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .
Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .