VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

Plane, shutterstock

Vliegschaamte: Is het de moeite waard om te betalen voor emissiecompensatie? ✈️ ♻️

CO2-compensatie lijkt aan de oppervlakte een eenvoudig concept, maar het ligt een stuk complexer dan je in eerste instantie zou denken. En nu de opwarming van de aarde een steeds grotere bedreiging vormt, zullen we er allemaal bij stil moeten staan.

Gepubliceerd door
Raph Giacardi·28-12-2023
Delen

CO2-compensatie is makkelijk, toch? Compenseren voor je uitstoot van broeikasgassen door te betalen om... nou... koolstof te compenseren?

De meesten van ons begrijpen het algemene idee van CO2-compensatie, maar als het op de details aankomt, wordt het een stuk ingewikkelder.

Daarom hebben we deze handige gids samengesteld. Zo kun je de volgende keer dat je favoriete luchtvaartmaatschappij vraagt of je je uitstoot wilt compenseren, een beter geïnformeerde beslissing nemen.

Hoe werkt het?

CO2-compensatie is een manier voor individuen en organisaties om hun uitstoot van broeikasgassen te compenseren door te investeren in projecten die elders een gelijkwaardige hoeveelheid uitstoot verminderen, voorkomen of vastleggen.

In de praktijk betekent dit dat er geld wordt bijgedragen aan projecten die meestal in deze hoofdcategorieën vallen:

  • Hernieuwbare energie: Deze projecten hebben betrekking op de productie van hernieuwbare energie, zoals wind-, zonne- of waterkracht, om de behoefte aan fossiele brandstoffen te vervangen of te verminderen.

  • Herbebossing en bebossing: Bomen absorberen koolstofdioxide tijdens de fotosynthese, dus het planten van bomen (bebossing) of het herstellen van bossen (herbebossing) kan helpen om de uitstoot te compenseren.

  • Opvang van methaan: Methaan is een krachtig broeikasgas. Bij dit project worden methaanemissies van stortplaatsen, landbouwactiviteiten of waterzuiveringsinstallaties opgevangen.

  • Energiebesparing en -efficiëntie: Dit betekent investeren in projecten die de energie-efficiëntie verbeteren, zoals het verbeteren van de infrastructuur of het implementeren van efficiëntere technologieën.

In het geval van luchtvaartmaatschappijen kan een deel van het geld ook gaan naar investeringen in zuinige vliegtuigen en de ontwikkeling van duurzame brandstof.

Zodra een persoon of organisatie specifieke projecten heeft geselecteerd, kunnen ze koolstofcompensaties kopen die gelijk zijn aan de uitstoot die ze willen compenseren.

Hoe weet ik of een project echt is?

Aangezien de meeste compensatieprogramma's die luchtvaartmaatschappijen aanbieden een verzameling individuele projecten zijn, moet je kijken waar het geld naartoe gaat. Maatschappijen publiceren deze informatie meestal. Ze zullen je meestal ook vertellen of de projecten die ze financieren door middel van koolstofcompensatie erkend worden.

Een goede plek om te beginnen is op zoek te gaan naar deze certificeringen:

  • Gold Standard: De Gold Standard is een certificeringsstandaard voor hoogwaardige CO2-reductieprojecten met een focus op duurzame ontwikkeling.

  • Verified Carbon Standard: VCS, dat wordt beheerd door Verra, is een algemeen erkende standaard voor het certificeren van koolstofcompensatieprojecten.

  • Climate Action Reserve: De Climate Action Reserve is actief in Noord-Amerika en biedt een platform voor de registratie en verificatie van koolstofcompensatieprojecten.

  • American Carbon Registry: ACR richt zich op een breed scala aan projecten ter vermindering van broeikasgassen in Noord- en Zuid-Amerika, met een allesomvattende aanpak voor projectvalidatie.

Kan ik andere programma's dan die van de luchtvaartmaatschappijen gebruiken?

Ja, maar het kost meer tijd.

Het beginpunt is weten welk volume broeikasgassen je moet compenseren. In het geval van vluchten zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen je vertellen hoeveel CO2 je vlucht genereert. Als je die informatie niet kunt vinden, heeft het Carbon Fund een handige rekenhulp.

Je moet dan op zoek gaan naar ondersteunende projecten. Een van de makkelijkste manieren om dat te doen is door een kijkje te nemen op de Gold Standard Marketplace.

Andere opties zijn COTAP, Plan Vivo, Carbonfund.org en Climate Action Reserve. Sommige van deze websites nodigen je uit om te doneren in plaats van je te vertellen hoeveel koolstof je daadwerkelijk compenseert.

Werkt het?

Koolstofcompensatie vermindert de uitstoot niet bij de bron. Je vliegtuig zal niet minder CO2 uitstoten omdat je meer geld aan de luchtvaartmaatschappij hebt gegeven. In plaats daarvan stuur je geld naar projecten die een positieve impact op de planeet zouden moeten hebben. Maar in de praktijk is die impact moeilijk te kwantificeren.

Sommige onderzoeken hebben twijfels geuit over de effectiviteit van CO2-compensatie in het algemeen en zeggen dat de voordelen te verwaarlozen zijn. Maar als je gaat vliegen en je hebt wat onderzoek gedaan naar de projecten die worden gesteund door de luchtvaartmaatschappij van je keuze, dan is het zeker beter dan niets. Je financiert per slot van rekening waardevolle ondernemingen die streven naar een netto positief effect op de planeet.

Maar het is zeker niet allesbepalend. Het is ook de moeite waard om de impact van je levensstijl in overweging te nemen en waar mogelijk te kiezen voor een reis per trein of bus boven vliegen of eigen auto.

Wat doet VakantiePiraten hieraan?

Als bedrijf nemen we maatregelen om onze CO2-uitstoot tijdens zakenreizen aan te pakken en te minimaliseren. We geven de voorkeur aan reizen per trein voor bestemmingen die in vijf uur of minder per trein te bereiken zijn.

Voor langere reizen of reizen waarbij reizen per trein geen optie is, betalen we om onze uitstoot te compenseren wanneer we vliegen via het GreenPerk-programma van TravelPerk.

We bieden onze volgers ook groenere opties door een reeks van duurzame deals.

Een juridisch probleem melden