Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .
Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .
Hoeveel we er ook van houden, reizen en massatoerisme zijn niet goed voor de planeet.
Kopenhagen heeft besloten om het over een andere boeg te gooien en duurzaam gedrag te belonen. Met Copenpay ontvang je bijvoorbeeld een gratis kopje koffie of lunch als je kleine acties uitvoert die de stad net iets schoner achterlaten dan voorheen. Lees hieronder verder en ontdek meer over dit leuke Deense experiment.
Verschillende populaire steden in Europa, zoals Venetië, kampen met een teveel aan toeristen en willen het massatoerisme indijken met gerichte maatregelen.
In andere steden zoals Barcelona en Malaga wordt het protest tegen massatoerisme steeds groter. Zo werden toeristen in Barcelona onlangs belaagd door waterpistolen terwijl ze genoten van een terrasje. Kopenhagen wil duurzamer en zorgzaam gedrag belonen met het CopenPay-programma.
Het motto van deze proefcampagne is vrij simpel, bezoek jij Kopenhagen als toerist en besteed je evenveel aandacht aan het milieu en de stad als een inwoner dan word je beloond! Met een hele reeks kleine beloningen wil men goed gedrag op ecologisch vlak stimuleren.
Ondanks het grote aantal toeristen dat Kopenhagen jaarlijks over de vloer krijgt, zijn de effecten van massatoerisme minder zichtbaar dan in bijvoorbeeld Barcelona of Parijs. Maar toch is de kloof tussen het gedrag van toeristen en inwoners toch vrij groot. Kopenhagen is één van de meest milieubewuste metropolen ter wereld is. Zo heeft het een volledig elektrisch openbaar vervoersysteem en een groot deel van de inwoners reist met de fiets. Meer dan 2/3 van de hotels (en veel restaurants) in de stad zijn eco-gecertificeerd, waarmee ze ermee instemmen zich aan hoge duurzaamheidsnormen te houden.
Met CopenPay wil men toeristen overtuigen om deze duurzamere gewoontes over te nemen. Het idee ontstond uit een onderzoek waaruit blijkt dat 82% van de mensen graag duurzaam wil handelen, maar dat slechts 22% zijn gedrag daadwerkelijk heeft veranderd.
Het initiatief is afkomstig van het bureau voor toerisme van de stad, Wonderful Copenhagen, en bevind zich in een eerste experimentele fase tot 11 augustus, voordat het mogelijk wordt uitgebreid naar de rest van het jaar als het succesvol is.
Verschillende musea, café, restaurants, etc. hebben zich reeds bij het initiatief aangesloten. Ze bieden beloningen aan toeristen aan die bepaalde ecologisch verantwoorde acties uitvoeren.
Hier zijn enkele voorbeelden:
45 minuten gratis fietsverhuur bij het bedrijf Donkey Republic met een groene actie.
Als je laat zien dat je niet met de auto naar het Kopenhagen Museum bent gekomen, krijg je een kop koffie, terwijl het Nationaal Museum in plaats daarvan een ijsje aanbiedt.
Een surfschool biedt een gratis lunch aan iedereen die een half uur van zijn tijd besteedt aan het schoonmaken van het strand na de cursus.
Soortgelijke initiatieven zijn ook te vinden op Øens Have, de grootste stadstuin in Noord-Europa, en op de Banegaarden parkmarkt.
In sommige gevallen verwacht men een bewijs zoals een foto of een kaartje van het openbaar voer. Terwijl in andere gevallen het net gebaseerd is op vertrouwen.
Wat denken jullie, Piraten?
Hier vind je alle info en een overzicht van de activiteiten en organisaties die zich tot nu toe hebben aangesloten.