VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

Empty airport

Piloten Brussels Airlines gaan vier dagen staken

De piloten van Brussels Airlines doen de boeken toe van 27 tot en met 30 maart. Daarnaast delen de vakbonden ook mee dat extra acties tijdens de paasvakantie niet uitgesloten zijn. Wat dat voor de reiziger betekent, kunnen jullie hieronder verder lezen.

Gepubliceerd door
florence·22-3-2024
Delen

Tussen 27 en 30 maart gaan de piloten van Brussels Airlines staken na mislukte loononderhandelingen.

Tijdens deze periode zijn over de vier dagen normaal 630 vluchten gepland. In deze 630 vluchten worden er normaliter 80.000 reizigers vervoerd. Hoeveel van die vluchten nu moeten worden geschrapt, is echter nog onduidelijk.

Bij de laatste staking slaagde Brussels Airlines erin om nog 8 van de 10 vluchten te laten vertrekken maar de woordvoerder van de sociale vakbond BBTK, Olivier Van Camp, merkt echter op dat de stakingsbereidheid "zeer groot" is deze keer. "De pilotengemeenschap staat hier volledig achter", zegt hij. Van Camp vermoed dat 80 à 90 procent van de vluchten zullen worden afgelast.

Wanneer duidelijk wordt welke vluchten geannuleerd zullen worden, worden de klanten op de hoogte gebracht via e-mail of sms. Meestal krijg je deze informatie enkele dagen voor je vertrek.

In het bericht worden je twee opties aangereikt: Je kan omboeken naar een andere vlucht of je geld terugvragen.

Waarom staken de piloten van Brussels Airlines?

De loononderhandelingen zijn al een eindje aan de gang en er bestaat een kans dat de staking niet zal doorgaan, maar dat hangt allemaal af van het verdere verloop de volgende dagen.

Brussels Airlines maakte vorig jaar een mooie winst maar de financiële situatie van het bedrijf is nog steeds precair. De directie vindt de eisen van de piloten "onrealistisch". Ook bij andere groepen van het personeel groeit daarom onbegrip voor de acties van de piloten.

Zo circuleert er onder het cabinepersoneel – dat vorige week nog tot een loonakkoord kwam – een online oproep, onder de hashtag “#abortthestrike”, om de staking af te lasten.

Welke compensatie kun je krijgen?

Vlieg jij volgende week met Brussels Airlines en word je vlucht geannuleerd dan kan jij op basis van de Europese verordening 261, ook de Passagiersverordening genoemd, een forfaitaire schadevergoeding eisen van 250 tot 600 euro, legt Laura Clays van Testaankoop uit. Dit naast een terugbetaling of het boeken van een nieuwe vlucht door Brussels Airlines.

Het bedrag is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Voor korte vluchten (minder dan 1500 kilometer) is de vergoeding 250 euro. Voor middellange vluchten (tussen 1500 en 3500 km) is dat 400 euro en voor lange vluchten (meer dan 3500 km) 600 euro.

“Dat geldt niet in het geval van overmacht, maar een staking van het eigen personeel geldt niet als overmacht”, zegt Clays. “En zo’n compensatie moet ook niet uitbetaald worden als de annulatie minstens twee weken op voorhand gebeurt, maar dat is hier dus niet het geval.”

Een juridisch probleem melden