VakantiePiraten
Profile
Impressions and Other Assets/psb_background_picture
Zoek & Boek jouw droomvakantieBoek hotels, vluchten & meer
Zoek & boek jouw droomvakantie
RondreizenWintersport
Bestemming
-

Zorgvuldig gekozen deals door onze piraten

Laat je inspireren!

De beste deals voor jou
VakantiePiraten
Profile
VakantiePiraten

Zorgvuldig gekozen deals door onze piraten

Laat je inspireren!

De beste deals voor jou
Benidorm

Spaanse badplaats geeft 250 euro boete aan handdoekleggers

Ahoy Piraat!

Handdoekje leggen, niemand zeggen! Maar Calpe, badstad in Spanje, is de handdoekenleggers helemaal beu en heeft besloten boetes uit te gaan delen. Wie de r zijn plekje wil reserveren door zijn handdoek op het strand te leggen, moet vanaf nu 250 euro betalen.

Gepubliceerd door
florence·26-7-2024
Delen

Calpe pakt handdoekenleggers aan met boetes

De Spaanse kustplaats Calpe is het zat: handdoekenleggers die 's avonds hun textiel op het strand leggen om een plekje te reserveren, kunnen een boete van 250 euro verwachten. Zelfs wie denkt 's ochtends vroeg een handdoek neer te leggen en daarna weer terug naar bed te gaan, komt bedrogen uit. Als spullen te lang onbeheerd blijven liggen, krijgen ze alsnog een boete en worden de spullen door agenten meegenomen.

Een van de grootste ergernissen

Handdoeken leggen is een van de grootste ergernissen onder vakantiegangers. Dit blijkt uit onderzoek van reisorganisatie TUI, die in 2024 een rapport publiceerde over de grootste irritaties op vakantie van Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat 49% van de Nederlanders zich stoort aan handdoeken leggen bij het zwembad. Deze ergernis staat daarmee op nummer twee, terwijl de grootste ergernis asociale toeristen zijn.

Een groeiend probleem

De Belgische krant Het Nieuwsblad sprak met socioloog Ignace Glorieux (VUB) over het fenomeen 'handdoekje leggen'. Glorieux noemt het 'puur asociaal gedrag'. Hoewel hij zelf geen zonnebader is, ziet hij dat de groep 'leggers' snel groeit. Het is een sneeuwbaleffect: wie niet meedoet, ligt uiteindelijk op de slechtste plekken of komt helemaal niet meer in de buurt van het water of de schaduw.

De krant nam de proef op de som aan de rand van een zwembad bij een toeristenhotel in Turkije. Daar geldt ook de wet van de jungle: leg je een handdoek, dan heb je plaats. Leg je geen handdoek, dan kun je een hele middag rondlopen tot er een goed plekje vrijkomt. De Belgische toerist Patrick (58) geeft toe dat hij al vijftien jaar een notoir handdoek-legger is. "Ik lig gewoon graag op de eerste rij aan het zwembad," zegt hij zonder schaamte. "Na het ontbijt, zo rond acht uur, lig ik al te genieten van de zon. Ik ben niet tegen handdoek leggen, maar wel tegen mensen die hun spullen urenlang onbeheerd achterlaten."

Boetes als laatste redmiddel

Socioloog Glorieux begrijpt heel goed dat Calpe boetes heeft ingevoerd. Hij ziet geen andere oplossing: "Regels zijn de laatste optie tegen asociaal gedrag. Als iedereen een beetje socialer zou zijn, zouden we met veel minder regels af kunnen." De maatregelen van Calpe zijn dus een poging om een eind te maken aan een steeds groter wordend probleem, in de hoop dat vakantiegangers hun gedrag aanpassen en iedereen een eerlijke kans krijgt op een plekje in de zon.

Check alle aanbiedingen:

Een juridisch probleem melden

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .