VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

Animal, Bear, Brown Bear

Steeds meer bruine beren in Spanje

Ahoy Piraat!

Misschien zag je weleens beren op de weg, of twee beren broodjes smeren? Dat was vaak een wonder, maar inmiddels niet meer zo bijzonder. Er zijn namelijk steeds meer beren te vinden. Onlangs werd bekend gemaakt dat je steeds meer beren kunt aantreffen in Spanje.

De populatie is toegenomen van ongeveer enkele tientallen tot ongeveer 400. Ze zullen niet zo snel op het strand aan de Costa's liggen, maar de kans dat je er eentje tegenkomt in het binnenland wordt wel groter.

Gepubliceerd door
Pasmaatje·19-2-2024
Delen

Het zijn natuurlijk ook wel prachtige dieren en gelukkig zorgen zelden voor menselijke confrontaties. Slechts een kleine fractie van de aanvallen door landroofdieren komt voor rekening van beren. Ze eten meestal planten en hebben dus doorgaans geen interesse in mensen als hapje. Toch is het goed om te weten hoe je moet handelen als je onverhoopt oog in oog komt te staan met een beer, vooral omdat Europa jaarlijks nog steeds ongeveer 18 aanvallen meldt. Dit gebeurt onder andere in Roemenië of in Scandinavië.

Waar komen beren voor?

In Spanje komen ze met name voor in Asturias, het noorden van Spanje. De populatie van beren neemt toe en ze wandelen steeds vaker dorpen in, waar ze in fruitbomen klimmen en door weilanden struinen op zoek naar eten. Mensen zijn huiverig om de natuurlijk in te gaan en daarom is een speciale berenbrigade aangesteld.

Ook op de Balkan (met name Roemenië), Rusland, Griekenland en Scandinavië komen beren voor).

Moet je bang zijn voor de bruine beer?

Bang zijn voor beren is eigenlijk overbodig, want deze schuwe dieren vermijden doorgaans menselijk gezelschap. Ze zullen alleen agressief worden als ze zich bedreigd voelen, zoals wanneer hun jongen in gevaar zijn, of als ze gewond zijn. Ze geven er de voorkeur aan om ons te vermijden, als we ze maar op afstand laten. Echter, als een beer besluit dat jij zijn aandacht waard bent, kan dat een serieus probleem vormen.

Wat moet je doen als je een beer tegenkomt?

Gelukkig zijn er manieren om de kans op een berenaanval te minimaliseren. Ga bijvoorbeeld nooit alleen de natuur in als er beren in het gebied voorkomen. Maak geluid om ze op afstand te houden, en draag bij voorkeur berenspray voor extra veiligheid. Ook is het belangrijk om geen sterke geuren van parfum of voedsel mee te nemen, om niet onbedoeld de aandacht van een beer te trekken. Als je toch een beer tegenkomt, blijf dan rustig en beweeg langzaam achteruit. Maak geen oogcontact en klim niet in een boom, want beren zijn beter in klimmen dan wij. Meestal zal een beer eerst een schijnaanval uitvoeren om te testen of je gevaarlijk bent. Blijf kalm en speel dood als laatste redmiddel.

Word lid van onze Facebookgroep voor al je vragen 👇🏻

Check alle aanbiedingen:

Een juridisch probleem melden