Goed nieuws voor fans van Japanse tradities én rijstwijnliefhebbers! Het iconische drankje sake is toegevoegd aan de prestigieuze lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Deze erkenning onderstreept niet alleen de rijke geschiedenis en traditie achter sake, maar viert ook de rol die dit goddelijke drankje speelt in de Japanse cultuur.
Volgens de Japanse UNESCO-ambassadeur Takehiro Kano is sake meer dan zomaar een drankje. “Sake wordt beschouwd als een goddelijk geschenk en is essentieel voor sociale en culturele evenementen in Japan.” Denk aan traditionele bruiloften, nieuwjaarsvieringen of religieuze ceremonies, waar sake altijd een centrale rol speelt.
Sommige sake-brouwerijen bestaan al honderden jaren en bevinden zich vaak op schilderachtige bergtoppen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de Japanse geschiedenis en keuken. Het is dan ook geen verrassing dat sake deze felbegeerde UNESCO-status heeft gekregen.
De UNESCO-erkenning komt op een belangrijk moment. De Japanse overheid hoopt met deze internationale aandacht de populariteit van sake nieuw leven in te blazen, vooral nu jongere generaties steeds vaker kiezen voor geïmporteerde wijn, bier of whisky. Ambassadeur Kano benadrukt hoe belangrijk deze erkenning is: “Dit zal helpen om de belangstelling voor de traditionele productie van sake te vernieuwen.”
Hoewel sake vaak rijstwijn wordt genoemd, lijkt het productieproces meer op dat van bier. Het zetmeel in de rijst wordt eerst omgezet in suiker voordat het kan fermenteren. Hierbij speelt de koji-schimmel een belangrijke rol. Het water, dat ongeveer 80% van het eindproduct uitmaakt, is ook cruciaal. De minerale samenstelling van het water bepaalt de smaak en fermentatie. Voor échte Japanse sake moeten zowel de rijst als het water afkomstig zijn uit Japan.
Na een proces van stomen, roeren, fermenteren en persen, wordt de sake vaak enkele maanden gerijpt om de smaken te verfijnen. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 13 en 16 procent.
Met deze UNESCO-status staat sake niet alleen symbool voor Japanse tradities, maar ook voor vakmanschap, gastvrijheid en gezondheid. Dus of je nu al fan bent of het drankje nog moet ontdekken, één ding is zeker: sake verdient een plekje in de spotlight én op je volgende reis naar Japan! 🌸🍶
Bron: VRT.be
Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .
Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .