VakantiePiraten
Profile

Wij waarderen jouw privacy

Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .

Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .

chrissi island, chrisy island, Crete

Overtoerisme: Griekenland sluit heel eiland voor vakantiegangers

Een populaire Griekse bestemming mag vanaf nu voorlopig niet meer worden bezocht. Lees hier alle informatie en achtergrond.

Gepubliceerd door
Tobi·19-9-2023
Delen

Ahoy piraten!

Toerisme heeft ongetwijfeld veel positieve effecten wereldwijd, zo zorgt het voor de welvaart van hele regio's. Helaas zijn de nadelen ervan net zo zichtbaar en deze hebben er nu toe geleid dat er in Griekenland een verbod is uitgevaardigd om een heel eiland te betreden.

Om welk eiland gaat het?

In het oosten van Kreta, zo'n 15 kilometer uit de kust ligt het kleine, eigenlijk onbewoonde, eiland Chrissi (ook wel Chrisy, vertaald: "De Gouden").

© OpenStreetMaps

Wat is er gebeurd?

Door de prachtige stranden en de unieke natuur kwamen er de laatste tijd steeds meer bezoekers. Naar schatting waren er vorig jaar 200.000 dagbezoekers. Sommigen vestigden zich zelfs in tenten en zelfgebouwde hutten tijdens de zomermaanden. Kortom, dit leidde tot verschillende problemen:

  • Overmatig afval

  • Verbruik van grondwater, wat de planten dan missen

  • Pletten van de planten

  • Sommigen mensen namen zelfs geiten mee, die vervolgens de planten op aten.

Dit legt een bijzondere druk op de ceders, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn, waarvan er vele helaas al zijn ontworteld en opgedroogd.

Wat is er nu verboden?

Tussen 1 mei 2022 en 31 oktober 2022 en van zonsopgang tot zonsondergang mag niemand het eiland betreden.

Ook excursieboten mogen slechts voor een beperkte tijd rond het eiland varen.

Vanaf wanneer is dit van toepassing?

Vanaf nu.

Waarom kan het verbod alsnog worden teruggedraaid?

De gemeente Ierapetra, van waaruit de meeste boten vertrekken, is bang voor zaken en ging daarom in beroep bij de Raad van State tegen het besluit van de commissie. In ruil daarvoor wil de Raad van State zich wenden tot de Europese Commissie.

🔍 Bron: dpa, efsyn.gr

Een juridisch probleem melden