Op vakantie naar Marrakech? Dan krijgt genieten een geheel nieuwe betekenis, want deze stad prikkelt werkelijk alle zintuigen. De drukte van de souk, culinaire hoogstandjes in het restaurant en essentials voor schoonheid – hier kun je tijdens een stedentrip je geluk niet op. Alle algemene tips over Marokko, zoals de beste reistijd, hoe je er komt en de munteenheid vind je op onze pagina over vakantie in Marokko.
Boek je in Marrakech een vakantie all inclusive, dan geniet je het hele jaar door warme temperaturen en het is er bijna altijd zonnig. In de zomermaanden tussen juni en september komen de temperaturen door de siroccowind vaak boven 40°C uit, als dat geen zonvakantie is.
In de wintermaanden liggen de temperaturen nog steeds boven de 20°C, hoewel het 's nachts kan afkoelen tot nul graden. De kans op regen is erg klein in de zomer en ook aanzienlijk kleiner in de winter dan in Zuid-Europa.
Wij raden de lente en de herfst aan als de beste tijd voor een Marrakech vlucht. In de maanden maart tot mei kan het op sommige dagen nog flink regenen. De maand september is daarom het aangenaamst, en ook als je naar Marrakech op vakantie gaat in oktober en november zit je nog goed. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 25°C en de nachten zijn niet zo koud. Maar ook de wintermaanden zijn allesbehalve slecht. Weinig Europese steden halen in januari een gemiddelde dagtemperatuur van 20°C.
Het Djemaa el Fna plein is een van de absolute hoogtepunten van Marrakech. Overdag vind je hier slangenbezweerders, muzikanten en handelaren. ‘s Avonds gaan de keukens open en kun je op bijna elke hoek eten.
Een klein museum van Marokkaanse fotografische kunst. Maar dat is niet alles: na je rondleiding door het museum moet je zeker naar het dakterras van het gebouw gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en het achterliggende Atlasgebergte.
Een van de culturele hoogtepunten van Marrakech in het zuiden van de medina. Meer dan 150 kamers en riads in een kleurrijke mix van Moorse en Andalusische stijlen wachten op je op een oppervlakte van meer dan 8.000 m². Boek je rondleiding in de ochtend, wanneer het meestal rustiger is.
De minaret van de moskee is het bekendste herkenningspunt van de stad. Het opvallende silhouet is van bijna overal in de medina te zien en siert talloze reisgidsen en fotokalenders.
Een botanische tuin van 40.000 m² in het centrum van Marrakech, die in 1980 eigendom werd van modeontwerper Yves Saint Laurent. Hier vind je planten uit alle vijf continenten. De gebouwen in de tuin zijn blauw en geel geschilderd. Daarnaast zijn veel van de torens en banken versierd met keramiek, sieraden en schilderijen.
Een souk is het sociale hart van elke stad in Marokko. Het is niet alleen een plek om te kopen en verkopen, maar ook om te roddelen, te observeren, commentaar te geven en – te leven. We kunnen je alleen maar aanraden je onder te dompelen in de drukte en je te laten fascineren door de smaken en geuren van het land en zijn specerijen. De beroemdste en waarschijnlijk mooiste souk van heel Marokko wacht op je in Marrakech.
Gewassen vandaag? Piraten reizen wat af, dus overweeg een bezoek aan een traditionele hamam in Marrakech en voel je als herboren. Het is in het begin zeker even wennen, dat geschrob om dode huidcellen te verwijderen. Maar je merkt al snel hoe rustgevend, ontspannend en sensueel de hele procedure is. En drie dagen later heb je nog steeds een huid die aanvoelt als babybilletjes.
Overdag heb je misschien al geproefd van de smaken van Marokko in de souk. Maar dan komt de avond in een medina en geef je je over aan culinaire hoogstandjes. Er gaat niets boven de beroemde tajine, een gerecht dat langzaam suddert in een kleipot en in al zijn variaties iets bijzonders is, met of zonder vlees, eenvoudig of subtiel. Geserveerd met een typisch Marokkaanse salade van komkommer en tomaat.
Couscous is voor de Marokkaanse keuken als de aardappel voor Nederland. Laat je niet afschrikken en probeer het – Marokkaanse stijl – door het met de hand te eten.
Voor piraten die van een beetje klasse houden: strijk neer in een prinselijk paleis en geniet van een verfijnd diner, bijvoorbeeld in Palais Soleiman in Marrakech. Naast lekker eten en heerlijke Marokkaanse rode wijn krijg je een amusementsprogramma voorgeschoteld met buikdansen en muziek.
Als je niet verdwaalt in de souks, ben je niet in Marrakech geweest. Slenteren, bewonderen en niet overreden worden – dat is het motto voor een spannende dag in de Parel van het Zuiden. Klaar voor start? Af! Zo krijg je in 20 uur alle facetten van Marrakech te zien.
Ezelskarren rollen voorbij, brommers ratelen om de hoek, vonken van zweet vliegen door de lucht, er wordt hout gedraaid en leer geslagen, het is luid en warm – en het is geweldig! De drukte in de steegjes van de medina, de oude stad, zuigt reizigers naar Marrakech.
Op elke straathoek is wel iets nieuws te ontdekken en de hitte is goed te verdragen in de schaduw van de hoge muren. Wees voorbereid: je wordt voortdurend aangesproken door verkopers die hun waren verkopen, maar je kunt met een glimlach “Non, merci” zeggen en gewoon doorlopen.
Maar je wilt waarschijnlijk tóch iets kopen, want alle prachtig versierde schalen, schoenen, theeserviezen, lampen en leren tassen zijn gewoon te verleidelijk. Je krijgt geen genoeg van de patronen, de kleuren en het ingewikkelde vakmanschap. En dan hebben we het nog niet eens over de ontelbare specerijen.
In Marokko wordt Frans, Arabisch en verschillende Berberdialecten gesproken. Toeristen kunnen zich desnoods ook redden met een beetje Engels en met handen en voeten.
En wees niet bang om te onderhandelen: de handelaar noemt zijn prijs, jij biedt de helft en uiteindelijk kom je elkaar in het midden tegen. Blijf altijd vriendelijk en als het niet lukt, probeer je het gewoon nog een keer met je buurman.
Als je al precies weet wat je zoekt (een trendy zwart-wit Beni Ouarain tapijt bijvoorbeeld) huur je een stadsgids die je rechtstreeks naar de beste handelaar brengt. Ook dit vind je met de hulp van een expert: echte saffraan (de draad moet geel worden als je hem tussen natte vingers wrijft) en pure arganolie (moet minstens 100 dirham kosten, oftewel 10 euro).
Of je kunt een leersouk bezoeken waar het leer wordt gelooid en over de vloer wordt uitgespreid. Smeer wat munt onder je neus om de penetrante geur het hoofd te bieden.
Tot op de dag van vandaag oefenen 40.000 ambachtslieden hun traditionele vak uit in de souks. Naast kleine kiosken zijn supermarkten verboden binnen de stadsmuren om de winkels van de ambachtslieden en handelaren te beschermen.
Voor de lunch kun je kiezen voor streetfood of een wandeling maken naar Places des Épices. Hier bieden twee trendy cafés Europees-Marokkaanse gerechten: de Nomad en het Café des Épices. De prijzen liggen in lijn met de Europese prijzen, maar er is een moderne Marokkaanse fusionkeuken. En vanaf de dakterrassen kijk je uit over de stad.
Daarna maak je een korte winkelstop en bezoek je de voormalige koranschool Medersa Ben Youssef. Het gebouw, dat is versierd met mozaïeken en houtsnijwerk, is uiterst fotogeniek. Ernaast ligt het Maison de la Photographie, een fotografiemuseum dat helemaal in het teken staat van Marrakech.
Terwijl de zon langzaam ondergaat, vind je je weg naar ‘la place’, de beroemde Jemaa el-Fna. Deze historische marktplaats in het hart van de stad is de perfecte plek om een dag in Marrakech af te sluiten omringd door kleurrijke drukte en de vele eetkraampjes.
Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .
Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .