Wie heeft het niet meegemaakt? Het bekende probleem dat je alleen met handbagage wilt vliegen en geen idee hebt wat wel en niet is toegestaan bij de luchtvaartmaatschappijen. Tot overmaat van ramp verschillen de regels en vooral de afmetingen van de bagage die in de cabine is toegestaan van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij.
Daarom hebben we voor jou de ultieme checklist voor handbagage en afmetingen samengesteld. Wat is toegestaan en wat niet? Welke maatschappij laat welk formaat toe? Ontdek het hier.
Houd er rekening mee dat de regels op elk moment kunnen veranderen. Controleer voor de zekerheid nog eens de website van je luchtvaartmaatschappij voor je vertrekt.
Volgens de EU-voorschriften zijn de volgende voorwerpen verboden aan boord van een vliegtuig in de handbagage:
Vuurwapens: Naast vuurwapens, harpoenen en kruisbogen zijn ook seinpistolen en katapulten verboden. Zelfs speelgoedpistolen en andere replica's zijn verboden.
Verdovingsapparaten: Hieronder vallen bijvoorbeeld tasers, bijtend gas of pepperspray.
Puntige/scherpe voorwerpen: Over bijlen en zwaarden hoeven we het waarschijnlijk niet te hebben. Maar ook tapijtmessen en klassieke scheermesjes mogen niet mee aan boord. Een lemmetlengte van 6 centimeter is de limiet voor messen en scharen.
Geen vloeistoffen, spuitbussen en gels van meer dan 100 ml per stuk. Bovendien moeten ze allemaal in een zak van 1 liter passen.
Gevaarlijk gereedschap: Je koevoet, boor, brander en accuzaag horen duidelijk thuis in je ingecheckte bagage.
Stompe voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt: Dit betekent bijvoorbeeld knuppels en honkbalknuppels.
Explosieven en brandgevaarlijke materialen: Nee sorry, geen granaten in je rugzak.
Meerdere aanstekers: Je mag maar één aansteker met vloeibaar gas per persoon bij je hebben, hetzelfde geldt voor lucifers (klein pakje).
Marsepein: Dit zal je misschien verbazen, maar marsepein lijkt erg op explosieven onder sommige scanners, daarom moet je het vermijden.
⚠️ Belangrijk: Deze lijst is niet uitputtend. Dit betekent dat beveiligingsbeambten op luchthavens ook naar eigen goeddunken kunnen beslissen of een voorwerp als wapen kan worden gebruikt. Selfiesticks zijn een goed voorbeeld. Normaal gesproken zul je bij de beveiliging geen problemen hebben met de eenvoudige versies, maar hoe langer en robuuster ze zijn, hoe groter het risico dat je ze niet mee mag nemen in je handbagage.
De regels kunnen ook verschillen afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het land waar je naartoe reist. Zo werden onze piraten op sommige luchthavens nagelschaartjes (in Hurghada) en haarlak (ook in Hurghada en Manilla) afgenomen, terwijl ze er op andere luchthavens geen problemen mee hadden. Het beveiligingspersoneel kan ook bezwaar maken tegen golfclubs, skates, skateboards, pennyboards, ski's en wandelstokken.
Genoeg over wat niet mag. Wat mag er wél in je rugzak?
kleding (gelukkig maar 😊)
schoenen
(lege) plastic flessen
volledig inklapbare kinderwagens en dubbele kinderwagens – vooraf reserveren niet nodig
kinderzitje
standaard draagdoek waarmee je de kleintjes draagt
haardroger
oplaadkabel voor al je elektrische apparaten
laptop, smartphone en camera
stijltang
elektrische scheerapparaten en epileerapparaten
wandelstok of krukken indien nodig
paraplu
wegwerpscheermes
schaar of nagelvijl met een bladlengte tot 6 cm
babyvoeding voor kinderen tot 3 jaar – hiervoor moet je logischerwijs wel een baby bij je hebben
veiligheidsscheermes zonder mesjes
lucifers, een aansteker en een e-sigaret – deze mag je natuurlijk niet roken aan boord
Sinds 2006 gelden er bijna overal ter wereld beperkingen voor vloeistoffen in handbagage. Dit was het gevolg van geplande terroristische aanslagen op vluchten, die gelukkig werden voorkomen.
Vloeistoffen, gels en spuitbussen vallen onder de regelgeving. Hieronder vallen alle stoffen die vloeibaar, stroperig, gelachtig, romig of met een soortgelijke consistentie bij kamertemperatuur zijn.
Cosmetica: douchegel, haargel, shampoo en conditioner, nagellak, scheerschuim, haarlak, deodorant, tandpasta, bodylotion, zalven, parfum, zonnecrème, muggenspray, scheerschuim.
Voedingsmiddelen: soepen, smeerbare kaas, smeerbare worst, jam, chocoladepasta, siroop, pesto
De volgende cosmetica worden niet als vloeistoffen beschouwd: vaste oogschaduw, vaste lippenstift, vochtige doekjes, chapstick, poeder en poeders.
Vloeistoffen, spuitbussen en gels tot 100 milliliter per stuk mogen mee aan boord. Ze moeten echter wel allemaal in één doorzichtige zak van 1 liter passen.
Wat zijn de uitzonderingen?
✅ vloeibare medicijnen en speciale dieetvoeding (bijv. babyvoeding) die nodig zijn tijdens de reis
✅ vloeistoffen van belastingvrije aankopen in een verzegelde veiligheidszak
Dus: andere vloeistoffen met een inhoud van meer dan 100 ml zijn niet toegestaan.
▶️ Al deze regels gelden in ieder geval voor vertrek binnen de EU. In andere landen zijn de regels meestal vergelijkbaar, maar er kunnen afwijkingen zijn.
Bij Ryanair mag je slechts één kleine tas gratis meenemen aan boord tegen de laagste ticketprijs. Je kunt een grotere handbagagetrolley meenemen als je bijvoorbeeld Priority Boarding boekt.
kleine tas: 40 x 20 x 25 cm
extra trolley bij het boeken van Priority Boarding: 55x40x20 centimeter (tot 10 kg)
Met EasyJet mag je alleen een kleine tas meenemen die onder de stoel voorin past met het goedkoopste tarief. Je kunt de grote trolley alleen meenemen als je stoelen boekt met Speedy Boarding, een duurder tarief kiest of het grote stuk handbagage apart boekt. Er is geen limiet bij handbagage wat betreft het gewicht.
klein stuk handbagage afmetingen: 45 x 36 x 20 cm
groot stuk handbagage (56 x 45 x 25 cm): dit mag je bij EasyJet alleen meenemen als je houder bent van een EasyJet Plus-kaart, het FLEXI-tarief hebt geboekt, een stoel in het voorste gedeelte of een stoel met meer beenruimte hebt geboekt
altijd toegestaan: paraplu, krukken of wandelstok
Ook bij Wizz Air mag je slechts één klein stuk handbagage meenemen aan boord.
handbagage afmetingen zonder instappen met prioriteit: 40 x 30 x 20 cm, max. 10 kg
handbagage met voorrang bij het instappen: 40 x 30 x 20 cm, max. 10 kg + trolley van 55 x 40 x 23 cm
Bij Lufthansa, de populairste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, mag je één stuk bagage meenemen in Economy Class. Vipklanten mogen ook een extra stuk bagage meenemen.
eerste stuk handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 55 x 40 x 23 cm
kledinghoes: maximaal 57 x 54 x 15 cm
Naast de normale handbagage mag je bij Condor ook een kleine handtas, een laptop of een paraplu meenemen aan boord.
handbagage afmetingen: maximaal 6 kg, 55 x 40 x 20 cm
Als je het Basic of Smart tarief hebt gekozen bij het boeken van je ticket bij Eurowings ben je helaas beperkt tot slechts één stuk handbagage. Als je het Best tarief boekt, mag je een extra stuk bagage meenemen in de cabine. Voor de rokers onder ons: bij Eurowings moeten e-sigaretten in de handbagage worden vervoerd en zijn ze niet toegestaan in het ruim.
eerste stuk handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 55 x 40 x 23 cm
tweede stuk handbagage: maximaal 40 x 30 x 10 cm of een draagzak – hiervoor moet je wel een baby bij je hebben, hetzelfde geldt voor een kinderzitje
een volledig opvouwbare buggy of rolstoel tellen ook als tweede stuk handbagage bij Eurowings
Bij Transavia kun je kiezen uit twee formaten handbagage, maar de luchtvaartmaatschappij garandeert alleen dat het kleinste formaat in de cabine kan worden opgeborgen. Afhankelijk van hoe volgeboekt de vlucht is, kan het zijn dat de grotere handbagage naar het ruim wordt verbannen – maar dit kost je niets. Als je bagage echter niet in een van de twee formaatcategorieën valt, moet je €40 extra betalen. Twee stuks handbagage zijn toegestaan in het Max-tarief.
eerste stuk handbagage afmetingen: maximaal 10 kg, 45 x 40 x 25 cm
tweede stuk handbagage: maximaal 10 kg, 55 x 40 x 25 cm
Norwegian maakt onderscheid tussen de Low Fare, Low Fare+ en Premium Fare of Flex Fare regelingen voor handbagage. Het tweede (kleinere) stuk handbagage moet in beide categorieën onder de stoel kunnen worden opgeborgen.
Low Fare en Low Fare+ (maximaal 10 kg in totaal)
eerste stuk handbagage afmetingen: 55 x 40 x 23 cm
tweede stuk handbagage: 25 x 33 x 20 cm
Premium en Flex-Fare (maximaal 15 kg in totaal)
eerste stuk handbagage afmetingen: 55 x 40 x 23 cm
tweede stuk handbagage: 25 x 33 x 20 cm
eerste stuk handbagage: maximaal 10 kg, 55 x 40 x 20cm
tweede stuk handbagage: 35 x 20 x 20cm plus een kleine tas van duty free, die ook onder de stoel opgeborgen moet worden
Aangezien deze twee luchtvaartmaatschappijen deel uitmaken van Iberia zijn hun handbagageregels ook van toepassing. Naast je normale handbagage mag je een persoonlijk voorwerp meenemen in de vorm van een dameshandtas, laptoptas of camera-apparatuur. Er is geen beperking bij handbagage wat betreft het gewicht, maar ook hier geldt dat iedereen zijn eigen spullen moet kunnen opbergen.
handbagage afmetingen: maximaal 56 x 45 x 25 cm
Bij Volotea moet je ervoor zorgen dat je plastic zak voor vloeistoffen die je mee wilt nemen niet groter is dan 20 x 20 cm.
eerste stuk handbagage afmetingen: maximaal 10 kg, 55 x 40 x 20 cm
tweede stuk handbagage: jas, mantel, paraplu, loophulpmiddel of een tas uit de belastingvrije zone
Deze Tsjechische budgetmaatschappij laat één stuk bagage toe aan boord.
handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 56 x 45 x 25 cm
Hier geldt dezelfde regel: niet meer dan één stuk handbagage is toegestaan, tenzij je €15 extra wilt betalen. In dat geval mag je nog een tas meenemen aan boord in de vorm van een handtas.
handbagage afmetingen: maximaal 12 kg, 55 x 35 x 25 cm
Handbagage: wat mag er in bij AZALJet?
Naast de normale handbagage geldt hier het volgende: een handtas, deken, paraplu, wandelstok, camera, laptop, babyvoeding of boeken zijn ook toegestaan en hoeven niet in de tas of koffer opgeborgen te worden.
handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 55 x 40 x 20 cm
handbagage afmetingen: maximaal 10 kg, 55 x 40 x 20 cm
Air Baltic heeft ook speciale afmetingen voor het vervoer van vloeistoffen. De plastic verpakking mag niet groter zijn dan 18 x 20 cm. Voor de rest zijn de handbagageregels van de Letse budgetmaatschappij vrij coulant. Naast twee stuks bagage mag je ook een opvouwbare rolstoel meenemen aan boord.
eerste stuk handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 55 x 40 x 20 cm
tweede stuk handbagage: maximaal 10 x 30 x 40 cm
eerste stuk handbagage afmetingen: maximaal 6 kg, 55 x 40 x 20 cm
tweede stuk handbagage: laptoptas
Roemeense low-cost maatschappijen staan slechts één stuk handbagage toe aan boord. Zelfs jassen of sjaals moeten hierin worden opgeborgen als je ze niet draagt. Kleine kinderen mogen ook geen handbagage meenemen. Dat is opmerkelijk, want een vierjarige kan gemakkelijk een rugzak van 10 kg dragen.
handbagage afmetingen: maximaal 10 kg, 55 x 40 x 20 cm
handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 20 x 40 x 55 cm
Bij de Zwitserse luchtvaartmaatschappijen is slechts één stuk bagage toegestaan in de cabine.
handbagage afmetingen: maximaal 8 kg, 55 x 40 x 23 cm
Piratentip: Als je optimaal gebruik wilt maken van de toegestane afmetingen zoek je een tas die specifiek als handbagage wordt verkocht. Dan hoef je daarmee tijdens het boeken in ieder geval geen rekening te houden. Check wel even de precieze regels van je maatschappij, want je ziet hierboven: die variëren nogal.
Wij gebruiken cookies om jouw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken accepteer je dit en geef je toestemming dat we deze informatie delen met derden en dat je gegevens in de VS verwerkt kunnen worden. Lees voor meer informatie onze .
Je kunt je voorkeuren op elk moment aanpassen. Als je weigert, gebruiken we alleen de essentiële cookies en ontvang je helaas geen gepersonaliseerde inhoud. Om te weigeren, .